maanantai 4. kesäkuuta 2012

Laidunlomalaisen liikutus ilman satulaa ja suitsia


 Easy oli pari päivää saanut lomailla laitumella. Etukäteen pohdin että mitenköhän antaa laitumelta kiinni. Se ei ollut ongelma, sillä hepat tuli portille vastaan. Ratsu oli aika mutainen. Harjatessa meni tovi ja talvikarvaa irtosi edelleen. Kelinä oli sateinen +12.

Varusteiden puolesta reissu ei ollut kovin onnistunut. Huomasin että korjauksessa olleen jalustinhihnan solki oli väärinpäin ja omistaja unohti suitset kotiin. Seurauksena siis viritelmä ilman satulaa, riimu päässä ratsastaen. Odotettiin suosiolla että kenttä on tyhjä ennen kuin mennään aiheuttamaan kaaosta. Riimunnarusta viritettiin ohjat.

Easy yllätti positiivisesti. Sivusta seuraten käyttäytyi ihan normaalisti eikä ollut kerännyt yhtään pöllövirtaa vapaapäivinä. Eipä siis huolettanut itseänikään hypätä kyytiin. Ravissa tuntui taas huteralta ja varmasti enemmän pomputtikin kun hepo liikkui reippaasti pää ylhäällä eikä ollut pyöreä. Siirtymät oli helppoja, yritin saada siirtymiä alaspäin vetämättä. Välillä piti naruihin turvautua mutta parhaimmillaan hidasti ravista käyntiin löysillä naruilla vain istuntaa ja ääntä käyttäen. Laukat nousi hyvin ja sekä ravissa että laukassa ylitettiin maapuomia. Suunnanvaihdossa laukka ei vaihtunut. Päädyttiin sitten kunnon pompuutusraviin, jolloin pidin harjasta kiinni ja hidastin taas äänellä ja istunnalla.

Koska omistajakin oli muutaman pikkuesteen hypännyt niin pitihän minunkin kokeilla. Kavaletilla aloitettiin eikä mitään ongelmaa. Ei oikeastaan eronnut mitenkään satulan ja suitsien kanssa menosta. Hepo oli hallinnassa eikä kiihdytellyt ennen tai jälkeen. Laukkakin säilyi oikein. Muutaman kerran mentiin kavaletti ja sitten kahdesta kavaletista viriteltiin pikkupysty. Ei edelleenkään ongelmia. Easy rupesi vähän innostumaan mutta kuunteli hyvin. Pelkäsin että esteen jälkeen lyhyt sivu tulee äkkiä vastaan mutta sinne olikin monta laukka-askelta ja hepo meni hienosti suoraan. Kertaalleen hypyssä laukka vaihtui vääräksi. 

Näin sitä pompataan kavaletista yli. Kuva on kännykkälaatua.
Kiitos Minnalle kuvaamisesta.


Tämä oli hepalle melko kevyt treeni. Lopuksi vielä ravattiin vähän loppuraveja (meinasi olla aika hyvin vauhtia) ja hetki käveltiin pitkin ohjin. Ja kun kerrankin oltiin aidatulla alueella niin lopuksi piti kokeilla miten heppa seuraa irti. Ja seurasihan se. Easy on niin paras! Fiksu hevonen, joka käyttäytyy hienosti kaikissa tilanteissa.

Tällainen este oli korkeimmillaan kun siitä mentiin.
Minna kuvasi tämänkin.


Ongelmia:
kuskilla ravissa hutera olo
pari väärää laukkaa

Parannusta:
ilman satulaa hyppäämisessä ei ongelmia
fiksu heppa, joka ei tarvi kuolaimiakaan toimiakseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora