torstai 11. huhtikuuta 2013

Kuskista löytyi taas uusia kierouksia


Tämän viikon hevosteluni jäävät kahteen kertaan ja tänään oli vuorossa jälkimmäinen. Kysyin että mahtuisinko suht aikaisin tunnille ja pääsin heti viideltä koulutunnille lasten kanssa. Aiheena istunta. Ratsukseni osui BH. Wäiskin olisin mieluummin ottanut. Hepalta taas lämmön mittaus, 37,6. Ja kun harjatessa äkäili sen verran niin tajusin ottaa sen käytävälle, missä se vissiin yleensä laitetaan. Nyt oli kerrankin käytäväpaikka vapaana. Vähän siinäkin nosteli jalkojaan mutta paremmin onnistui hoitotoimet kuin karsinassa.

Maneesiin kun mentiin niin katsomopääty ei pelottanut heppaa yhtään vaan uteliaana tuuppi open tyynyjä turvallaan. Ratsukoita tunnilla oli 5. Lämmintä +5 niin maneesissa kuin pihallakin. Ulkona tihutti vettä.

Katsomon kyttäily alkoi kyllä sitten heti ratsailla. Steppailua ja sivuloikkia. Meni tovi ennen kuin tajusin että katsomon puolikas maneesista pitää oikeasti ratsastaa hepan turpa sisällä. Sitä se ope yritti kyllä sanoa. Avoa sai ajatella ja taivuttaa ihan kunnolla. Päästiin sitten lopulta pelkällä tahdin kiihdyttelyllä. Alkuverkassa pyöriteltiin käsiä, sitten kevenneltiin ravia. Kun epätasaisesta tahdista tuli sanomista niin otin Ponnyakutenin jipot käyttöön ja laulelin hiljaa päässäni "nu är det jul igen, och nu är det jul igen" (biisi Youtubessa). Ja vihdoinkin huomasin kun tahti ei säily! Hetkittäin BH meinasi olla edestä vähän raskas, toisinaan taas turpa nousi. Olihan siinä vähän säädettävää.

Ravissa mentiin myös harjotusravia, tehtiin pääty-ympyröitä ja siirtymiä. Käyntisiirtymät parani kelvoiksi pienellä viilauksella. Takaoven verran käyntiä. Kolmannella yrityksellä kumpikin siirtymä oli täsmällinen ja ratsu pysyi pyöreänä siirtymien läpi. Asetuskin säilyi sisään. Sitten ruvettiin ympyrällä ravista siirtymään käyntiin ja käynnistä nostettiin oikea laukka. Yritettiin ainakin. Ravia livahti väliin noin 7 ensimmäistä yritystä. Mutta sinnikkäästi sain ottaa aina uusiksi ja uusiksi kunnes nousi suoraan käynnistä. Ite epäilin omaa ajotusta mutta lopuksi ajotus oli kuulemma oikein mutta hepo ei vaan halunnut kuunnella. Raippaa olisin voinut käyttää jo vähän aiemmin. Mutta lopulta se laukka nousi kuten piti. Ympyrällä tuli sanomista myös siitä että yläkroppani pitäisi vielä paremmin kääntyä liikkeen suuntaan. Varsinkin oikeassa kierroksessa. Hyvin huomasin vain kurkkivani olkapääni yli. Vasen nyrkki piti myös pitää pystyssä.

Väliin vähän huilittiin. Sitten otettiin jalustimet ylös ja asetuttiin keskiympyrälle. Ope vähän arpoi että pitäiskö munkin ottaa jalustimet pois mutta olisin ottanut joka tapauksessa. Kolmen tippumisen jälkeen ne voi ottaa takas, niinhän olen itseni kanssa tainnut sopia. Pikkusia pömelöpomppuja tuli ympyrälläkin katsomon puolella. Pääosin meni kyllä tasaisesti. Aluksi harjotusravia käyntisiirtymillä R:ssä ja S:ssä. Myöhemmin ravista käyntiin ja  käynnistä laukkaan. Vasen laukka nousi paremmin suoraan käynnistä. Laukasta raville piti hitusen tasapainotella ravia ja muutenkin himmailla kun välillä meinasi kiihtyä. Mutta ope kehui että BH menee tasaisesti. Kertaalleen vähän loikittiin reitiltä pois mutta olin ite tosi rauhallinen. Laukattiinkin välillä useampi kierros putkeen.

Sitten jalustimet takaisin ja loppuverkat. Turpa mutkalle katsomon edessä niin selvittiin siitäkin. Oikeassa kierroksessa ei ollut ihan niin paha. Pitkin ohjin meni rauhallisemmin siitä mutta vasemmassa kierroksessa ei ihan uraa pitkin halunnut katsomoa ohittaa. Tänään kaikki osasi hyvin kävellä lepokäynnit käskystä uran sisäpuolella. Loppukäynneissä estekulmasta hepo vielä kyykkäsi ja otti pari laukka-askelta sivulle. Edelleen olin hirmu rauhallinen. Hyvin pysyin kyydissä. Tunti tuntui menneen tosi nopeasti. Aika pitkät loppukäynnit kyllä tuli.

Tallissa hepo ehti kuolata ovessa olleen toppaliivini ja lähistöllä olleet hanskani melko märiksi sillä aikaa kun vein satulan ja suitset pois. Elämä opettaa. Harjasin hyvin pikaisesti sillä BH ei ollut edelleenkään kullannuppu-tuulella.

Ongelmia:
kyttäily
laukannostot käynnistä
vasen käteni teki enemmän hommia

Parannusta:
pysyin hyvin kyydissä loikista huolimatta
en jännittänyt pomppuja juurikaan
rupesin pääsemään jyvälle tämän hepan ratsastamisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora