torstai 4. lokakuuta 2012

Poniratsastajana puomeilla


Päädyin taas torstainakin tallille. Mahduin ekalle pienryhmätunnille peruutuksen takia. Ratsukseni sain Ruudin. Poni piti hakea tarhasta. Onneksi oli heti portilla tyrkyllä. Onneksi myös käytin kenkäni keväällä suutarilla, muuten olisivat olleet täynnä kuravelliä. Karsinassa poni oli ihanan kiltisti. Karvaa siitä lähti paljon ja kylkien järsimisestä päätellen myös kutitti.

Ratsukoita tunnilla oli 6 ja oltiin maneesissa. Olin autuaasti unohtanut että perjantaiope pitää torstaitkin. Yllätyksenä tuli myös puomit. Luulin että mennään ihan koulua. Päivän aiheena oli siirtymät. Alkuun otettiin käynnistä seis ja tarkoitus oli pysäyttää mahdollisimman paljon istunnalla ja vähän vetämällä. Tähän ei ihan päästy. Eikä Ruuti malttanut seistä rauhassa vaan käänteli tai venytteli päätään tai hiippaili eteen. Jalustimet oli kuulemma estemitassa ja ope käski pidentää kumpaakin 2 reikää. Yksi olisi riittänyt itselleni hyvin. Tuntuivat aika pitkiltä.

Ravissa pyöriteltiin voltteja ja sain taas häärätä aika itekseni. Alkuun yllätti taas tikittävä poniravi. Tuntui että oli hankala istua. Etukenotin, en saanut pohkeita pysymään pyöreän rungon ympärillä ja kädet levisi omille teilleen suoriksi eteen alas. Ope käski päästää ohjaa pidemmälle. Tuntui että kadotin tuntuman ja otteen kokonaan. Ruuti kipitteli omiaan ja minä yritin pitää käteni aisoissa. Kyynärkulmaa ei näkynyt. Kun yritin kantaa käsiä niin tuntui tyhmältä. Lopulta meidät käskettiin keskiympyrälle. Kunnon piiskausta ei tullut joten vähän ratsastelin menemään. Poni ei pyöristynyt vaan vauhditteli menemään. Asetuskin hakoteillä. Onneksi nostettiin tässä vaiheessa jalustimet ylös.

Sitten lähdettiin tulemaan keskilinjan puomeja. Kolmessa pätkässä oli 3 tai 4 puomia. Vähän samaan tyyliin kuin ABC:llä. Alkuun voltti tulosuuntaan, puomien yli, voltti toiseen suuntaan, puomit, voltti alkuperäiseen suuntaan, vikat puomit ja voltti uuteen suuntaan. Suunta vaihtui joka kierroksella. Puomivälit oli isojen hevosten mukaan laitettu, joten ponilla ei saanut tulla liian pienesti. Ruuti ylitti puomit varmasti, joten nopeasti lakkasin huolehtimasta niistä. Muutamia stipluja tosin tunnin aikana tuli eli kaksi askelta puomien väliin vaikka yhdellä piti mennä. Voltit vasemmalle oli vähän hankalampia. Ulkopohjetta liirausta vastaan huuteli ope. Poni niistä välillä tulkitsi laukannostoja. Pitkällä sivulla piti ottaa myötälaukkaa. Oikea laukka nousi joka kerta oikein. Vasenta ehdin kolmesti yrittää pitkän sivun aikana. Ekalla kerralla tuli kolmesti oikea, tokalla kerralla kolmas yritys tuotti vihdoin vasemman.

Seuraavaksi tultiin puomit edelleen ravissa mutta puomien väleihin voltit laukassa. Tulosuunnan suuntaan kummatkin. Päädyssä suunta vaihtui. Vasen laukka nousi nyt paremmin mutta taisi edelleen ainakin kerran nousta väärä. Puomeille jarruttaminen oli vähän liikaa vetämistä omaan makuuni. Mutta kun ei juostu liikaa niin puomeista mentiin kivasti yli.

Sitten tultiin supisuoraan. Ensin kahdesti (kerta kummastakin suunnasta) siten, että puomien välissä otettiin muutama askel käyntiä. Sujui paremmin kuin arvelin. Sitten vaihdettiin väliaskellajiksi laukka. Askeleet piti laskea ja nostaa se laukka, josta kierroksesta tehtävälle tuli. Vasemmasta kierroksesta onnistuttiin kummallakin kerralla muistaakseni 50 %. Oikeat laukat nosti oikein. Saatiin sitten loppuun sakkokierroksia vasemmalta. Kolmas tai neljäs yritys tuotti vasemman laukan ekaan väliin. Sen jälkeen hinkutettiin vain toista väliä kunnes noin kolmannella yrityksellä saatiin vasen laukka siihenkin. Ulkotuki oli vissiin liian hutera.

Loppuverkoissa poni meni edelleen reippaasti. Nyt onneksi jo vähän paremmin kuunnellen. Jalustimet tuntuivat edelleen hirmu pitkiltä. Tasaisen pyöreäksi en ponia saanut mutta mentiin kuitenkin nyt vähän pidemmällä ohjalla. Vaikka tuntui kyydissä niin vaikealta ja erilaiselta niin poni oli kuitenkin tosi kiva ja fiksu. Ruuti jatkoi hommia seuraavalle tunnille.

Ongelmia:
poni oli aika reipas, alaspäin siirtymät tuli huonosti
hankala olo kyydissä, istunta päin honkia
vasen laukka nousi monesti väärin

Parannusta:
jalustimet kaulalla oli ihanan tasapainoinen olo
puomit ylittyi varmasti
Ruuti oli kiltisti tallissa ja tunnilla, ei säikkynyt mitään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora