keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Uusintakerta Valkeakoskella

En säikähtänyt eilisestä vaan heti samalle illalle hommasin täksikin päiväksi hevostelua. Vaihtoehdot oli klo 15 ja 18. Kolmelta olin vielä töissä. Ope kysyi tahdonko saman vai eri ratsun ja vastasin ettei väliä. Tallilla listassa luki että menen Romalla, n. 160-senttinen tamma. Olin innokkaan utelias. Nettisivuilla hepan esittelyteksti on aika mielenkiintoinen. Anne muotoili sen jotenkin niin että kauniisti sanottuna tamma on täysi hirviö. Se harjattiin ja varustettiinkin sitten käytävällä. Kevät on tullut sillä irtoava karvan määrä oli melkoinen. Lämmintä +1.

Tunnilla meitä oli 3 ratsukkoa. Kaarrossa Roma hyöri omiaan ja kun en ollut tarpeeksi tarkkana niin vähän pääsi järsimään kyynärpäästäni. Melko pian kuuden jälkeen rupesi tuulemaan. Minä olin vähän säikkynä. Roma sen sijaan ei pelännyt juuri mitään ja oli 95-prosenttisen rauhallinen. Hyvin siihen nähden että kuskia välillä tosissaan hirvitti että katto tulee niskaan (varsinkin kun sellaista on tänä talvena valitettavasti sattunut). Konstalla ei pää kestänyt huojuvaa (ainakin kovaa ääntä pitänyttä) maneesia, vaan se lähetettiin kesken tunnin takaisin talliin.

Roma oli omalaatuinen ratsastettava kuten opekin sanoi. Totesi että tästä tulee joko tosi hyvä tai ihan kamalaa. Tamman erikoisuus oli kulmissa mennä mutkalle ja jumia. Käynnissä meni vielä ok mutta ravissa sai tosiaan kääntää ulkoavuilla. Ekan ravinoston alla ope arveli että pääsen vain 5 askelta ravia. Vähän Roma jäkitti mutta päästiin melkein kokonainen kierros ennen kuin hyytyi käyntiin asti. Ja sitten pohkeilla ja raipalla komennus takaisin raviin. Ope totesi että tästä tulee hyvä.

Aikamoisia kääntöongelmia meillä oli ja voltit levähti ympyröiksi. Tehtävänä mentiin takaosakäännöksiä, jotka meillä parani vasta open syynissä. Harmi että tehtiin niitä juuri siinä maneesin kulmassa, jossa hepo jännittyi. Lopulta hyörittiin useampi kierros käännöstä putkeen ja sitten vasta rupesi takajalkojen liike hidastumaan tarpeeksi. Väliin otettiin ravipätkiä ettei meno ihan hyydy. Harjotusravi oli melko tasainen kuten ope ja nettisivut mainostikin.

Alkuun meiltä kaivattiin pyöreämpää ravia. Olin vähän skeptinen mutta kyllä se vaan pyöristyi. Käynnistä ja ravista tuli parhaimmillaan aika kivoja. Vaikka siirtymiin en ollutkaan tyytyväinen, käyntiin valahti ja raville lähti huonosti. Tehtiin myös ohjattuja siirtymiä. Alaspäin siirtymissä sain ohjeeksi pitää napakamman tuntuman ja se auttoi! Hepo pysyi pyöreänä ja tasaisen aktiivisena siirtymän läpi. Ei ihan täydellistä mutta kasista ysipuoleen. Muutama vähän huonompi väliin. Raville ei edelleenkään ihan kevyistä pohkeistä lähtenyt mutta tasaisia siirtymiä rupesi tulemaan näinkin päin.

Me hinkutettiin siirtymiä kaveria pidempään, joten otettiin lepokäyntiä sen aikaa kun ne laukkasi. Sitten oli meidän vuoro. Harmonia oli kadonnut käynnin aikana ja ohjat tuntumalla meni hetki ennen kuin käynnistä tuli hyvä ja ravin kanssa sama juttu. Laukat nousi aika huonosti. Ope sanoi ettei Roma koskaan pukita. Sain siitä ihan pukkejakin irti. Ope epäili että käytän raippaa vähän turhan napakasti. Kun sitten yritin kevyemmällä raipan kosketuksella niin mitään ei tapahtunut. Mutta jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen päästiin ja pysyttiin välillä useampi kierros laukassa. Aika raa'an olonen laukka. Ja työstöyrityksistä putosi välillä raville, välillä muuten vain. Mutta taisi laukassakin tulla muutama pyöreämpi hetki. Aika vähiin meidän laukat jäi, vähän keskiympyrällä.

Loppuraveissa meni taas hetki ennen kun harmonia löytyi. Vähän kumpaankin suuntaan nokka alhaalla hitusen pidemmällä ohjalla. Olin tyytyväinen ja niin oli opekin. Ei tämäkään mikään kisavalmis automaatti tosiaan ole mutta eteni ja pääosin ohjautui. Ei mennyt open taskulle, ei edes yrittänyt. Opelta tuli kivaa palautetta. Ratsastan hevosystävällisesti ja olen tarpeeksi napakka. Tätä tammaa muistin ainakin kehua jo hyvistä yrityksistä. Tunnin lopuksi kaarrossa seisoi naulattuna.

Ongelmia:
jäkittäminen kulmissa
laukassa pysyminen
tiukemmat käännökset

Parannusta:
siirtymistä tuli parhaimmillaan oikeen kivoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora