torstai 22. helmikuuta 2018

Unskilla myös esteille

Torstaina pääsin vihdoin Ainossa myös toisen open estetunnille. Mitäs tässä meni odotellessa, reilu vuosi? Sain jatkaa istuntakurssilta tutulla Unskilla ja humma oli jo koulutunnilla hommissa. Ope vähän järjesteli esteitä. Itselle turvaliivi niskaan ja ratsaille. Iso maneesi oli niin lämmin että t-paita ja fleece turvaliivin alla sai hikoilemaan jo alkuverkassa. Pihalla oli yhä lähemmäs parikymmentä pakkasta. Ratsukoita oli kivasti vain 5. Maksoin tästä irtotuntihinnan eli 55 euroa. Kivasti oli taas tuttuja ihmisiä tallissa.

Ope oli puolikuntoinen ja alkuverkka sangen itsenäinen. Käynnissä meni kierroksen verran että sain turvan alas. Yritin olla ottamatta asiasta paineita (otin silti vähän). Ravissa pysyi ihan asiallisesti. Ohjeeksi tuli muistaa tehdä puolipidätteitä ettei ratsu jää etupainoisena makaamaan ohjille. Laukat nousivat yllättävän hyvin. Vasempaan suuntaan ensin sileää, oikeassa ruvettiin tulemaan jumpalle.

Kaksi pientä kavalettia ja pysty. Alkuun stiplailin askelten kanssa ja söherrettiin raviakin. Tasainen tahti oli tärkeintä. Enkä kuulemma itse saa ratsastaa etäisyyksiä. Tms. Ymmärsin kyllä mitä sillä haettiin. Joka kerta pystyn jälkeen oli väärä (vasen) laukka. Sujui ihan ok kunnes este nousi. Kun Unski teki isomman hypyn ja esteen jälkeen palauduin satulaan niin ruuna spurttasi. Ekalla kerralla tajusin heti että johtui itsestäni. Toiselle en saanut korjattua tarpeeksi ja vasta kolmannella kun ajattelin jääväni esteen jälkeen kevyeen istuntaan niin päästiin kiihtymättä. Toistoja tuli aika monta ja oltiin koko ajan laukassa.

Tauon jälkeen lähdettiin tulemaan linjoja. Ensin pienemmillä (n. 65 cm?) esteillä kuutta askelta. Ensin vain suora linja pystyltä okserille. En näemmä ratsastanut ihan kunnolla sillä Unski stoppasi pystylle. Pysyin onneksi kyydissä. Jäin ehkä itse liikaa tuijottamaan estettä ja siinä ollutta lankkua. Uudella yrityksellä päästiin molemmista yli. Ennen okseria humma meni ihan mutkalle ja viimeinen askel oli töpömpi.

Seuraavilla kierroksilla lisättiin lisää linjoja perään. Kaareva pystyltä vesimatolle, sitten toiselta pystyltä okserille. Lopuksi hypättiin alkutunnin jumppa välissä ja tultiin viimeinen linja toiseen suuntaan. Enempiä kieltoja ei tullut. Esteiden noustessa toivottiin väleihin viittä askelta. Ei ihan tasaista ja pari kertaa livahti kuudes. Kivasti vikalla kierroksella sitten otettiin sakkoja kunnes onnistui. Oma ongelmani oli että ekaan suuntaan kaarsin pystyltä liian tiukasti okserille eli kuudes mahtui vain niukasti. Toiseen suuntaan käänsin okserilta liian hitaasti pystylle ja tuli se kuudes. Ope käski olla jo hypyssä menossa uuteen suuntaan. Se auttoi.

Väleissä oli yhä joitain vääriä laukkoja, välillä Unski vaihtoi itse. Jumppa radan keskellä tultiin ihan siististi joka kerta. Eikä humma enää kiihdytellyt. Esteet tuntuivat vähän suurehkoilta vaikka olivat ehkä 80 cm. Max 90.

Ope kehui että hyvin ratsastettu. Hommia sai ainakin tehdä ja vikalla kierroksella kuskikin hengästyi sakkolenkeistä ihan kunnolla. Arvelin ihan oikein että Unski ei ole mikään luottoratsu, joka menee autopilotilla yli. Kyllä se piti ratsastaa. Muttei ollut niin kuuma kuin odotin vaan ihan hallittavissa. Opelta tuli hyvää palautetta ja riittävästi. Tykkäsin.

Ongelmia:
yksi kielto
kädet tulivat salakavalasti kipeksi
hyppäsi mieluusti juuresta
vääriä laukkoja
ainakin yksi pudotus
pari ylimääräistä askelta väleihin
askeleet eivät olleet väleissä tasamittaisia keskenään

Parannusta:
laukat nousivat
ei todellakaan tullut kylmä ratsailla
kivasti tekemisen meininkiä tunnilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora