keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Wangunojalla testaamassa


Keskiviikkona päädyin pitkästä aikaa testaamaan uutta paikkaa. Tunti järjestyi mukavan lyhyellä varoitusajalla alkuviikosta. Suuntana siis lähes puolen tunnin automatka Wangunojalle. Etukäteen jo sovittiin että tarvitsee tulla vasta 5 minuuttia ennen tunnin alkua paikalle, hevonen on valmiina.

Kartan ja ohjeiden perusteella olikin helppo löytää paikalle ja maneesiin. Samaan tapaan kasvihuonetyyppinen osin läpinäkyvä halli kuin Savin tallin maneesi. Hepo ei ollut tunnilla vaan tuotiin varustettuna paikalle. Kuulemma alkeisratsutyyppinen varma tapaus. Tumma ja pörröinen Musta, lähes ponikokoinen ruuna. Ratsukoita tunnilla oli 5 ja viileää -13°C. Mahduttiin ihan passelisti vaikkei maneesi kovin iso ollutkaan.

Hepo kulki hyvin suoraviivaisesti. Ja jos halusin jonnekin muualle niin ratsu tuntui ajattelevan tietävänsä nämä hommat paremmin. Pääty-ympyrä piti perustella ratsulle aika hyvin että kaviot irtosi uralta. Kulmissa meinasi vähän oikoa ja sain ohjeeksi asettaa huolellisemmin sisään. Perisyntini kun meinaa olla ulko-ohjasta vetäminen, jolloin turpakin vipsahtaa ulos ja kaadutaan lapa edellä entistä pahemmin sisään. Alkutunnista en ihan hahmottanut että pitikö kulmia tulla suoralla hevosella vai ei. Kaula piti kai pitää suorana ja antaa enemmän tilaa ulkoa. Hämmennyin hetkittäin. Onneksi hämmennykset meni ohi.

Tunti oli kivan monipuolinen. Alkuun tuli ohje että saa tehdä voltteja ja vaihtaa paikkaa. Alkuverkat kyllä aikalailla puksuteltiin uraa pitkin. Tuntui että sain myös aiheettomia kehuja. Ensimmäinen kommentti että kevennys on oikein huoletti aika pahasti. Mutta muuten oli asiallista. Osasin myödätä kuulemma oikea-aikaisesti ja reagoida hyvin. Välikäyntejä otettiin tunnin aikana vaikka kuinka monta. Mutta oli ihan hyvä muutamalla sanalla keskustella menosta open kanssa.

Musta oli enemmän hoputettava kuin reipas. Liikkui kuitenkin kunhan muisti pyytää eli ei pystyynkuollut. Samoin ihanan tasainen. Pahimmat omat kuviot oli pieni luimiminen ja hetkelliset pari reippaampaa askelta kun kaveri pääty-ympyrällä tuli laukalla vierestä ohi. Alkuverkassa Musta ei tosin olisi halunnut ravata vaan joka kolmas askel oli laukka. Alkuun luulin jotenkin epäpuhtaaksi ennen kuin hahmotin ettei pysy kunnolla ravissa. Hah.

Kun ajattelin että tällä hevosella en tahtoisi väistöjä tehdä niin juuri niitä olikin sitten luvassa. Käyntiväistöt keskilinjalta uralle. Väisti hieman tahmaasti ja raipalla sai naputella ristiaskelia sekä jarrutella vauhtia ihan topakasti. En nähnyt miten jalat meni ja selkään ei tuntunut maailman parhaalta. Ope onneksi vähän vaati. Ja sitten taas kehui.

Laukat nousi hyvin vaikka alkuun tarjosi vääriä. Laukkaa ei menty kovin pitkiä pätkiä kerrallaan ja nekin pääty-ympyröillä. Kamalinta oli ravista käyntiin ja käynnistä seis siirtymät. Aivan kättä vasten. Istunnallani ei hidastanut.

Tunnin jälkeen näin tallinkin. Siellä selvisi myös että ratsutulkintani meni ihan pieleen. Kuvittelin että Musta on n. 16 v eestinponi tms. risteytys. Vaan sepä onkin alle 10v suokki! Hyvä että selvisi. Olisi ratsun pisteet saattaneet nousta suokkiudesta jo ratsailla jos olisin tiennyt. Pari muuta heppaa kyllä tunnistin suokeiksi. Tallissa selvisi että ovat suokkeja lähes kaikki. Sieltä löytyi myös lämmin taukohuone ja sisävessa. Ihanaa ja poikkeuksellista luksusta täällä etelässä.

Täsmämittainen tunti ja monipuoliset tehtävät. Opetus ei tarpeeksi viilausta omaan makuuni. Hinta (37e) aavistuksen korkea tasoon nähden. Minulle paikkana aika kaukana. Saatan keväämmällä käydä lumien lähdettyä toiste mutta vakipaikkaa tästä ei tule. Eikä kyllä yhtään toivoteltu tervetulleeksi uudestaan vaikka muuten ystävällistä ja mukavaa olikin. Kivan näköisiä tammojakin tuolla oli. Tallissa 10 kavioeläintä, suokkeja ja poneja. Pari suokkivarsaa tulossa.

Ongelmia:
Musta kuvitteli tietävänsä kuskia paremmin minne pitää mennä
välillä sai patistella eteen

Parannusta:
tosi tasainen ratsu
monipuolinen tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora