sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Siirtymiä kieli poskella (Aksu)

Sunnuntaina toivoin paikkaa jostain vähäväkiseltä tunnilta. Alunperin kuskeja piti olla 5 mutta jostain ilmaantui vielä kuudes. Ihan asiallinen määrä kuitenkin. Ratsutulokseeni en sen sijaan ollut yhtään tyytyväinen. Pitkästä aikaa Aksu. Onhan se osaava joo mutta jotenkin rasittava. Hoitohommilta säästyin kokonaan, sillä ruuna oli valmiiksi hommissa ja jatkoi jälkeeni vielä maastoon. Pakkasta oli jonkin verran, tarkenin kuitenkin tunnin fleecellä.

Aksu ei ollut tänään kovin pahalla tuijottelutuulella. Katsomopäädyssä kuitenkin vähän jännittyi. Ope suositteli kunnon taivutuksia ja suorilla avoja ratsun rentouttamiseksi. Ravia kaivattiin monesti lisää. Aksu pullautteli kieltään pihalle ja alkutunnista se rupesi korpeamaan yhtä pahasti kuin Ekun suun aukominen. Yritin myödätä ja olla hellä mutta silti kieli lurpotti ulkona. Ajatukseni ei olleet kovin julkaisukelpoisia vaan enemmän tyhmä kaakki -sarjaa. Opellekin huokailin että nämä isot ruunat ei yleensä ole mun juttuni.

Päivän aiheena oli siirtymät. Jakauduttiin kahden porukoissa omille ympyröille. Meidän ympyrälle takapäätyyn tuli kaveriksi Vanilja. Olin aavistuksen huolissani ponin ampailutaipumuksista, sillä heti alkutunnista Aksu näytti että on heti mukana jos jossain on jotain hässäkkää. Ponista ei onneksi aiheutunut mitään. Omaan pissalätäkköönsä astuminen sai Aksun sen sijaan pyrähtämään raviin. Höpsö.

Ympyrällä mentiin alkuun harjoitusravia ja tehtiin kierroksen aikana kaksi lyhyttä käyntisiirtymää. Ope käski ratsastaa enemmän ristiselällä ja tehdä pidätteet istunnalla eikä ohjasta vetämällä. Yritin kyllä. Kevyemmällä tuntumalla siirtymät tuntuivat pitkiksi valahtamisilta. Ohjasta vetämällä pysähtyi nopeammin mutta veti vähän vastaan ja meni silläkin etupainoiseksi. Lopulta rupesin onneksi saamaan juonesta kiinni Aksun kielihomman kanssa. Käynnissä kieli pysyi sisällä. Ravissa ruuna ei suvainnut kovin napakkaa ulko-ohjaa. Ope käski myödätä sisältä ja nopeammin mutta kieleen auttoi mielestäni paremmin hellempi ulkokäsi. Pohkeilla lisää ravia niin menosta tuli vähän ryhdikkäämpää.

Laukkaa mentiin ensin vain ympäri. Ihan ok. Siinäkin rupesin saamaan ratsun kieltä suuhun. Lopulta tehtiin tehtävää että puoli kierrosta ravia, laukannosto. Me tehtiin voltti laukassa ja siirryttiin käyntiin. Sitten takaisin raviin ja sama uudestaan. Kummallisen ahdasta meinasi olla kahdella ratsukolla. Alaspäin siirtymät oli alkuun valuvia. Vasta kun open ohjeesta tajusin koota laukkaa kunnolla ennen siirtymää niin niistä tuli asiallisempia. Edelleen olisi pitänyt ratsastaa huolellisemmin. Laukat nousi pyynnöstä mutta muoto karkasi. Kieli viipotti hetkittäin ulkona. Ulko-ohjastakin piti pitää kiinni. Laukan eteenratsastus ympyrällä sujui ihan ok. Käynnistä raviin päästiin sentään pyöreinä. Kummatkin suunnat melko samanlaiset. Vasempaan kierrokseen ratsu pysyi rennompana.

Loppuravit oli jo ihan asialliset. Rento ruuna, joka venytti oikeaan suuntaan. Kielikin pysyi sisällä. Jes. Siitä olin mielissäni että rupesin tuntemaan ohjissa missä kieli milloinkin viipottaa. Käveltiin ihan kunnon pitkät loppukäynnit ennen kuin Aksun hommat jatkui.

Ongelmia:
kieli ei pysynyt suussa
ratsu vähän jännittyi välillä
ratsastus olisi voinut olla huolellisempaa

Parannusta:
Aksulla ei ollut tuijottelupäivä
toimi ihan ok jalasta eteen
rentous lisääntyi lopputuntia kohti
jokunen suht asiallinen laukasta käyntiin siirtyminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora