lauantai 9. maaliskuuta 2013

Taas uusi hyppyheppa rataestekurssilla


Perjantaina sain Aaltokankaalta viestin että viikonlopun rataestekurssi on peruttu osallistujapulan takia. Eihän se nyt näin voi mennä! Vastasin että saanko illan aikaa haalia loput osallistujat kasaan ja se sopi. Laitoin viestiä fb:n tätiratsastajaryhmään ja lopulta ht.nettiinkin ja se auttoi! Illalla tuli viesti että kurssi pidetään. Saatiin sitten pienryhmä normihinnalla. Osallistujia oli 4.

Tallilla odotti pienoinen pettymys kun listassa ei lukenutkaan Valmaa vaan Elli. Mutta ihan utelias olin silläkin hyppäämään. Ekan kerran näin Ellin kun käytiin Annen kanssa Muhoksella. Kuulin että Valma ei käy enää tunneilla enkä sillä saisi siis sunnuntainakaan mennä. Se tuntui kurjalta. Laitoin Ellin sukkelasti kuntoon, onneksi oli melko puhdas ja käyttäytyi asiallisesti. Sitten kantamaan esteitä vaikka melko valmista siellä jo oli. Turvaliivi jäi Lappeenrantaan koska en maanantaina työreissulle lähtiessäni vielä tiennyt että tulen sieltä suoraan Ouluun.

Elli tuntui kapealta. Korkeutta sillä on ehkä vähän alle 160 cm. Nettisivuilla lukee n. 163 cm mutta väittäisin pienemmäksi. Syntynyt 2003 ja kisannut ainakin 120-luokkia. Pitäisi siis pomppua olla. Alkuverkassa tuli sanomista turhasta löysyydestä. Tovin sai patistella ennen kun löytyi reippaampaa ravia. Ope sanoi ettei pään heilutteluista kannata välittää. Omasta mielestäni tamma oli melko tasainen edestä. Vähän jäykkä tosin ja mentiin rautakankimoodissa. Väitän satulaa syylliseksi mutta vasen pohkeeni tuntui taipuvan tosi huonosti hevosen kylkeen kiinni. Ope löysi syylliseksi hieman pidempänä olleen vasemman jalustimen. Ei kyllä sillä juuri parantunut. Olin kuulemma muutenkin vähän mutkalla tyypilliseen tapaani vasen hartia alempana. Omasta mielestäni satulassa oli muhkura, joka nosti jalan irti jos jalka oli yhtään liian takana. Kuulostaapa selittelyltä.

Oma versio ratapiirroksesta. Kakkosena lainelankut ja kasi oli portti.


Verkkahyppyjä hypättiin ristikolle ja laineelle. Väliin piti saada muistaakseni 6 laukkaa alkuun, myöhemmin 5. Meillä oli säätöongelmia. Ponnistuspaikat alkuun tulivat kummiin paikkoihin ja pompittiin yli vähän miten sattuu. Yritin keskittyä laskemaan 1-2-3-hyppy mutta ope käski keskittyä tasaisen rytmin laskemiseen ja unohtaa ponnistuspaikat (tämä siis oma tulkinta). Vähän arvelutti. Hypättiin vielä pysty + portti (ehkä muutamankin kerran) ennen kuin alotettiin radanpätkät. Kolmosen ja nelosen väliin 3 laukkaa, sarjalle 1.

Ensin hypättiin 5 ekaa estettä. Sitten kaikki 9. Tässä vaiheessa korkeus oli turvalliset n. 60 cm. Saatiin toki meidän eka kielto jo tällä korkeudella. Yritin tehdä ekalle okserille hieman tiukemman tien enkä sitten saanutkaan heppaa suoristettua esteelle. Ope sanoi että enempi ois pitänyt kääntää jalalla ja vähemmän ohjalla. Vähän seilaamiseksi se meni ja Elli sitten päätti olla hyppäämättä. Yritin esteeltä sitten melko tiukalla käännöksellä jatkaa matkaa. Ajauduttiin liian lähelle Meriä (minkä tahansa muun hevosen kuin Ellin kanssa välimatka ois ollut riittävä) ja tammat rupesivat kiukuttelemaan. Elli otti jonkinlaisen loikan, huojuin kyydissä ja kadotin ainakin toisen jalustimen. Pysyin kuitenkin satulassa, joten jalustin takaisin jalkaan ja matka jatkui heti uudestaan kohti estettä. Nyt suoristin tarkemmin ja yli päästiin.

Seuraavalle kierrokselle meille vähän nostettiin ja osa esteistä oli n. 80 sentin kieppeillä, osa edelleen ristikkoja. Opekin kommentoi että miksi hypätä sitä kuuttakymppiä jos isompiakin pystyy menemään. Ennen tätä Elli rupesi vihdoin vähän kuumumaan. Tehtiin sitten kontrollisiirtymiä open nostaessa esteitä.

Pieniä ongelmia taas tuli, tällä kertaa seiskalle. Ihan tavallinen pysty, vähän harva tosin kun oli vain maapuomi ja yläpuomi. Askel ei sopinut ja tehtiin nelipistejarrutus. Opekin vähän ihmetteli että mikä tuli. Ite päättelin että pohkeeni ei olleet tarpeeksi hyvin kiinni kun tuli tommonen askelseko. Elli kun vähän Tellun tyyliin saattoi lähteä kiihdyttämään juuri ennen estettä ja kuskin väärä reaktio sillon oli irrottaa jalat kyljistä. Uusi yritys, nyt oli askelkin osumassa paremmin mutta taas tyssäsi. Vasta tämän jälkeen sisuunnuin. Pelkäsin jo että ope laskee puomia muttei sitä onneksi tehnyt. Kunnolla menoa ja painetta ja ne pohkeet kiinni sekä vähän ajatusta jopa takanojasta. Ja päästiinhän siitä yli. Väli kasille tosin meni vähän kaahaukseksi ja jäi yksi askel pois.

Sakkona tultiin vielä vika linja sarjan jälkeen samantien uudestaan. Taas meno päälle ja pohkeet kiinni. Takaraivoon oli pesiytynyt jo epäluottamus ylimenosta. Yli kuitenkin mentiin. Välissä olin vielä enemmän hukassa kuin viimeksi ja portille Elli roikaisi askelta ennen kuskia. Kävin taas aika korkella mutta laskeuduin onneksi satulaan. Kumma hyppy taisi tällä kertaa jäädä päivän viimeiseksi muttei pahasti haitannut.

En ihastunut Elliin tämän perusteella. Ope kyseli että pidetäänkö huomenna samat hevoset. Kyselin vähän vaihtoehtoja mutta Niilo, Aksu tai Karkki ei ihan hirmuisesti sytyttäneet nekään, joten päätin pitäytyä Ellissä. Pakkasta tänään oli pihalla rapsakat -16. Alkutunnista oli sormet vähän jäässä mutta muuten tarkeni. 4 ratsukkoa oli oikein passeli määrä tuohon. Eikä me nytkään hirmuisesti ehditty hypätä. Sopivasti. Esteet jätettiin huomista varten aloilleen.

Ongelmia:
3 kieltoa
pieniä säätelyongelmia
tuntui etten saanut vasenta pohjettani hevosen kylkeen

Parannusta:
kuski pysyi kielloissa kyydissä
lopulta päästiin kaikista yli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora