torstai 24. huhtikuuta 2014

Väärä ratsu! - Leipomista Sämpylällä


Torstaina elättelin kovasti toiveita että saisin jatkaa hyppäämistä Flikalla. Siinä olin harmikseni väärässä ja ratsukseni oli merkattu yksi inhokeistani, Sami. Se arvelu, että esteet olisivat kisojen jäljiltä valmiiksi kentällä, meni sentään oikein.

Sami oli onneksi varustaessa suht asiallinen. Vähempi kamala kuin H huonona päivänä. Ratsukoita tunnilla oli 4. (Viikko sitten vain 1!) Itselläni ihan liikaa vaatteita kelin ollessa aurinkoinen +12°C. Lähes t-paitailma.

Alkuun otin suht napakan tuntuman ja pyysin ratsua eteen. Ope käski pidentää ohjaa. Sitten mentiin puolipitkällä ohjalla ja pohdin että osaan ratsastaa muutenkin hevosia vain pitkiksi. Vaan tämäkään ei riittänyt ja ohjaa piti löysätä vielä lisää. Pyykkinarujen kanssa pohdin tämän metodin mielekkyyttä. Mutta hoputin edelleen hepan liikkumaan. Harmi vaan että omissa moodeissani pitkä tarkoittaa samalla myös löysää. Alkutunnista hepo yritti kertaalleen täysstoppia mutta osasin toimia, kääntää ja komentaa liikkeelle.

Verkkatehtävänä mentiin kolmea puomia. Ensin ravissa käyntisiirtymillä, sitten laukassa ravisiirtymillä. Muuallakin piti tehdä siirtymiä. Oikeaan laukkaan pääseminen oli työlästä. Onneksi tajusin oman etukenotukseni, ope ei nimittäin sanonut mitään. Henkisesti hankalaa oli nojata nostossa taakse. Mutta Sami onneksi hidasti heti kun menin etukenoon. Siperia opetti nopeasti. Ja lopulta päästiin laukkaan. Vasen oli paljon helpompi. Vauhtia piti pyytää raipalla ja pitää jalat aika rentoina. Sinnittelin ponikannuksillani ja esteraipalla.

Lopuksi puomilinjan keskimmäinen nousi pystyksi. Aika tasaisesti mentiin 5 ja 5 laukkaa. Jälkimmäinen väli tuntui toki ahtaammalta enkä juuri uskaltanut lyhentää raville tippumisen pelossa. Jossain vaiheessa tuli kommentteja ottaa ulko-ohjaa paremmin tuntumalle. Mutta eihän sellainen enää onnistunut. Lallati laa, löllöti löö.

Esteinä hypättiin pysty-okseri -linjaa. 5 laukkaa väliin ja pientä kiemuraa. Yli kuitenkin. Pieniä esteitä. Sitä pari kertaa. Sitten myös kapea pysty hymynaamalla. Opelta perus ohjeistukset alle miten hypätään erikoisempia esteitä. Tultiin ekalla kerralla ravissa enkä ollut itsekään menossa yli. Tosi nolo kielto. Laukassa päästiin yli ilman ongelmia. Toinen kerta meni sekin helposti. Vaikka ope manailikin että jos Sami ei liiku kunnolla niin se voi kieltää jo maahankaivettujakin. Minä syytin itselleni hankalampaa ravilla tuloa.

Lopuksi hypättiin 5 esteen rata kahdesti. 5 laukan linja, kapea hymy ja 1 askeleen sarja. Hepo liikkeelle ja näppärästi yli. Ponnistuspaikat ei olleet ihan priimaa mutta okseriin lisätty sateenkaari ei aiheuttanut mitään muttia. Opekin vähän ihmetteli ettei kytännyt. Vaan sanoi myös että jos esteet on kuskille ongelma niin ne on sitä myös Samille. Vikalla kierroksella estekorkeus oli jossain 70 sentin kieppeillä, max 80. Hetkittäin tamma liikkui jopa itse eteen. Ehkä kolmesti tunnin aikana.

En oikein jaksa lämmetä tuollaiselle isolle ja raskaalle. Vaikka päästiinhän me esteistä yli.

Ongelmia:
ratsun motivaation puute liikkumiseen
kuskin etukenotus laukannostoissa
yleinen löysyys
yksi turha kielto
itse hyppäsin liikaa
stillit on kamalaa jalustimilla suorin jaloin seisomista (ks. alla)

Parannusta:
ei kyttäillyt
hyppäsi mukisematta
vasen laukka nousi paremmin

Arkihaasteen kuva 5: väärä ratsu!
Klipattu allaolevalta videolta.



Videosta kiitos yhden tuntilaisen äidille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora