keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Valkkaamassa kovassa seurassa


Keskiviikon estevalkkaratsuni oli taas Valma. Hepo oli taas vielä tarhassa. Tarhaan ketjun ali kumartuessani kopsautin pääni tolppaan. Kipakka osuma kun tuli kuhmu. Puolimatkaan piti taas mennä ennen kuin Valma tuli lähemmäs. Tallissa oli tänään nätisti ja satulointi ja suitsinta onnistui sukkelasti ilman ongelmia. Matkalla maneesiin tuli yksi nelipistesäpsy. En tiedä yhtään mitä pelästyi.

Ratapiirrosta ei ollut, joten kasattiin vaan tolpat ja puomit keskelle. Ratsukoita valkassa piti olla 4 mutta yhden ruvettua ontumaan jäljelle jäi 3. Oltiin aika kovatasoisessa seurassa kun muut kisaavat ainakin metriä. Sitten yksi mahakas 60-hyppääjä joukossa. Mutta Valma oli ehkä taas hoikistunut, sillä alkupullistelujen jälkeen satulavyö kiristyi hyvin. Seuraavaksi vyö rupeaa käymään liian pitkäksi.

Alkuverkassa yritin taas saada sisäpohkeita hyvin läpi. Alkuun olin yllättynyt kuinka rauhassa Valma otti kohti laukkaavat hepat. Myöhemmin selvisi että riippuu siitä missä välissä ollaan. Jos joku laukkaa seinän vierestä ohi se on ok. Mutta jos Valma meinaa jäädä sisältä ohi laukkaavan ja seinän väliin niin tulee pömelit. Hyvä tietää tulevia kisaverkkoja ajatellen. Laukka meillä oli hyvin etenevää mutta vähän pitkää. Kun yritin lyhentää niin pudotteli raville. Alkutunnista kyttäsi C:ssä ollutta penkkiä.

Penkki siirtyi C:stä tehtävälle. Ensin laukattiin kaarevalla linjalla neljän maapuomin yli. Tätä kumpaankin suuntaan yksi kerrallaan. Valmalle oli aika tarkkaa missä ihmiset seisoivat ja penkin päällä olleita takkejakin piti kytätä. Puomeina meni vähän takellellen mutta ok. Kun tultiin lähelle niin en osannut korjata. Välillä kolisteltiin. Piti istua koko tehtävän ajan kevyessä istunnassa. Meillä kuulemma vauhti kiihtyi kierros kierrokselta. Välillä osuttiin hyvinkin. Nyt osasin hetkittäin jopa pidättää ohjeiden mukaan tahdissa. Mutta yleispäteviä ohjeita tehtävälle ei voi antaa koska riippuu siitä miten tulee sisään.

Sitten sama kavaleteilla. Toiseen suuntaan vetäistiin kertaalleen välistä ulos, toiseen suuntaan tuli tuijotusstoppi välille. Oikea kierros ensin. Vauhti hyytyi ennen ekaa, tultiin monesti tosi lähelle ja pudoteltiin puomeja matkalla. Johda sisään, käännä ulkojalalla. Lyhennä laukkaa. Eipä selvitty kahdella kierroksella kuten haaveissa oli. Vasen kierros oli hankalampi kun Valma kyttäsi penkin päällä olleita takkeja, joita kohti ratsastettiin kaarella. Piti johtaa sisään mutta hepo tahtoi kytätä niitä turpa ulkona. Vähän räpellystä oli. Ope tosin sanoi että meni jopa paremmin kuin toiseen suuntaan nyt kun hepo oli vähän pinkeänä. Jumppasi huolellisemmin. Itellä taas jalkojen käyttö olisi voinut olla tehokkaampaa. Monesti sorruin maiskuttamaan kun meno hyytyi.

Sitten tultiin ravilähestymisellä pystylle. Edessä oli ponnistuspuomeja. Arvelin että Valma rikkoo laukalle liian aikaisin mutta alkuun pikemminkin meinasi hidastaa ennen estettä. Sitä ennen ravi oli hyvinkin vauhdikasta. Pystyn jälkeen oli 17 metrin väli ennen 4 pikkupystyn jumppasarjaa. Väliin piti saada 5 laukkaa. Ekalla kerralla kiemurreltiin aikamoisesti mutta 5 laukkaa tuli. Tuli myös muillakin kerroilla, jatkossa päästiin onneksi paremmin suoraan. Loppua kohti meillä vauhti kiihtyi ja välillä keilattiin jumpalla joku alas. Mutta alas istuminen ja pidättäminen loppuun asti onnistui hyvin ja saatiin oikein kivojakin hetkiä. Lopuksi eka este oli okserina. Hyvin päästiin ravissa siitäkin yli.

Tässä välissä tulkitsin jo väärin että lopetetaan ja rupesin keventämään. Ope tarkensi että tämä tehtävä riitti meille mutta tullaan vielä muuta. Muu oli sama toiseen suuntaan. Yksinäinen este oli edelleen okseri. Nyt väliin toivottiin neljä laukkaa. Meillä taas jumpalle lähestyminen meni vähän pipariksi kerta toisensa jälkeen. Tähän suuntaan taidettiin joka kerta keilata ainakin joku alas. Ensimmäinen kerta oli silti tyylikkäin ja väliin tuli rauhalliset (open mukaan tahdikkaat) 4 laukkaa. Okseri taisi olla jossain 80 kieppeillä eikä tuntunut yhtään isolta. Muilla kierroksilla vauhti kiihtyi ja tultiin väli kertaalleen reilulla 3 askeleella. Kantapäät alas huusi ope. Katseli meidän menoa oikealta puolelta, joten en yhtään ihmettele kommenttia. Kahdesti tultiin jumpalle ravilähestymisellä ja itellä oli isoja ongelmia ponnistuspaikan kanssa. En saanut Valmaa ponnistamaan mistä tahdoin vaan mentiin aina ihan juureen. Videot kavaltaa että hypyissä valuttiin vasempaan reunaan.

Tällä tunnilla Valmalle tuli todella kuuma. Hikosi kaulansa ihan märäksi. Osasyynä jo kasvanut talvikarva. Loppuverkoissa tuli kivojakin pätkiä ja muistin ratsastaa eteen. Helposti tosin painui kuolaimen alle. Alkuverkoissa testasin 10 metrin laukkavoltin. Loppuverkoissa kokeilin sitten peruutusta. Aika tiukassahan ne askeleet taakse oli mutta tuli niitä. Hepo tosin protestiksi nosti turpansa yleensä taivaisiin. Pahimmillaan pelkäsin jo että rupeaa keulimaan. Tänään oli taas onneksi rauhallinen päivä eikä pukitellutkaan. Vaikka mentiin kaarella kahdesti kavaleteista ohi niin tunnista jäi tosi hyvä mieli.

Tunnin jälkeen testasin meneekö Valma pesarille. Ei mennyt turpa edellä mutta peruuttaen onnistui hyvin. Seisoi myös fiksusti kahdelta puolelta kiinni. Pyöritteli silmiään kun siinä harjalla ja ämpärivedellä sen pesin. Lopuksi piti vielä testata miten heppa suhtautuu harjansa nypläykseen, onko mitään mahdollisuuksia saada sykeröitä. Nätisti oli kun kampasin harjan läpi. Lopuksi vähän kampasin häntääkin ja siihenkin suhtautui hyvin. Joko tästä arvaa seuraavat juonipaljastukset? Suuntaamme koulukisoihin 14.10. naapuritallille. Toivottavasti ei ole kovin paha katastrofi luvassa. Ei mitään tietoa onko Valma ennen kouluaidoissa ollut.

Ongelmia:
kaksi ohimenoa
vauhdin säätely
kyttäily

Parannusta:
tunnista jäi kiva mieli
heppa käyttäytyi tolkusti tallissa vaikka vähän säpsy onkin

Anne kuvasi meidän hyppyjä. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora