sunnuntai 12. tammikuuta 2014

GP-ratsun kyydissä


Sunnuntaina Aaltiksella oli tarjolla kouluratsastuksen tehotreeni pienryhmässä (6 ratsukkoa, 30e). Menin mieluummin sinne kuin tunnille. Kuulin huhuja ratsustani jo edellisenä iltana: Karvinen. Eli open kisaratsu, joka on mennyt myös GP:tä. Ihanan jännää.

Hepo oli vielä pihalla kun tulin tallille. Kivasti tuli tarhassa vastaan ja taluttui asiallisesti. Oli hoitaessakin kiltti eikä vastannut yhtään mielikuvaani jännittyneestä lihaskimpusta, jollainen oli kun tuli. Maneesissa huomasin hepon tosiaan vähän säpsyksi. Ei erityisemmin kyttäillyt mitään (paitsi vähän ovipäätyä) mutta saattoi silti hätkähtää millon mitäkin.

Ravi oli alkuun joko liian hidasta tai reipasta. Hepo myös nosti niskansa ylös ja lyhensi kaulansa. Ohje oli ratsastaa sitä vähän pidempään muotoon. Itselle pidemmät ohjat tuntuivat pieneltä turvallisuusriskiltä kun hepo saattoi säikkyessään vähän kiihdytellä. Ravi onneksi sitten parani ja tasottui.

Ympyröillä tehtiin päivän kuviot. Ensin asetettiin ravissa sisään ja ulos, toiseen päähän ympyrää tehtiin voltti sisään. Tämä meni ihan ok ja ravi oli tosiaan helpohkoa istua.

Väliin taidettiin ottaa laukkapätkät. Aika lujaa mentiin vaikka yritin olla rentona ja myödätä. Tulipa jotain vaihtoaskeliakin väliin.

Sitten ympyrälläkin ruvettiin nostamaan laukkoja. Toinen puoli laukassa, toinen ravissa asetus ulos ja volttikin laukassa. Laukat nousi hyvin. Kertaalleen kesken laukan tuli yksi pukki. Oikeaan kierrokseen oli aikamoista tuskaa saada hepo kääntymään laukkavoltille. Ensimmäinen puolikas pullahtikin lähes joka kerta muodottomaksi. Vasempaan kierrokseen ongelma oli päinvastainen ja esitettiin wannabe-piruettilaukkaa ratsun kääntyessä turhankin hyvin. Tiedostin istuvani tavalliseen tapaani vinossa mutta ei ollut aikaa ajatella kunnon istuntakorjauksia.

Saatiin parhaimmillaan oikein kivoja siirtymiä alaspäin. Loppuraveissa piti saada ratsua taas pidemmälle kaulalle ja kun laski päätään niin painui samalla kuolaimen alle. Yritin korjata mutta aika huonolla menestyksellä.

Pitkin ohjin käynneissäkään ei voinut unohtua liiaksi haaveilemaan kyytiin. Hepo kun edelleen tutki ympäristöään pakovaistoineen.

Kiva ratsu, josta varmasti osaavampi saisi vaikka mitä irti. Teki mitä pyysin ja ymmärsi pyyntöni pääosin oikein. Ei jäänyt keljutuksia vaan meni aika odotusten mukaisesti. Ratsu pysyi hallinnassa ja suunta ja askellaji vaadittuina. Tämän kanssa ois kyllä ollut kiva tehdä vähän erilaisia harjoituksia, kuten miettiä sitä kokoamista.

Ongelmia:
vino kuski ja kääntöongelmat laukkavolteille kumpaankin suuntaan
hepo oli hieman säikky
alkuun oli tempo-ongelmia

Parannusta:
pysyin kyydissä ja rauhallisena
laukat nousi hyvin
saatiin hyviä siirtymiä alaspäin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora