keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Valmalla metristä yli!


Tämänkin keskiviikon estevalkka oli peruttu. Onneksi järjestyi niin, että tallin omistaja tuli hyppäyttämään mua ja Valmaa. Taitaa olla vähän omaakin lehmää ojassa ja ajatuksena että Valmalle tekee ihan hyvää hypätä. Satulalle hepo tänäänkin irvisteli. Pihalla oli -1. Houkuttelin Annen kuvaamaan ja samalla sain apulaisen esteiden kantoon. 21,5 metrin linja jos oikein muistan. Ja 15,4 metrin päähän maapuomi. Linjalle tuli siis punainen okseri, laine ja puomi. Ja laineelle tuli vaihtoehtoinen kaareva reitti myös lävistäjällä ollutta valkoista okseria pitkin.

Alkuverkassa laukka nousi aluksi huonosti. Sisäpohje ei ollut kunnolla läpi. Tänäänkin pukitti laukassa. Nyt tajusin itsekin saman mitä ope sanoi: eteen! Eikä sitten muistaakseni pukittanut enempää. Open ehdotuksesta sain kannukset jalkoihin. En ole Valmalla ennen kannusten kanssa hypännytkään. Laukat nousi myöhemmin paremmin, kun virtaa kertyi niin oikein hypähti laukkaan. Alkuverkassa yritettiin vähän laukansäätelyäkin. Eteen pitkällä sivulla, sai pyytää yllättävän paljon. Ja sitten kiinni. Hidastus oli vaikeampaa. Melko pian käteni väsyivät.

Hypyt alotettiin oksereiden välistä laineelle oikeassa kierroksessa. Olin nostanut esteet turvallisesti n. 55 cm korkuisiksi. Alkuun välit olivat vähän pitkiä kun olin harpponut liian isosti. Olisi pitänyt säädellä laukkaa esteeltä puomille ja toisinpäin mutta se onnistui tänään tosi huonosti. Askel ei osunut puomille ja hepo juoksi alta. Sanomista tuli kiemurtelusta. Suurin osa meidän ongelmista oli semmoisia, joista ope ei sanonut ääneen. Totesin opelle että kiemurrellaan edelleen eikä päästä esteen jälkeen suoraan. Lainetta ei kytännyt tänään yhtään. Mutta pudotteli sitä sitten senkin edestä. Osasta saan taas syyttää itseäni kun lähestyttiin laakana ja puolipidätteet vähän unohtui. Kuusi laukkaa laineen ja okserin väliin oli aika työlästä saada. Puomin ja laineen väli piti mennä ensin neljällä, sitten viidellä.

Toiseen suuntaan (oikealle) okserin ja laineen väliin kaivattiin viittä enkä osannut ratsastaa tarpeeksi eteen. Laineelle hypättiin joka kerta tosi kaukaa ja sen jälkeen oli jarrut hukassa. Laineelta puomille olisi pitänyt saada 4 laukkaa mutta juostiin lähinnä kolmella. Kun vihdoin sain laukan isommaksi niin sitten lähti laine matkaan. Puomi otettiin perästä pois ja hepo piti pysäyttää ennen seinää. Käytännössä jarrutettiin aina nurkkaan. Esteitä nostettiin ja joko pudoteltiin tai kolisteltiin.

Sitten taas vasempaan kierrokseen mutta nyt tultiin laineen jälkeen kaareva linja valkoiselle okserille. Kaarre oli aika reipas ja hitusen hallitsematon. Jo ekalla kerralla hyppy okserille tuntui valtavalta. Video kavaltaa että aika korkealta mentiinkin. Laine oli jotain ysikympin kieppeillä ja keilattiin se alas lähes joka hypyllä. Okseri nousi ja siitä päästiin hyvin yli.

Videosta kaapattu kuva kavaltaa että korkealta mennään
myös punaisesta okserista. Este tässä n. 85 cm.


Sitten tultiin pientä rataa. Laineelta suoraan punaiselle okserille, päädyn kautta valkoiselle okserille ja siitä kaareva linja laineelle. Ekalla kierroksella korkeus oli n. 85 - 90. Tuntui jo siinä että hypyissä heilahdin etukenoon ja jalat taakse. Toisella kierroksella korkeus oli 90 - 100. Kun esteitä nostettiin niin kuskia rupesi jännittämään. Lainetta lähestyessä päässä pyöri vain kääk, kääk, kääk! Ei ollut mitään hajua miten Valma menee isommista yli vai meneekö. Tultiin sitten laineelle tosi juureen kun askel ei sopinut ja rämmittiin yli (ei pudonnut). En halunnut siitä jatkaa vaan käänsin pois. Ope totesi että hyvä ratkaisu.

Uusi yritys. Laine putosi mutta siitä sujuvat 5 laukkaa punaiselle okserille (100 cm), josta koskematta yli. Päätyyn tehtiin voltti kun näytti ettei laine ole vielä kasassa. Valkoinen okseri (95 cm) ylittyi nätisti mutta välissä joko unohdin ratsastaa kaarteen tai hepo puski oikeaa pohjetta vasten. Oikaistiin, tiestä tuli huono, tultiin vinosti, ponnistus jäi lähelle lainetta ja se putosi taas. Sakkona viimeinen linja uudestaan. Okseriin vähän kolahti tällä kertaa mutta kaari oli hyvä ja laineesta mentiin koskematta yli.

Siihen riitti meidän hypyt tältä kertaa. Olin aivan mielissäni. Metrin okseri! Eikä Valma edes meinannut kieltää. Videota katsellessa muikistelin vielä enemmän. Oma heilahtelu hypyissä ei onneksi näytä niin pahalta kuin tuntui. Toisaalta hepan hyppytyyli roikkojaloin kolistellen ei povaa kisamenestystä mutta pomppua ainakin löytyy.

Anne kuvasi meidän hyppelöt. Kiitos.

Ongelmia:
laukan säätelyn puute
esteiden pudottelu
en saanut askelia osumaan
oma etuheilahtelu, jalkojen lento taakse isommilla esteillä
kiemurtelu
väärät laukat

Parannusta:
Valma ei edes meinannut kieltää
ei kytännyt laineita
metri meni helpon näkösesti
okserit hyppäsi hyvin

Huomisesta tämä mussukka tulee sitten mulle puoliylläpitoon :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora