torstai 18. huhtikuuta 2013

Laukanvaihto- ja kääntötreeniä pelastelevalla Mantalla


Torstaiksi sain valita että tahdonko koulu- vai estetunnille. Sen verta houkutti hyppelemään että valitsin esteet. Vaikka vähän tosin jännitti päätyä viikon kovatasoisimmalle estetunnille. Tuntilukkarin mukaan metri+. Tallille menin hyvissä ajoin suunnitelmana ottaa hepoista muutama valokuva. Mutta ulkona satoi vettä ja hepat oli sisällä. Lisäksi suurin osa kuvattavista oli tunnilla, kaikki tammat, joilla olin mennyt. Heppajako oli vähän arpomista ja kuuntelin hiljaa. Pleskistä, Pörriksestä ja Mantasta oli puhe. Lopulta mulle jäi Manta ja mikäs siinä. Tammaputki jatkukoon.

Maneesin mittari näytti jo +7,5. Päivällä kävi jo yli plus kympissä ja lumet katosi. Manta oli valmiiksi hommissa, satulan vaihto ja suojat etusiin. Kivan reippaasti liikkui edellisellä tunnilla. Meidän tunnilla ratsukoita oli 5. Esteet (4) kasattiin ellipsimuotoon. Lisäksi keskelle tuli viidenneksi suunnanvaihtoeste. Alkutunnista katsomopäädyn ympyrällä oli myös 3 kavalettia innariväleillä.

Ravissa Manta liikkui kivasti ja oli alkuun läpiratsastetun olonen. Pian meno kuitenkin vähän epätasottui edestä. Mutta paljon helpompaa kuin maanantaina. Suositus olikin että Mantaa kannattaisi ennen tuntia vähän juoksuttaa että vertyy. Nyt oli ehtinyt vertyä jo tunnin verran hommissa. Laukatkin pyöri aavistuksen paremmin. Kun meinasi tökkiä nelitahtisena niin pyysin lisää vauhtia. Kovin innokkaasti ei mennyt eteen ravissa eikä laukassakaan mutta parani. Ravissa tehtiin myös avoja.

Kavaletit pääty-ympyrällä meni paremmin kuin uskalsin toivoa. Kertaalleen keilattiin joku ja kerran mentiin vikasta ulkokautta ohi. Mutta Mantalla oli itellään aika hyvä itu tehtävästä. Mulle jäi hommaksi kääntää tasaisesti ja istua rauhassa. Kumpaankin suuntaan useampi kierros.

Estehyppelyt alotettiin suunnanvaihtoesteeltä vinohypyillä. Välillä Manta vähän kiihdytteli estettä kohti. Tultiin noin kolmesti suuntaansa ja sitten kahdeksikolla kummastakin suunnasta. Alkuun este oli pikkuruinen, sitten nousi ehkä 70 senttiin. Sen korkeampia ei tänään ollut. Onneksi. Vikalla kerralla sukelsin hyppyyn ennen Mantaa ja este putosi. Sakkohyppy uusiksi ja meni paremmin.

Sitten tultiin kääntötehtävää "ongenkoukkuja". Vähän samanlaista oon Valmalla hypännyt. Ristikko (lyhyen sivun keskiosaa kohti), jolta käännös kulman kautta ja seuraavan kulman tienoilla pysty. Pari-kolme kertaa kumpaankin suuntaan. Oikeassa kierroksessa Manta ravisteli päätään kulmassa. Ope käski antaa kulman jarruttaa. Ite en päässyt pika-analyysissani perille että mitä tein hepan mielestä väärin. Pystylle en uskaltanut hillitä menoa joka kerta riittävästi. Esitin siis vielä sukelluksen ja jälkeen jäännin. Sukeltaessani yleensä lähti puomitkin matkaan. Mutta tosi rehellisesti Manta hyppäsi.

Lopuksi tultiin katsomopäädyn pystyt vielä peräkkäin. Kaari oli tiukempi kuin tajusin enkä ollut kunnolla valmistautunut kääntämään. Reitti pullahti ulos ja yritin hädissäni vielä korjata. Tiestä tuli aivan kammottava mutta Manta hyppäsi silti. Aikamoinen pelastus. Sakkojahan siitä tuli ja seuraava yritys näytti jo vähän siltä kuin pitäisi. 4 askelta väliin.

Loppuraveissa hepo meni alkuun vähän lujaa mutta rauhottui sitten tosi kivaksi, kevyeksi ja tasaiseksi. Mantalla oli tänään selvästi hyvä päivä, ei yhtään kieltoa eikä pukitellutkaan. Itekin yritin kyllä kehua ja pitää sen hyvällä tuulella. Hepo jatkoi vielä kolmannen tunnin putkeen, joten ei tarvinnut purkaakaan. Satulan vaihto vaan uudestaan. Nyt vaihdettiin tosin suitsetkin.

Ongelmia:
en osannut odottaa hyppyjä
jokunen keilattiin, lähinnä kun sähelsin

Parannusta:
ei kieltoja!
ei pukitellutkaan
heppa pelasti toilailevan kuskin
liikkui kivan reippaasti ite
ei äkäillyt muille hevosille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora