maanantai 25. kesäkuuta 2012

Hankalaa menoa Aksun kanssa


 Juhannuksen jälkeen oli jo hinku tallille. Edellisenä torstaina en tunnille mahtunut, joten nyt vahinko takaisin. Tarjolla oli eka tunti ja Aksu ratsuksi. Mikäs siinä. Kävin vielä tuntilukkarista kurkkaamassa minkä tason tunnille olen menossa. Jatko lapset/nuoret.

Unohduin vähän turhan pitkäksi aikaa kotiin ja tallille tuli kiire. Onneksi Aksu oli jo yksityistunnilla hommissa eikä tullut kiirettä kuntoonlaiton kanssa. Tunti oli maneesissa kun kenttä on remontissa. Tänään siellä traktori levitti kivituhkaa kankaan päälle. Pihalämpötila oli +16, joten tarkenin lyhythihaisella hyvin maneesissa. Ratsukoita oli tunnilla 9. Luulin että mennään koulua mutta tulikin laukansäätelyä puomeilla.

Aksu oli kuulemma ollut ihana hetkeä aiemmin. Odotukset oli mullakin korkealla. Mutta tänään sitten sorruin ratsastelemaan. Hepo oli edestä raskas, vähän pitkä ja löysä ja vielä vinokin. Ite istuin kenossa ja heti alkuun tuli sanomista vaikka mistä. Sisäpohje! Kyynärkulma! Aksu asettuu ulos. Hepo halusi siis olla turpa vasemmalla. Taivuta kulmissa! Ulkolapa karkaa, pidä ulko-ohja tuntumalla. Välillä jo vähän turhautti oma löperöinti. Sitäkin tuskailin miten ratsu on niin raskas edestä kunnes tajusin että itehän annan sen olla. Pohkeet töihin ja keula keveämmäksi. Parhaat hetket taisi tulla itsenäisesti.

Eipä se onneksi niin pahalta näytä kuin miltä tuntui. Kuvan otti Inka.

Ei laukattu etukäteen. Tehtävänä oli tulla kaksi ympyrän kaarella olevaa puomia (väli 15 m) ensin isoa laukkaa, myöhemmin lyhyempää. Isoille hevosille toivottiin ensin 4 ja myöhemmin 5 laukkaa. Me tultiin ekalla kerralla 3,5. Toisella toivottiin neljä ja se tuli. Ite olisin ehkä kokeillut vielä sitä kolmea. Tämä taisi olla vasempaan kierrokseen. Sitten vaihettiin oikeaan ja piti tulla lyhyttä laukkaa. Ekalla yrityksellä väliin tuli 7 askelta. Ei kelvannut vaan piti tulla viidellä. Aksu vähän puski ulos ja tuli 5,5 laukkaa. Vielä kolmas sakkokierros ja sillä tuli 5. Siinä taisi jo tulla kommentteja että tähtää puomin keskelle. Ekalla kerralla tähtäsin ulkoreunaan jotta viides askel olisi osunut oikein. Seuraavalla kerralla pidätin enemmän mutta silti jäätiin vähän reunaan. Paremmin keskelle kuitenkin.

Näyttääpä Aksu gasellilta. Ei tämän kuvan perusteella uskoisi 175-senttiseksi.
Kuskilla ranteet mutkalla ja kädet muutenkin miten sattuu. Inka otti tämänkin kuvan.

Aksu nosti laukat hyvin. Tosin useamman kerran nosti vasemman laukan vaikka oikeaan kierrokseen pyysin tietysti oikeaa. Mahdoinko sitten istua niin vinossa? Laukasta raville siirtymät olisi myös voineet olla vähän vähemmän valuvia.

Lopuksi tultiin vielä suoralla olevat puomit laukassa. Ensin taas isoa laukkaa. Eka puomi jäi etusten väliin mutta muuten tuli 4. Seuraavalle kierrokselle meiltä pyydettiin sitten kuutta. Lyhensin vähän mutten liikaa (seiskasta viisastuneena) ja taidettiin saada kuusi puhtaasti. Yritin myös pitää hepan laukassa suorana kun takaosa tuntui karkaavan omille teilleen. Välillä oli pakko asettaa uloskin kun käsistä meinasi loppua voimat. Jotain on siis tehty väärin.

Ihan kelpo pätkiä käyntiä ja ravia omasta mielestäni odotellessa tuli. Tehtiin vähän siirtymiäkin. Ravi nousi nätisti mutta takaisin käynnille olisi voinut polkea paremmin alle siirtymässä. Peileistä ajoittain muistin kurkkia ja olihan taas vasen hartia paljon alempana. En ymmärrä miksi välillä olen niin vinossa.

Ravikuva. Inka otti tämänkin.


Loppuverkassa meiltä pyydettiin vähän isompaa ravia. Tämän tunnin perusteella tulevien kisojen KN vaikuttaa jo ihan tarpeeksi vaikealta kouluohjelmalta. Jospa sitä pääsisi Aksulla yrittämään. En ollut tänään ihan vedossa. Mahtoikohan hepokin olla jo vähän hyytynyt?

Ongelmia:
ratsastelin
Aksu oli raskas edestä
istuin vinossa
hepo nosti vasenta laukkaa

Parannusta:
laukka piteni ja lyheni
hepo ei säikkynyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora