sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Aamuestetreenit

Sunnuntain maneesiesteet oli jo aamusta. Toivoin pääsyä ekaan ryhmään ja se tarkoitti aamulla herätystä (vapaaehtoisesti!) ennen seitsemää. Kääk! Pakkasta kotipihassa oli -14°C mutta tallilla yllättäen jopa -22°C. Oli aurinkoista heti aamusta. Tajusin onneksi laittaa topparatsastushousut jalkaan.

Hemppa oli yön jäljiltä sisällä ja kamala pissaläntti kyljessä. Onneksi värissä ei huomaa. Lastaus kärryyn oli nyt jo kotipihalla enemmän ämpyilyä. Jos yritin yhtään vetää niin lähti peruuttamaan. Laitettiin poni ensin ja sitten käveli nätisti.

Maneesi näytti erilaiselta auringonvalossa. En ole ennen tainnut olla siellä valoisaan aikaan sisällä. Kasattiin esteet neljään pekkaan.

Ehkä estetunti oli ratsulle mieluisampi, sillä nyt ei tehnyt perjantaiseen tapaan jatkuvasti kasoja. Taisi tulla kahdet koko tunnin aikana, alkutuntiin painottuen.

Alkuverkka oli meille aika perinteinen. Laukassa ei ollut yhtä hyvä kuin perjantaina. Tultiin kavalettien yli ympyröillä ravissa ja laukassa ja lopulta laukassa loiva kiemura. Laukanvaihdot onnistuivat meillä n. 20 % jos sitäkään. Useampi sakkokierros muttei juuri auttanut. Pidin taas alkuverkassa raippaa välillä myös oikeassa kädessä. Ei tuumannut siitä mitään.

Sitten tultiin jumppaa. Ravissa sisään, kavaletti, pysty ja askeleen päässä okseri. Väli oli kuulemma todella lyhyt mutta silti tuntui hyvin pitkältä. Ravi ei kuulemma ollut tarpeeksi aktiivista. Loikattiin silti joka kerta vaaditulla yhdellä. Kuski ei muistanut ajatella katsettaan tehtävällä. Joka kerta väärässä (oikeassa) laukassa alas. Mutta se ei kuulemma haitannut. Hemppaan haettiin vähän lisätehoja. Esteet nousivat mutta unohdin tuijotella että kuinka paljon. Jotain 80 ja 100 sentin väliltä? Arvelen istuneeni jotenkin erilailla pielessä, sillä kaarevasta yläselästä ei tullut sanomista.

Jossain välissä loikittiin muutamat kavalettilävistäjät ja haettiin vaihtoja, pohjille hypättiin kaarevan linjan jälkimmäisiä esteitä. Ope seisoi päädyssä merkkinä. Meitä tämä ei auttanut vaan pahensi entisestään Hempan valumista esteen vasempaan laitaan.

Sitten tultiin pelkkää kaarevaa linjaa molemmista suunnista 5 ja 4 askeleella. Tässä vaiheessa ratsastin linjan paremmin kuin radoilla myöhemmin. Hemppa aavistuksen katseli lankkua mutta pohkeet kiinni ja päättäväisesti yli molemmista suunnista.

Lopuksi tultiin rata kahdesti. Oikealta aloitus ja kaareva viidellä, kavaletti lävistäjällä, sarja, linja neljällä ja kavaletti lävistäjällä. Ensimmäinen hyppy tuli ihan juureen eikä oikein saatu rytmistä kiinni. Parani pikkuhiljaa. Sarja ei ollut laukassa yhtään paha. Suoralle tuli vaaditut 4 mutta taas tultiin huonosti sisään. Ensimmäisen radan huippuhetki oli viimeisellä kavaletilla vasemmasta oikeaksi vaihtunut laukka.

Toiselle radalle ohjeeksi tuli edetä paremmin. Ajatuksena tuntui hassulta kun ekaan väliin piti kuitenkin sulloa se viideskin askel. Kokonaisuutena rata meni kuitenkin paremmin ja sujuvammin ja sarjan hypyissä oli helpompi olla. Tosin nyt laukat taisivat jäädä molemmilla kavaleteilla vaihtumatta.

Ope taisi lopuksi puhua jotain Hempan aktiivisuudesta ja siitä miten se vaikuttaa itse hyppyihin ja ratsastajan mukautumiseen. En kuitenkaan saanut tätä kovin tarkasti talteen.

Loppuravit olivat pahasti kesken kun tuli kalustopulmien takia käsky laittautua asap liikkeelle kohti tallia. Nyt omistaja laittoi Hempan itse kärryyn eikä Hemppa empinyt yhtään.

Tallilla Hemppa sai jäädä sisälle loimen alle kuivumaan.

Ongelmia:
ei vaihtanut kaikkia laukkoja
ravissa jumpalle oli hankalan löysä
toppahousujen karkukuminauha kengän alta katkesi

Parannusta:
ei kieltoja
ei tainnut pudottaa vaikka vähän kopisi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora