lauantai 22. syyskuuta 2012

Testaamassa Turkan ratsurinteen estetunti


Testailuputki jatkui ja nyt suunnattiin Annen ja Kaisan kanssa Turkan ratsurinteelle. Meidän estetunnille tuli kaksi muutakin kuskia mutta eipä tuo haitannut. Heppajako meni vähän kuten arvelinkin ja sain sh-lv-risteytyksen, 5v Rocon. Sitä mainostettiin että kovaa ja korkealta ja saattaa ponnistaa mistä sattuu. Kelinä oli pikkuhiljaa aurinkoistuva +7.

Vähän iloisemman näkönen kuva Rocosta.

Hepat haettiin laitumelta sisään. Roco oli tallissa nätisti. Esteet odotteli pihalla. Kenttä oli vähän pieni verrattuna muihin tottumiini, arvelisin kooksi ehkä 45 x 45 m. Hyvin mahduttiin hyppäämään. Taas kärsin aloittelijamokista. Lyhensin vain kumpaakin jalustinhihnaa saman verran. Vasen jäi kuitenkin ehkä 5 reikää pidemmäksi ja siksi tuntui että satula on vinossa. Kummasti parani kun sain jalustimet yhtä pitkiksi ja satulavyönkin tiukemmalle.

Alkuun Roco tuntui viettävän kentän keskelle. Onneksi muutaman kierroksen jälkeen opin jo jipot, joilla ratsun saa pysymään uralla. Ravissa oli kivan reipas. Laukat nousi vähän huonosti. Ohje oli että laukassa pitää pitää pohkeet tiiviisti ympärillä. Muutaman kerran pudottelikin raville.

Ekana tehtävänä tultiin ravipuomeja. Vasen kierros meni hyvin, oikea hitusen huonommin. Tyhmä kuski ei edes tajunnut että miten hepo asetteli jalkansa väärin kun saatiin kaksi sakkokierrosta. Sitten tultiin ristikkoa, edessä oli ponnistuspuomi apuna. Hyvin meni. Ristikko nousi pystyksi, edelleen ylittyi helposti. Vasta kun ponnistuspuomi lähti edestä niin pari kertaa loikattiin hitusen kauempaa. Eka yritys meni jopa tosi hyvin. Kun sitten hypättiin vuorotellen niin oikeassa kierroksessa nosti monesti vasenta laukkaa. Esteiden jälkeen saattoi olla ristilaukkaakin.

Ristikon jälkeen hypättiin pystynä.

Seuraavana esteenä hypättiin ristikko-okseria vähän lävistäjämäisesti. Eipä ollut ongelmia senkään kanssa. Heppa imi kivasti esteelle eikä meinannutkaan jättää hyppäämättä.

Treenikierroksia okserilla.


Ope uhkaili alkuun että nyt ekalla kerralla hypätään vaan ihan pieniä. Ensimmäinen ratakierros hypättiinkin ehkä 60 cm korkeudella. Meni kuitenkin niin kelvosti että lopulta esteet nousi ysikymppiin. Tultiin siis kolmen esteen rata. Oikeassa kierroksessa musta pysty, oikealle ja kulmasta kohti okseria, vasemmalle ja punainen pysty. Kertaalleen Roco meinasi liukastua laitumen puolen uralla. Siellä oli vähän märempi kohta. Laukat ei vaihtuneet ihan joka kerta, alkutunnista johdin aika arasti. Ysikympissä kahdelle ekalle esteelle en nähnyt ponnistuspaikkoja yhtään mutta hyvin ylitettiin ne silti. Vika hyppy meni hyvin.

Eka 90-hyppy sivulta.
Eka 90-hyppy edestä.


Radan toinen hyppy takaa.
Kuskilla on takapuoli vähän turhan nopeasti penkissä.
Toinen hyppy sivusta.

Vika hyppy. Vihdoin näin vähän mistä ponnistetaan.

Kovin teknisiä ohjeita ei tunnilla saatu. Hepat olivat kivan tolkkuja ja varman olosia. Rocokin oli paljon rauhallisempi kuin mitä etukäteen odotin. Siitä voisin kyllä jo sanoa että reipas. Mutta pysyi täysin käsissä. Hyvin opettavainen heppa itelleni pohkeiden käyttöön.

Roco taas vähän iloisemmalla ilmeellä.

Loppuravit hölkyteltiin puolipitkällä ohjalla. Pyöreyttä ei näkynyt enkä tiedä kuinka tuskaisaa sitä olisi ollut houkutella. Kivan rento meininki oli ja kiva oli päästä hyppäämään muutakin kuin niitä pieniä tekniikkatehtäviä. 90 oli selvästi itselle vielä mukavuusalueella. Näyttihän ne vähän isoilta muttei yhtään pelottavilta. Arvelen että tämän jälkeen alkaisi ongelmat itellä. Ja niistä ongelmista ei muuten pääse kuin harjottelemalla isommilla.

Ongelmia:
laukannostot
laukassa pysyminen
väärät- ja ristilaukat väleissä

Parannusta:
empimättä kaikesta yli
kiva paikka, pitää käydä toistekin
ihana siisti talli

Kuvista ja videoinnista kiitos Alekseille, Venlalle ja Johannalle.

2 kommenttia:

  1. Hei, minkähänlaisia kouluhevosia näistä Turkanrinteen ratsuista kuoriutuisi sinun mielestä?

    VastaaPoista
  2. Poneilla ainakin on kisattu aluetasolla he B. Enpä oikein muuta osaa sanoa kuin nettisivujen mukaan Hissu on he B-A ja Saulilla on kisattu he A. Yhden estetunnin perusteella on aika vaikea vastata tuohon.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora