maanantai 18. maaliskuuta 2013

Laukansäätelyä ja isompi okseri


Maanantaina tuntui että edellisestä hevostelusta oli ikuisuus kun taukoa tuli viikko. Tuttuun tapaan sain taas Wäiskin. Hepalla taisi olla huono päivä sillä nyt imppasi tallissa ihan huomiota herättävän paljon. Aiemmin on tehnyt sitä hyvin vähän ja vaivihkaa. Pakkasta oli maneesin mittarin mukaan -7. Ratsukoita tunnilla kivasti vain 4.

Alkukäynnit tehtiin pitkän kaavan mukaan. Ravissa en saanut kunnolla pyöreäksi, meni aika reippaasti. Voltteja ja muutamat avot. Oikea avo oli hankalampi. Harjotusravia ei kovin pitkään tänään menty, avotkin kevennettiin. Laukassa lyhennystä ja eteenratsastusta. Säätyi kivan helposti. Peilit kavalsi että hepo meni laukassa mutkalle, takaosa pyllähti sisään. Yritin siinäkin ajatella avoja mutta pelkkä ajattelu ei auttanut, ihan tosissaan sai yrittää suoristamista. Kertaalleen suoristamisyritys poiki sarjavaihtoja. En tiedä vaihtoiko takaakin mutta edestä ainakin tuli ykkösiä, ehkä kakkonenkin. Jälkimmäisellä yrityksellä päädyttiin sitten vain vastalaukkaan.

Verkkahypyt alotettiin aika salakavalasti heti lyhennystehtävän jälkeen. Tuttuun tapaan ristikolla katsomon edessä. Noin kolmesti kunnes vaihdettiin suuntaa ja tehtiin samaa laukansäätelyä toiseen suuntaan ennen hyppyjä. Noin kolmesti hypättiin ristikko toiseenkin suuntaan. Johda ylemmäs ja sulava liike. Itestä tuntui että ranteet meni mutkalle. Selkää vissiin suoremmaksi ja painoa paremmin kantapäille oli kommentit.

Sitten tultiin pystylinjaa. Virallisesti kuulemma 5 laukan väli mutta meiltä toivottiin jotain 4 ja 6 askeleen väliltä. Hurjimmat roikaisi kolmella mutta siitä ei kiitelty. Mentiin ensin 6. Vähän lähelle tuli kummatkin. Sitten 5 ja 4. Hyvin säätyi ja oli kivan tasaista. Toiseen suuntaan ensin 4, sitten 5. Viiteen mentiin liian lujaa sisälle ja jouduin jarruttamaan kohti jälkimmäistä. Viimenen askel ei mahtunut kunnolla ja puomi lähti mukaan. Hepalle plussat että otti silti viidennen askeleen jonka pyysin. Kuudella en nähnyt enää hyötyä mennä, joten 5 vielä uudestaan. Edelleen oli ponnistuspaikassa vähän viilaamista ja laukka vaihtui välillä vääräksi mutta nyt oli vähän tasaisempi.

Sitten vaihdettiin taas suuntaa ja tultiin linja kohti katsomoa ja perään lävistäjämäisesti okseri. Hyvin tyypillinen tehtävä tuolla. Mentiin ratavauhtia eli linja neljällä. Nyt hepo taisi ekaa kertaa vähän kiihdytellä välillä omiaan. Okserille hypättiin ainakin kerran kaukaa kun pyysin. Tätä siis muutaman kerran. Okseri nousi pikkuhiljaa.

Sitten hypättiin okserit eli katsomon edestä lävistäjämäisesti ja toinen oli sitten seuraavalla pitkällä sivulla. Ihan jees. Sitten väliin lisättiin vielä linjan eka pysty. Ekalta okserilta kaikki taisi mennä kaarteen neljällä laukalla pystylle ja siitä sitten lyhyen sivun kautta toiselle okserille. Eka okseri nousi yli metriin. Näytti jo pelottavan isolta, joten tarkoituksella en sitä kovin tarkkaan tiiraillut. Ekalla kerralla ei askel ihan osunut mutta yli mentiin silti. Opelta tuli kehuja että hienosti jäin odottamaan enkä säheltänyt mitään. Kaksi muuta estettä meni hyvin. Muistin jopa myödätä kun siihen kunnolla keskityin. Saatiin silti eka este vielä sakkona. Kunnon laukka päälle ja nyt ponnistuspaikkakin osui paremmin. Ei epäröintiä, muistin myödätä ja jalatkin pysyi aika kivasti aloillaan. Laukka jäi tosin vaihtumatta mutta eihän nyt ihan täydellistä voi tulla. Vaihdettiin sitten askeleessa. Aika pomppuisat vaihdot Wäiskillä on.

Olin pikkumokia lukuunottamatta sangen tyytyväinen. Kun vielä tunnin jälkeen tuli useammalta taholta kommenttia että meillä menee Wäiskin kanssa hyvän näkösesti niin hyvin laimeni omat jurputukset vääristä laukoista ja ponnistuspaikkojen vielä paremmasta viilauksesta. Tunnin jälkeen kyselin okserin korkeutta ja arvelut oli n. 105 tai 110 cm. Hyvin siitä pääsi yli Wäiski, Lompa, Hof ja Plesk. Ei kellään yhtään kieltoa koko tunnin aikana.

Ongelmia:
myötään huonosti jos en keskity
laukkaa lyhentäessä alkutunnista poikitti ja vaihteli
muutama väärä laukka esteiden jälkeen

Parannusta:
hepo oli innokas mutta hyvin hallittavissa
laukka säätyi hyvin
laukka vaihtui hyvin askeleessa
isommilla esteillä muistin keskittyä myötäämään
hepo ei epäröinyt yhtään vaikka esteet nousi
loppuverkoissa taas sain vähän venyttämään
ei ollut yhtään löysä koko tunnin aikana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora