tiistai 31. joulukuuta 2013

Vaihtoyrityksiä, kiihdyttelyä, pukittelua ja rentoutumista

Alunperin kun kyselin alkuviikoksi tuntia niin vastaus oli että tiistaina voin mennä itsenäisesti. Seuraava ehdotus oli että jos saan muutaman kaverin mukaan niin omistaja voi hyppyyttää meitä. Tämä kuulosti hyvältä ja ensimmäinen kaveri oli samantien mukana. Kolmatta etsittiin tovi mutta onneksi löytyi.

Tallille en päässyt tänäänkään ihan niin aikaisin kuin alunperin suunnittelin. Mutta maneesissa ei ollutkaan kukaan vielä kasaamassa esteitä. Muu väki löytyi tallista, samoin muiden ratsut. Opea, ratapiirrosta tai heppalistaa ei näkynyt. Mentiin sitten kuitenkin kasaamaan estetarvikkeet maneesin keskelle. Okseri, 3 pystyä ja 2 kavalettia. Tämän jälkeen ei opea tai heppalistaa vieläkään näkynyt. Yritin soittaakin. Kello rupesi olemaan aika paljon. Hepan arpominen alkoi. Heroa pohdin mutta se oli kuulemma varattu vuokraukseen. Seuraava vaihtoehto oli Assi ja muut oli kovasti samaa mieltä. Hepo tarhasta sisään ja varusteet päälle. Oli suht kiltti hoitaa. Vasta kolmannet etusuojat oli Assin tikkujalkoihin tarpeeksi pienet. Martingaali taas oli kadonnut kokonaan. Tässä vaiheessa kuulin onneksi että heppa-arvaus meni oikein.

Maneesiin päästiin ihan ajallamme mutta muut ravasi jo. Ope lähti etsimään meille martingaalia kun ei ilmankaan voi kuulemma mennä. Eipä siitä olisi varmasti hyvää tullut. Taluttelin sitten Assia. Tehtiin vähän voltteja, peruutus, kiemurtelua, länkkätyyliin pyörimistä, pysähdyksiä ja lopuksi vähän ravattiinkin. Raipalla sai hoputella Assin raviin. Muutama voltti ja sitten oli kuskillakin hyvät alkulämmöt päällä. Martingaali löytyi ja pääsin ratsaille.

Alkuverkoissa vaadin ihan kunnolla. Aloitin käyntivolteilla ja yllättävän pian hepo vähän myötäsi käynnissä. Ihan pienen hetken mutta harvinaista herkkua. Assi liikkui ravissa kelpo vauhtia itsekin. Tänään olin varautunut pohkeiden kuurouteen pidemmillä kannuksillani. Ope kaipasi huolellisempia asetuksia, varsinkin vasemmalle. Vasen olikin selvästi hankalampi suunta. Verkkalaukkaa otettiin vasempaan vain hetki, oikeaan laukattiin pidempään. Lisää vauhtia ei meinannut löytyä millään vaan sain kovasti käyttää pohkeita ja Assia enempi keljutti kuin kiinnosti kiihdyttää. Mutta lopuksi Assi pyöristyi laukassa. Hieno tunne kun hepo laukkasi tasaisesti ja tuntumalla. Eipä ole kai tällaistakaan aiemmin sattunut.

Tehtäville lähtiessä meidän hieno rentous lähti rakoilemaan. Eka hyppy kavaletille oli ihan kamala ja jäin hypyssä jälkeen. Assi kiihdytteli ympyrällä. Laukanvaihtotehtävä täyskaarroilla ei kovin ihanasti sekään mennyt. Assi kiihdytteli aika pitkään ennen kuin tajusin että oikeasti saan vauhdin hidastettua kun pidätän kunnolla. Toiseen suuntaan ei juuri ihanammin mennyt. Keskimmäisellä kavaletilla laukka vaihtui vääräksi lähes joka kerta ja kertaalleen hepokin meinasi poistua tehtävältä vasemmalle kavereiden luo. Onneksi en ollut kovin epätasapainossa niin pysyin kyydissä. Laukanvaihdot ei olleet kovin hienoja tälläkään kertaa.

Yritettiinpä vaihtoja vielä kolmannenkin kierroksen verran. Nyt saatiin yksi kieltokin kun en antanut Assin ryysätä kiireellä esteelle. Ope kommentoi ettei hepo ollut suoranakaan. Jokusen kerran vaihdot onnistui. Kertaalleen tuli pudotuskin mutta enpä päästänyt kiihdyttelemään.

Assi oli sen verran pinkeänä että ennen omaa vuoroa tuli pukkeja.

Loppuun hypättiin pari rataa. Ensin 5 esteen versio ja toisella kerralla vielä yksi este alkuun lisäten. Eka este ylittyi ihan hyvin. Mutta 20,5 metrin linjalle ampaistiin aika vauhdilla ja roikaistiin se viidellä. Ope huusi että seis. Otettiin alusta ja sain ohjeeksi istuttaa Assin välille jos lähtee kiihdyttelemään. Nyt sain Assin pidettyä hallussa ja tultiin kuudella. Pieniä kiihdyttely-yrityksiä tuli matkan varrelle ja ennen okseriakin arvoin kovasti että missä vaiheessa voi myödätä. Eipä juuri ennen ponnistusta uskaltanut. Ihan kivasti meni. Luulin jo että oltais lopetettu mutta tultiinkin vielä toinen kierros. Nyt tahdissa oli enemmän huojuntaa eli välillä kiihtyi ja välillä piti ottaa aika kovastikin kiinni. Estekorkeus oli max 75 cm.

Loppuravit Assi liikkui pyöreänä. Pihalla satoi lunta, keli nollissa. Assi menee kuulemma tammikuuksi ylläpitoon.

Ongelmia:
2-3 pudotusta
pukitteli
kertaalleen meinasi lähteä kavereiden luo
kiihdytteli esteillä
yksi kielto
laukat ei vaihtuneet kovin hyvin

Parannusta:
myötäsi niskasta, loppuravit hyvinkin tasaisesti
kuunteli myös pidätteitä vaikka kiihdytteli
hyppäsi aika mukisematta


Anneli videoi meidän hyppyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora