maanantai 8. huhtikuuta 2013

Lappeenrannan eka kielto


Maanantaina oli taas oman tunnin vuoro. Päivä muuten ei ollut kovin hyvä mutta tallilla piristyy aina. Hepakseni sain taas Wäiskin. Alkuun kuumeen mittaus, 37,47°C. Ihanan kiltti oli taas hoitaa BH:n jälkeen. Vaikka vähän nostelikin päätään harjaa karkuun. Satulaksi otettiin tänään meillä kertaalleen kisoissa ollut vanhempi penkki. Vastinhihnat oli lyhyemmät ja tähän satulaan tarvi pidemmän satulavyön. Lämmintä oli maneesissa +2,5, pihalla saman verran. Ratsukoita tunnilla oli 6.

Alkuun yritin käynnissä taivutella pyöreämmäksi, pieniä onnistumisen pilkahduksia näkyi. Verkkaravissa W oli pääosin pää ylhäällä mutta hetkittäin volteilla pyöristyi. Vasempaan kierrokseen paljon helpommin kuin oikeaan. Tehtiin vähän avoja ja niissä jännittyi ihan hiiteen. Piti vain keskittyä tekemään avo lähes ilman käsiä. Mutta ulkoa pidättäminen ilman ohjiin koskemista (vetämistä) on aika hankalaa, varsinkin jos hepo menee liian lujaa. Loppua kohti rupesin saamaan juonesta kiinni ja sain vaikutettua pohkeilla ja istunnalla.

Tänään verkkahyppyristikko ei ollut katsomon edessä vaan niitä oli 2 maneesin takapäädyssä pitkien sivujen linjoilla. Ensin ravilähestymisessä vasempaan kierrokseen pienempi ristikko. Meille tuli onneksi vain 1 ravilähestyminen, sitten laukassa. Ja sitten oikeassa kierroksessa laukassa isommalle ristikolle. Meni ihan hyvin. Taisi tulla taas esteen jättölinjasta sanomista.

Sitten tultiin pitkän sivun linjaa ovea kohti. Alkutunnin pienestä ristikosta (linjan eka este) tuli pysty. Vuorotellen suoraan okserille ja vuorotellen kaarevasti toiselle pystylle. Alotettiin kaarevalla tiellä. Meille tuli joku ohjausmoka matkalla, kaarteeseen tuli kulma, laukka vaihtui ja Wäiski ohjautui kohti tolppaa. En saanut pidettyä tarpeeksi suorana ja mentiin sitten ohi. Hupsis. Eka kielto Lappeenrannassa. Ite jäädyin liikaa laukan vaihtuessa, kädet taisi nousta ja jännittyä enkä kääntänyt tarpeeksi jalalla. Mutta olisi siitä mun mielestäni voinut silti hypätä. Mutta kiva oppia että pitää olla tarkkana.

Jatkossa onnistui paremmin. Uusintayrityksellä suihkastiin neljällä, seuraavalla kierroksella otin kaarevalle rauhallisemmat 5. Ja taas piti esteen jälkeen ratsastaa paremmin suoraan. Suoralla linjalla tultiin reippaasti ja siinäkin tuli sanomista että tähtää paremmin esteen keskelle ja jatka suoraan. Hyvä sanoa, sillä ite en kiinnittänyt näihin huomiota. Seuraavalla kierroksella kyllä tsemppasin ja päästiin suorempaan.

Tämän jälkeen tultiin vielä kaarevan linjan jälkimmäistä pystyä toiseen suuntaan ja sitten toisen pitkän sivun linja perään. Eli pysty, ristikko ja okseri. Laukka ois pitänyt ekassa hypyssä saada vaihtumaan oikeasta vasemmaksi. Laukat taisi vaihtua, en muista. Keskityin myötäämisiini. Hypyt meni ihan hyvin ja vaikka vikaa okseria vähän nostettiin ja pidennettiin niin helposti yli silti. Mentiin jälkimmäinen väli reippaasti, laukkoja tuli muistaakseni 4. Okserille lähdettiin jopa vähän kaukaa. Estekorkeus oli tänään maltillinen, veikkaan että n. 80 cm:n kieppeillä.

Loppuraveissa Wäiski oli sitten ihan pomppuna. Ravia pyysin ja sain laukkaa lähes paikallaan. Pari kierrosta meni aika epätasaisesti mutta rupesi sitten rauhoittumaan ja tasottumaan. Ravi imi kivasti eteen ja kulki pyöreänä. Olisin halunnut vähän vielä jumppailla ja venytellä mutta varmaan yleisen pömelöinnin takia melko pian piti siirtyä käyntiin. Venytin vähän omin luvin siirtymää ja otin vielä hetken oikeaan kierrokseen. Suht nopsaan pyöristyi siihenkin suuntaan ja siitä sitten sai palkinnoksi pitkät ohjat. Tänään huomasi taas miten Wäiskin kanssa on haastavampaa ilman martingaaleja. Mutta tässähän me opitaan. Tunnilla hepo ois ehkä rauhallisempi jos antaisin odotteluajat olla pitkillä ohjilla, pitää taas seuraavalla kerralla kokeilla.

Viikonlopun Tampereen hevosmessuilla kävin ratsun rakenteen luennolla. Sieltä opin että jos hevonen ei käytä selkäänsä oikein vaan kulkee selkä notkolla ja pää ylhäällä niin se tekee työn takareisillään. Tämän seurauksena takapuoleen hännän sivuille kasvaa isot lihakset. Wäiskistäkin tämän huomaa.

Ongelmia:
eka kielto
ei tainnut pudota, kolisi vissiin
kertaalleen pomppi tunnillakin kun kaveri tuli laukassa lähes häntään
loppuverkassa oli vähän virtaisa
vähän taas hutiloin, esteen jälkeen en mennyt suoraan enkä hypännyt keskeltä

Parannusta:
alkuverkassa oli jo orastavaa pyöristymistä, helpommin vasempaan kierrokseen
ei ollut löysä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora