keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ruunikkotammaputki jatkuu


Tänään vaihtoehdot oli mökkihöperyys tai talli. Valitsin jälkimmäisen vaikka uhosinkin keskiviikkoisin pysyväni pois. Vasta tallilla selvisi että olen menossa estetunnille, no mikäs siinä. Hepan olisin saanut valita aikalailla itse (paitsi Manta, Wäiski ja joku iso rautias, Zapu?) oli varattuja. Pyysin opelta ehdotusta ja sieltä tuli Sara (Charodeyka). Mikäs siinä, taas uusi tamma. Mustaksi väitettiin vaikka lähempi tarkastelu paljasti mustanruunikoksi. Tosin arvelin että saattaa olla kirjava kun leuasta, korvien takaa ja ainakin yhdestä kohtaa rungosta löytyi valkoinen sormenmittainen juova. Pieni ja solakka, vähän tuli Easy mieleen. Nettisivujen mukaan 150 cm ja s. 1996.

Ulkokarsinasta löytyi tämäkin, Faian vierestä. Tallin käytävällä varustus. Nätisti oli harjatessa. Tämä heppa oli vain 37,5-asteinen. Karvaa irtosi tästäkin. Oma satula ja omat suitset, aika luksusta. Vasta kun olin puolet harjannut niin kuulin että hepalla on vetopaniikki. Onneksi seisoi sen aikaa nätisti kahdelta puolelta kiinni. Siitä sitten kiinnitysviritelmä muutettiin vähän höllemmäksi. Tammamaiseen tapaan vähän tuli luimuilua satulavyön kiristyksestä, muuten oli rauhallinen tämäkin.

Ratsailla huomasin vähän Easya kapeammaksi ja vähän rauhallisemmaksi. Alotettiin käynnissä volteilla ja väistöillä. En oikein saanut pyöristymään. Kun otettiin raville niin huomasin samantien että heppa ravaa oudosti ja pää heiluu väärin. Ope huomasi saman ja käski ravata vain suoraan ja katella hetken että vertyykö. Meno ei siitä parantunut, joten ratsun vaihto. Tytsyt lähtivät laittamaan mulle toista heppaa kuntoon ja minä odotellessa testasin Saran talutettavuutta. Toimi sangen hyvin. Eikä kyttäillyt mitään.

Varaheppaani kun kyselin niin vastaus oli että Hof tai Lompa riippuen siitä kumman saa nopeammin kuntoon. Mutta sieltä tulikin Rada. Kaikki kolme olisivat luultavasti olleet kuitenkin Saraa varmempia hyppääjiä. Ihan mielelläni lähdin Radallakin hyppäämään, tammaputki jatkukoon.

Alkuverkat meillä oli suht lyhyet. Oli jo tehnyt tunteja alle. Ravissa en saanut pyöreäksi vaikka yritin. Meni edelleen omassa vähän tomppamaisessa muodossaan. Voltteja ja käyntisiirtymiä. Suht ok mutta asetus oikealle oli ihan hukassa. Oikeaa pohjetta ei kuunnellut ihan kuten olisin toivonut. Laukassa tehtiin eteenratsastuksia kevyessä istunnassa ja katsomopäätyyn laukkaympyrä. Tunnustan etten osannut istua laukassa alas vaan pompin kummallisesti. Ympyrällä tuli joka kierroksella uutta kommenttia. Kädet lähemmäs toisiaan, kanna kädet, kyynärkulma varsinkin ulkokäteen, ulko-ohja ei saa olla pidempi, nyrkit kiinni. Mutta sain niitä vähän korjattuakin. Tänään tuli sopivasti myös niitä hyvä-kommentteja. Suorilla Rada meinasi vähän olla peppu sisällä enkä sitä huomannut. Mutta kun siitäkin sanottiin niin omasta mielestäni sain aika helposti korjattua suoremmaksi.

Hypyt alotettiin ristikolle. Ihan ok meni. Kädet vähän ylemmäs ja myötää enemmän. Ja osasin korjata. Kertaalleen lähti vähän kaukaa mutta olin lähes mukana. Alkuun tuli sanomista myös että jatka esteen jälkeen suoraan. Sekin parani kun muistin keskittyä. Tänään olin ihan vapaaehtoisesti vähän kevyemmässä istunnassa esteiden välissä. Koska en vaan osannut istua siinä laukassa satulaan.

Seuraavana esteenä taisi olla yksittäinen pysty. Siinäkin taisi alkuun kopsua mutta lyhentäminen ennen estettä auttoi. Tultiin myös 1 laukan sarjaa: portti + pysty. Saattoi olla jopa ennen yksittäistä pystyä. Kaivattiin vähän säpäkämpää laukkaa. Ei lujempaa mutta aktiivisempaa. Alkuun taisi jokusen kerran kopsua sarjallakin mutta ne väheni. Joku puomi taisi pudota.

Päivän ainoa okseri oli ruotsalaista mallia. Kuskia jänskätti hitusen mutta Rada meni täysin empimättä. Esteet oli max 90 cm, okseri ehkä suurin. Ekalla kerralla piti myödätä paremmin mutta sekin parani taas keskittymällä. Itelle taputukset että osasin aika hyvin korjata kaikki viat aina seuraavalle kierrokselle. Sitten kun oltiin kaikki tehtävät tultu yksittäin niin hypättiin 4 hypyn pätkiä. Eli kaikki esteet putkeen. Ensin sarja toiseen suuntaan, okseri ja pitkä tie pystylle. Okserin jälkeen oli väärä laukka mutta ehdin hyvin korjata ravin kautta. Pysty vähän kopsahti kun meno sittenkin vähän löystyi, muuten ok.

Sitten vaihdettiin järjestystä ja tultiin okseri toisesta suunnasta, sarja ekasta suunnasta ja pysty perään. Pystyä taidettiin hypätä vain ovea kohti koko tunnin ajan. Eka kierros ihan ok muuten, paitsi sarjalle loikattiin kaukaa. Toinen kierros vielä samaa. Pyysin hyppäämään okserille sangen kaukaa mutta Rada otti vielä yhden askeleen. Kolahti etupuomiin oikein kunnolla ja vastoin kaikkia hyviä opetuksia kurkkasin että putosiko. Mutta ei! Sarja meni ihan ok ja pystylle tuli meidän päivän paras hyppy siihen. Kopinat puomeihin tosiaan väheni loppua kohti ja opekin kommentoi että Rada hyppäsi tänään hyvin.

Kivan mutkaton esteheppa. Tehtävälle lähtiessä kunnon vauhti päälle ja siitä sitten kiinni ja lyhennystä niin hyvä tulee. Sivusta opin myös että Manta hyppää paremmin jos sitä ei suututa raipalla. Tai se ei ainakaan pukittele. Kielteli silti mutta pääsi esteistä yli ilman että niitä tarvi laskea.

Loppuraveissa Rada oli edelleen kankea. Olisin halunnut käyttää aikaa vielä taivutteluun mutta eipä sitä ollut vaikka yliaikaa mentiin muutenkin. Vähän jäykäksi jäi. Opekin oli mielestäni parempi näin estetunnilla. Tai sitten auttoi myös paremman tasoinen ryhmä. Ei kaduttanut yhtään että kävin.

Ongelmia:
ep Sara
yksi este taisi pudota

Parannusta:
Rada hyppäsi aika kivasti eikä kauheasti kolistellut
kumpikaan ei kyttäillyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora