lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pallolla maastossa ja maneesissa


Lauantaina oli toinen poninhoitopäivä. Suunnittelin meneväni koulua maneesissa ennen tunteja. Tallille meno kuitenkin vähän viivästyi. Pihalla Martsi oli juuri hyppäämässä Lillin kyytiin ja lupasi odottaa meitä maastoseuraksi. Sangen tehokkaasti siis poni sisään, loimi pois, harjaus, kavioiden putsaus ja varustus. Onneksi ei ollut kovin likainen. Tänäänkin meinasi pihalla vedellä vähän omiin suuntiinsa ja hyöri selkäännousussa. Nyki ohjia pitkiksi ja mahtoi ärsyttää kun ei rauhassa saanutkaan napsia irtoheiniä maasta. Keli oli taas ihanan aurinkoinen, pakkasta n. -4 muttei tuullut yhtä pahasti kuin eilen.

Alkumatka reitille mentiin edellä. Maastossa Lilli nopeampana meni edelle. Pallo luimi Lillille enemmän kuin Easylle mutta pääosin olivat sovussa. Eivät luimimista enempää nahistelleet. Alkumatka mentiin käyntiä ja poni pysyi ihan hyvin perässä. Lillin ravi oli reipasta ja Pallo tikkasi menemään hirmuista kyytiä. Kuskilla oli ongelmia keventää moista ja välillä istuinkin vain kevyessä istunnassa. Välillä käytiin vähän kahlailemassa syvemmässä lumessa eli pikkupolkuja käynnissä.

Takakaarteessa tallia päin otettiin eka laukka. Junnu meni tosi fiksusti edeltä ja Palloa selvästi tympi rauhallinen vauhti. Sain pidätellä ettei mennyt turhan lähelle. Vähän ravia ja käyntiä (nyt ei enää pysytty ihan vauhdissa) väliin ja toinen laukkapätkä vastapäivään. Nyt vauhtia oli pikkusen enemmän mutta edelleen maltillisesti. Pallo nakkasi alkuun yhdet ilopukit ja myöhemmin tympääntyi hissutteluun ja yritti vetää Lillistä ohi. Vaan enpäs päästänyt.

Loppumatkasta ravi ei ollut enää ihan yhtä vauhdikasta, kuskikin jaksoi keventää. Käynnissä meidän vauhti hetkittäin ei ihan riittänyt perässä pysymiseen mutta ei monta ravipätkää tarvinnut ottaa. Maastossa oltiin reilu puoli tuntia, jatkettiin siitä suoraan maneesiin.

Tuntilaisia oli 6 ja olivat pääty-ympyröillä 3 ja 3. Meille Pallon kanssa jäi siis keskiympyrän verran omaa tilaa. Vähän pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa sekä siirtymiä. Ravi oli kivan aktiivista ja tasaista. Peruutuksetkin toimi hyvin. Tän päivän treeniaihe oli opetella seisomaan paikallaan turvan nousematta. Poni sai kyllä juonesta kiinni muttei ois millään malttanut. Seisominen tympi, lähti peruuttamaan tai nyki ohjia pitkiksi. Otettiinkin sitten aika lyhyet pysähdykset ja kehujen jälkeen heti eteen ennen kun tuli muita vinkeitä.

Oikea laukka pyöri kivasti ja poni oli tasainen. Vasen oli vähän hankalampi. Maneesin katolta putosi lunta ekan kerran kun laukattiin. Pallo ei välittänyt mitään eikä tunnilla olleet hepatkaan hötkyilleet. Vähän puski sisään eikä ollut vasempaan yhtä pyöreä. Tehtiin laukka-ravisiirtymiä ja yritinpä kumpaankin suuntaan laukasta käyntiinkin. Laukat ei ihan säpäkimmin nousseet mutta kelvosti kuitenkin.

Loppuun vielä parit pohkeenväistöt ja käynti-seis-siirtymiä. Ponilla rupesi keskittyminen rakoilemaan. En sitten jaksanut jatkaa enää ravityöllä kun oli alkuun toiminut niin hyvin. Lähemmäs puolitoista tuntia tästä tuli näinkin.

Tallissa kun sain suitset pois niin poni luikahti karsinan ovesta Töpön karsinaan. Karkailevat ponit on näemmä tavaramerkkini kun Pyllerö teki viimeksi samoin. Poni sai kuivua tallissa ennen kun vein sen takaisin pihalle.

Ongelmia:
ponimaista jukuriutta käsitellessä

Parannusta:
tosi kiva, reipas ja tasainen ratsastaa
ei säikkynyt katolta putoilevia lumia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora