torstai 8. maaliskuuta 2018

Oma estevalkku tuuraamassa Ainossa

Torstaina menin taas Ainoon hyppärille. Tällä kertaa tuntipörssin kautta hankitulle tunnille eli maksoin tästä kohtuulliset 40 euroa. Jo etukäteen kuulin että vakiope on pois ja viimeksi toissapäivältä tuttu oma estevalkkuni olisi pitämässä tuntia. Pienet on piirit. Keli lämpeni n. -5°C asteeseen ja paluumatkalla satoi pitkästä aikaa lunta. Isossa maneesissa oli silti jopa aavistuksen liian kuuma t-paidalla, fleecellä ja turvaliivillä. Koska oikein opin?

Ratsukseni sain rautiaan läsipäisen Onnin. Korkeutta 170 cm pintaan jos ei vähän ylikin. Kommentit kavereilta oli että kiltti mutta menee helposti pitkänä. Ratsukoita tunnilla oli tänään maksimimäärä 7. Tuntuihan se paljolta.

Alkuun heppa oli kivan ryhdikäs. Ehkä edellisen kuskin jäljiltä. Sillekin tämä oli jo päivän kolmas tunti muttei putkeen. Ensin saatiin pyöritellä käynnissä ja ravissa molemmat suunnat. Ohje oli tehdä temponmuutoksia ravin sisällä. Sitten tehtiin vähän Hennin tapaan siirtymiä käskystä. Laukka, käynti, laukka, laukassa eteen, kiinni, eteen, seis. Molemmat suunnat. Yllättävän nopsaa Onnin sai laukasta käyntiin ja seis. Meni pohkeista myös eteen muttei ihan raketin lailla.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin laukassa maapuomin yli. Kuuloke huusi niin kovasti korvaani että hätäpäissäni laitoin sen pois päältä ja harhateillä olleen keskittymisen takia meni vähän ohi että mitä puomilla piti tehdä. Jotain kevyen istunnan harjoituksia? Lepokäynneissä sain säädettyä äänenvoimakkuutta kasista vitoseen ja elämä helpotti.

Sitten tultiin pikkupystyä lävistäjällä. Katse eteen oli ihan asiallinen huomautus ekalla kerralla. Sen jälkeen en tajunnut miksi siitä minulle vielä sanottiin kun tuijottelin pitkälle ylös eteen jo ennen estettä. Sitten piti vielä kääntää vähän myöhemmin. Este nousi pikkuhiljaa ja Onni vähän heräsi.

Sitten tultiin okseria pitkällä suoralla lähestymisellä. Ihan ok. Kerran lähti vähän kaukaa. Mutta tuli myös tosi siistejä hyppyjä. Laukka vaihtui vasemmaksi eli vääräksi kuten Assinkin kanssa. Ennen estettä kaivattiin pyöreämpiä renkaita. En tajunnut ja sain selityksen. Eli pyörivämpää laukkaa.

Päivän rata oli 3 hyppyä pitkä vähän samaan tapaan kuin Assillakin. Vasemmassa kierroksessa okseri, lävistäjällä pysty ja toisella pitkällä sivulla pysty. Ekalla kierroksella keskimmäinen putosi. Taisin unohtaa puolipidätteen. Vikalla kierroksella kaksi ekaa loikattiin vähän kaukaa ja kolmannelle halusin vielä yhden askeleen. Siinä taisin sitten heittää taas tuntuman pois.

Estekorkeus oli max 80 cm kieppeillä. Näyttivät silti jotenkin isoilta. Hyppyjä tuli tällä tunnilla todella maltillisesti eli n. 14 kpl, joista osa minejä. Ja odottelua tietysti aika paljon. Onneksi väki oli kuitenkin hereillä menossa. En sanoisi tätä erityisen raskaaksi hevosille. Kuskille tuli eniten kuuma alkuverkassa. Radat menivät helpommin kun Onni liikkui itse.

Ongelmia:
hieman pitkähkö ratsu
vasen käsi tuli hieman kipeäksi vaikkei tuntunutkaan edestä raskaalta
yksi pudotus
muutamia vääriä laukkoja
en saanut tunnista hirveästi mitään irti
korvanapin volumesäätö ei onnistunut kovin sukkelasti kesken tehtävän

Parannusta:
kivan tasainen ja kiltti ratsu
hypyissä oli helppo olla

Nettisivujen esittelyteksti ratsusta:
One-Step
”Onni”

i. Orly chin de Muze
  • s. 2005
  • vaB, re. 110cm
  • Iso, kiltti ruuna joka on taitava sekä este- että koulupuolella.
”Onni on todella miellyttävä ratsastaa. Se rakastaa hyppäämistä ja onkin siinä todella luotettava. Onni on kiltti ratsu, joka sopii monentasoisille ratsastajille. Ruuna on aikaisemmassa elämässään kilpaillut myös kenttäkilpailuissa.”

Elokuussa 2018 Onni menehtyi ähkyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora