maanantai 18. helmikuuta 2013

Yhdistämässä työ ja huvi


Maanantaina päädyinkin ratsastamaan työmatkan vuoksi Vantaalle. Entisten tuntilaisteni tunnille Poni-Hakaan, jossa aloitin alkeiskurssilla parikymmentä vuotta sitten. Edelliskerran (joulukuu 2011) jälkeen talli oli rempattu ja puitteet olivatkin nyt tosi hienot. Vielä hulppeammat kuin Hubsilla. Kovasti samanoloiset. Lämmin, tilava ja valoisa uusi satulahuone, käytävällä juoma-automaatti.

Listassa luki että mennään kangilla, ratsukseni oli merkattu Bambi. Riemuitsin että tamma. Hepalla oli hoitaja, joten nautin kerrankin siitä ettei tarvinnut hoitaa ja varustaa itse. Vähän kävin rapsuttelemassa heppaa ja totesin tallissa kivaksi.

Ennen tunnin alkua ehdin hetken katsella ponituntilaisten menoa. Ilman satulaa menivät ihan kuin minäkin muinoin natiaisena tuolla. Silloisista poneista enää Kerppu on jäljellä enkä silläkään koskaan mennyt. Kerppukin kuulemma jo eläkkeellä (30v mittarissa). Oli vaihtanut väriä aiemmasta tummanharmaasta melko vaaleaksi. Valkoista siitä tuskin tulisi vielä seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Meidän tunnin aikaan poneilla oli estetunti ja meillä siis puoli maneesia käytössä, 7 ratsukkoa. Muistelin ihan oikein että maneesissa on lämmin. Pihalla oli niukasti pakkasta ja -5 asteen keleillä normaalisti käytetyt poolo + takki oli taas totaalisesti liikaa. Mutta sinnittelin. Muistelin myös että viimeksi pelkällä poololla tuli paha kurkkukipu. Ope oli sama kuin teinivuosinani.

Ratsailla tamman ihanuus sitten karisi. Käynnissä jo liikkui tahmeasti. Ope varoitteli että on tosi vino ja jos ei liiku niin yleensä on sillon ihan mutkalla. Peileistä yritin tarkkailla suoruutta enkä kovin makkaralla menoa huomannut. Vauhtia olisi pitänyt olla paremmin. Kannoin kädet hyvin mutta sitten ne jähmettyivät turhan liikkumattomiksi. Kannuksia oli ikävä (ei käytetä täällä kuin erittäin harvoin). Korkeutta hepalla n. 171 cm, ei tuntunut niin isolta, taisi olla sen verran kuikelo. Alkuun tuntui että jalkani on ihan jumissa enkä taivu sen ympärille.

Ravissa hepo sentään liikkui eteen. Alkujäykkyyden jälkeen kulki kaula kaarella mutta se ei lohduttanut kun en saanut sitä kunnolla pohkeista eteen. Ravissa taas meinasi vähän kipitellä. Vähän mentiin avoajatuksella käyntiä välissä. Ravissa ainakin volttailtiin.

Laukkatehtävässä mentiin tänään pidempi pätkä kerrallaan. Ope mainitsi heti tunnin alkuun että tänään on laukkapainotteinen tunti. Itse en tätä käytännössä havainnut. Ohje oli mennä uraa laukassa ja pitkien sivujen puoleen väliin tehdä 10 metrin voltit. Meillä laukka pyöri vähän huonosti. Aluksi nousi ihan ok vaikkei hepo tuntunut olevan avuilla. Myöhemmin nostot rupesivat tökkimään kumpaankin suuntaan. En tiedä pyysinkö epäselvästi vai mitä mutta piiskaamiseksi meni ennen kuin päästiin laukkaan. Kovin hyvä mieli ei moisista tule.

Jälkimmäiseen suuntaan joku hepoista innostui vähän omiaan ja muutettiin sitten tehtävää vähän vähemmän laukkaisaksi. Lyhyen sivun keskellä aina siirtymät käynnistä laukkaan ja toisinpäin. Pidin kuulemma laukassakin liikaa edestä. Mutta pidemmällä ohjalla ja löysemmällä tuntumalla hepo venyi pitkäksi. Käyntisiirtymät oli aika kamalia. Erityisiä kankienkäyttöohjeita ei juuri tullut.

En oikein ihastunut Bambiin. Ope kommentoi tunnin jälkeen että yleensä tuntuu kauheammalta kuin näyttää. Tekee kuulemma samaa muillakin, se vähän lohdutti. Jaloistani ei tullut mitään sanomista, se vähän kummastutti. Siitä sen sijaan tuli sanomista kun avasin kankien ketjun jo maneesissa. Takaisin kiinni ja karsinassa vasta saa avata.

Olen näemmä ruvennut vähän kriittiseksi. En ihan hirmuisesti tästä tunnista saanut irti. Kanget oli kyllä kiva yllätys. Hinta oli kuitenkin hulppeahko (40e irtotunti). En ehkä menisi tuonne tunneille jos joutuisin paluumuuttamaan.

Ongelmia:
jäkitys
omat kovat kädet, nyrkit ei pysyneet kiinni
laukannostot
laukasta käyntiin siirtymät

Parannusta:
pyöristyi kuitenkin
ravi sujui helpoiten (vähän juoksi alta)
ei ollut ihan niin vino ja kiero kuin alkuun pelkäsin

Päiville kiitos kuskauksesta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora