torstai 20. syyskuuta 2012

Väistöjä Töpöllä, kuski kriittisenä


Torstaina tuppauduin taas mukaan pienryhmätunnille. Ratsukoita oli 6 ja mulle osui Töpö. Heppa oli onneksi sisällä. Pihalla kun satoi vettä. Ratsun satula oli korjauksessa, joten saatiin open koulusatula lainaan. Töpö leikki pitkästä aikaa kirahvia eikä laskenut päätään suitsille. Satulalle luimi pahasti muttei sentään purrut. Lämmintä oli vain +9 ja me maneesissa.

Alkuverkat mentiin melko itsenäisesti. Väistöjä käynnissä, sitten ravissa. Mentiin hitusen avoakin. Tuntui että siihen käytettiin vähän turhan pitkä aika. Lopulta väsähdin ja ratsastin vain suoraan tehden päätyihin ympyrät. Suunnittelin temponvaihteluita mutta sitten onneksi alotettiin tehtävä. Välillä tuli sanomista että pyöreys ei ole riittävää ja pidä tuntuma ja kädet tasaisempana.

Mentiin lävistäjällä pohkeenväistöä, alkuun oikeassa kierroksessa väistettiin oikealle. Kertaalleen käynnissä, sit noin kolmannes käynnissä, jonka jälkeen piti siirtyä raviin väistössä pysyen. Korjauksia tuli jonkin verran jonka lisäksi keksin ite vaikka mitä juttuja, jotka ei menneet täydellisesti. Vähän ratsastelin menemään. Pohkeet ei toimineet kunnolla, lapa pullahteli välillä edelle mutta asetuksen sain sentään tähän suuntaan pysymään oikein. Tähän kierrokseen ravi taisi olla vielä suht aktiivista väistöissä. Tätä mentiin melko pitkään.

Toinen suunta tuntui hankalammalta. Taas kerta käynnissä ja sen jälkeen kolmanneksen jälkeen raviin. Itellä venähti ravisiirtymät välillä puoleen väliin. Alkuun meinasin lisäksi törmätä keskellä olevaan kottariin. Jatkossa tajusin sit alottaa väistön heti kulman jälkeen. Käynnissä mentiin melkeen liian lujaa, ravi olisi taas saanut olla aktiivisempaa. Vasen hartiani valahti alas. Kädet levisi liian kauas toisistaan ja asetusta en kertakaikkiaan saanut väistön suunnasta pois. Lapa uhkasi pullistella tähänkin suuntaan. Kertaalleen muistin kaikki ohjeet ja sain palikat asetusta lukuunottamatta pysymään kasassa. Sitten tulikin opelta kehuja. Ravissa lisäksi hartiani valuivat liian eteen, jonka ymmärsin väärin etukenotukseksi. Tästä tuli useamman kerran sanomista.

Lopulta ruvettiin heti väistön jälkeen nostamaan oikeaa laukkaa. Ekalla kerralla ei laukka meinannut millään nousta. Jatkossa nosti oikean ja vaihtoi samantien vasemmaksi. Vaihtui se takaisinkin. Pääty-ympyrällä esitti yleensä vielä vaihdot tai pari. Lopulta kun tajusin pitää tarpeeksi edestä vastaan niin pysyttiin oikeassa laukassa. Siitä ope vielä käski lyhentää mutta tuntuu etten osannut ollenkaan. Pudotteli sitten raville.

Aika loppui kesken eikä laukattu vasempaan kierrokseen ollenkaan. Loppuraveissa Töpö tuntui reippaalta. Oli omasta mielestäni jo rajamailla että juokseeko alta. Mutta koska omasta mielestäni käynti ja laukka oli sopivia (vaikka menikin liian isosti/lujaa) ja ravikin oli sopivaa (vaikka meni liian hitaasti/tehottomasti) niin en luota omaan arvostelukykyyni. Ei mikään mahtavin tunti Töpön kanssa muttei onneksi kovin huonokaan. Satuin vain olemaan hirmu kriittisellä tuulella. Totesin että 2 asiaa meni hyvin ja 101 huonosti. Kritiikkinä että oli aika tylsä tunti.

Ongelmia:
oikealle ohjalle oli hankala saada tuntumaa
väistössä vasempaan en saanut asetusta oikeaan suuntaan
istuin hartiat liian edessä
ohjastuntuma ei ollut tarpeeksi tasainen
vasemmat varpaat osotti jopa liian eteen
ratsastelin
oikea laukka ei säilynyt vaan vaihtoi joka kerta heti noston jälkeen
ekalla kerralla laukka ei edes noussut heti
lavat pullahteli ulos
ulkopohkeet oli liian höllällä käytöllä
en saanut yhtään nättiä siirtymää ravista käyntiin

Parannusta:
lopuksi laukattiin jopa kierros ilman vaihtoja
väisti välillä hienosti ravissa

Videokooste tunnista. Kiitos Annelle kuvaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora