torstai 28. kesäkuuta 2012

Askeleen pituuden säätämistä huippuratsu Hassella


 Taisi olla toissapäivänä kun kerroin etten ole ikinä ollut torstain kuuden tunnilla aletuntilaisena koska tunti on aina täynnä. Tänään tuli sitten sekin todistettua toisin. Ratsukoita tunnilla oli 7, taisi olla siis muitakin alelaisia. Listasta löytyi ratsukseni mieleinen Hasse. Tosin vähän arvelutti että mitä koulutunnista tulee. Edellinen kun ei mennyt kovin ihanasti. Mutta tiistaina näin että Hassekin osaa kulkea nivelillä hienosti.

Kuulin tiistaina myös vinkkiä satulointiin. Sen testasin heti. Päättäväisesti karsinaan ja satula selkään, ei mitään jahkailuja. Hasse ei edes luiminut! Suitsia laittaessa yritti vähän nostaa päätä mutta ne puuhat lopetin lyhyeen. Kaulalla olevat ohjat korvien taakse ja pää alas. Harjatessa Hassekaan ei olisi antanut koskea korviinsa mutta suitset päässä ei enää välittänyt.

Kelinä oli aurinkoinen +15 ja päästiin testaamaan uutta kenttää. Eilen sillä oli jo pidetty tunteja. Omaan maallikkosilmääni näytti hyvältä eikä upottanut liikaa. Vähän pintapehmeän oloinen se oli, sillä edellisellä hyppytunnilla oli alla oleva sora hieman paljastunut. Päivän iloinen yllätys oli että perjantaiope piti tunnin.

Tänään olin päättäväisenä liikkeellä. Pohkeista eteen (koska kannuksiakaan ei ollut) ja mieluusti suorana pysyen. Alkuun työskenneltiin käynnissä ja lyhennettiin käyntiä pätkissä. Menestys oli vaihtelevaa. Kipitystä ei ollut ja pohkeita sai käyttää. Lyhensi myös yllättävän hyvin. Sanomista tuli ettei saa päästää löysäksi ja että pitää pitää ohjastuntuma.

Ravissa tuli huutia siitä että sisäohjani roikkui monesti pyykkinaruna. Se oli tietenkin se myötäys. Ope kysyi että miksi myötäsin ja vastasin että koska hepo teki jotain sinnepäin. Rehellinen vastaus olisi ollut että koska en jaksa vetää koko ajan. Ope pisti minut ravaamaan ympyrälle, asetus sisään ja tasainen tuki ohjista. Pohkeilla eteen ja edestä pidetään vastaan kunnes hepo myötää. Jotain en noissa tilanteissa osaa tehdä oikein sillä useimmiten seuraa pelkkä vetokisa. Muutaman kierroksen jälkeen kädet kyllä hapottaa. Ope sanoi että teen selässä liikaa ja mut pitäisi laittaa jollekin läpiratsastuskurssille. Sehän ois hauskaa ja hyödyllistä. Tänään en ympyrällä vetänyt vaan pidin vain vastaan, Hassekaan ei pahemmin protestoinut. Ei tullut täydellistä mutta jotenkin pääsin siitä sitten livahtamaan takaisin tehtävän pariin.

Ravissa tehtiin alkuun myös hidastuksia. Vai mitä lienee askeleen lyhentämisiä olleet. Tahdin olisi pitänyt kai säilyä. Tunnustan että unohdin tyypilliseen tapaani ajatella koko tahtia. Kevennettiin samalla. Seuraavana ravitehtävänä oli kasvattaa ravia keskiravin suuntaan. Aluksi pyysin vähän turhan varovasti kun yritin pitää tasaisen tuntuman ja välttää kipitystä. Liian pitkistä ohjista tuli sanomista. Aika monesti. Loppua kohti uskalsin pyytää paremmin eteen ja hienon tuntuista liikettä Hassesta lähti. Yritin ratsastaa tuntumalle muttei siinä mennyt kaula pyöreänä. Muualla ympyröillä jopa välillä yritti pyöristyä. Keskityin sitten oikein pitämään ohjat lyhyenä käsissä. Silti kuului että liian pitkät ohjat. Huusin takaisin että ei voi olla. On ne oli vastaus. Taas tuli todistettua että tarvitsen sen open sinne kun omassa arvostelukyvyssä on vikaa.

Ennen laukkaa käytiin taas keskellä kuulemassa teoriaa. Laukan lyhentämisessä hepo työskentelee takajaloillaan paremmin ja koukistaa niitä enemmän. Ei lyhennetä pelkällä ohjalla vaan pohkeet kiinni ja istutaan soutamatta vähän liikettä vastaan. Ei etukenotusta muttei takanojaakaan. Jalustimet nostettiin ylös. Kumpaankin päähän pääty-ympyrä ja lyhyen sivun jälkimmäinen kulma ja sen jälkeen puoleen väliin pitkää sivua lyhyttä laukkaa. Vähän jännitti että mimmonen päivä Hassella on tänään. Hepo yllätti positiivisesti. Laukat nousi oikein ja hidasti mallikkaasti! Myöhemmin ruvettiin tekemään vielä voltti lyhyessä laukassa. Tuli sanomista että pitäisi laukassakin työskennellä. Saatiin kuitenkin ottaa ekoina käyntiin. Ekan laukkapätkän (vasen kierros) jälkeen vasen käsi kramppasi.

Oikeaan kierrokseen melkein sama juttu. Tallin puolen pitkälle sivulle lyhyt laukka ja voltti mutta tien puolella keskilaukkaa. En paljoa uskaltanut pyytää eteen, pikemminkin päästin. Yritin kovasti ainakin yrittää työskennellä. Pitkän sivun loppupätkä keskilaukkaa mentiin silti monesti hitusen lujempaa kuin olisin halunnut ja kulmassa huojuin huterasti. Onneksi pääty-ympyrän aikana sai vauhdin hyvin hallintaan ja lyhennykset sujui edelleen yllättävän hyvin. Voltilla tuli sanomista että aseta sisään, johda, älä vedä ja taivuta sisäpohkeen ympäri.

Sitten tuli käsky että pääty-ympryrät pois. Ajattelin että meillä on mennyt turhan hyvin ja nyt ope tahtoo meidät ongelmiin. Hasse oli edelleen hallinnassa ja sain sen lyhyen sivun aikana kuulolle. Vastoin odotuksia sain lyhennykset edelleen ratsastettua. Eikä siinä tarvinnut vetää, riitti kun ajatteli lyhyttä laukkaa. Muutaman kierroksen jälkeen rupesi tosin iteltä olemaan veto pois. Onneksi ei kovin pitkään tuota enää tehty. Sykkeet kävi 181:ssä.

Loppuverkassa oli aluksi saavutus että pysyttiin ravissa. Kummasti Hasse kuumui siinä käyntipätkän aikana kun laskin jalustimet. Olikohan kolmesti kun lähti laukkaan itekseen. Aika paljon sai pidättää. Sitten ravissakin tuli vielä jotain hienosäätöohjeita että ratsasta pyöreämmälle kaulalle. Melko äkkiä Hasse siitä tokeni mutta aina välillä innostui kiihdyttelemään ravia. Olin aika maireana. Paras koulutunti Hassella tähän asti. Ei yhtään laukkakiihdyttelyjä, ei pukkeja, ei vääriä laukkoja, ei pomppimista, ei kyttäilyä eikä säikkyilyä. Selviydyin omasta mielestäni oikein kivasti. Rupean tykkäämään Hassesta.

Tästä tietenkin seuraa taas hulluja ajatuksia. Jos seurakoulukisoissa saa mennä 2 luokkaa niin voisin käydä kokeilemassa helpon C:n Hassella. Siinä ei tarvitsisi kannuksiakaan vaan saisi mennä raipan kanssa. Tänään ei kyllä menty harjoitusravia. Ei taida Hassellekaan hirmuisesti innokkaita kisakuskeja olla. Luulisin. Tätä menoa olen sillä syksyllä estekisoissa jos ei kukaan sitä sitä ennen osta pois.

Ongelmia:
liian pitkät ohjat
vedin enemmän vasemmalta
mäkäräiset söi (hyttysiä ei ollut)

Parannusta:
ei kaahottanut laukassa
ei kipittänyt turpa taivaissa
satulointi onnistui luimimatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora