sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Tehokasta poniratsastusta ilman satulaa


Sunnuntainakin houkutti tallille mutta iltapäivälle oli sovittu leffailua. Missasin siis klo 15 tunnin (jossa ois ollut vielä esteitä). Alunperin kuvittelin että pitää tyytyä itsenäiseen mutta olihan siellä klo 11 tarjolla ilman satulaa -tunti. Sinne siis. Pistin toiveeksi "joku poni, jolla en ole mennyt".

Ratsukoita tuonne tuli lopulta 4. Muut olivat vähän huolissaan meidän tasoeroista mutten minä semmosista murehdi. Kyllä siellä vaaditaan jokaiselta sopivasti. Eikä muut olleet edessäkään vaikka semmosiakin muka pelkäsivät. Tilaa oli melko ruhtinaallisesti. Ja mikä parasta, toiveeni meni läpi ja sain Pyllerön! 2007 Suomessa syntynyt tamma, säkä n. 142 cm.

Tarhasta haettaessa poni oli vähän jukuri, pysähtyi keskelle väylää etten saanut porttia kiinni ja matkalla nyki syömään heiniä. Pienellä komentamisella loppumatka sujui jo nätisti. Ponin asuinpaikka jäi vähän epäselväksi mutta koska sen varusteet oli Hirsitallissa niin laitoin sen Koran karsinaan ja hoidin siellä. Kiltisti oli hoidettaessa. Tuli Pudiksen Radan harjaaminen mieleen. Selän yli näki hyvin mutta mahan alle huonommin. Kun jätin karsinan oven raolleen niin poni livahti Ellin karsinaan. Samapa tuo ja sai suitset sitten siellä.

Pakkasta oli pihalla -5 ja me siis maneesissa. Ope (punatukkainen kesäope) ei ollut vielä tullut, joten minäkin talutin alkuun. Kontrollipysähdyksiä, pujottelua ja pieni ravipätkä. Sitten länkkäpyöritystä. Sama juttu kuin Easylla eli oikealle pyöriessä halusi että seison mieluummin edessä kuin sivulla. Jossain välissä mielessä livahti ajatus että pääsisinköhän kyytiin ilman penkkiä. Se kuitenkin unohtui ja lopulta asuin penkiltä selkään. Jos se onnistui Easyn kanssa niin 9 cm matalamman ponin kanssa hyvin helposti. Kovasti yritin jalkojani venytellä mutta ei ne ylettyneet mahan alta yhteen.

Poniratsastajan on helppo hymyillä.


Tunti mentiin hyvin pitkälle ihan perusjuttuja. Siirtymiä ja ympyröitä, ravivoltteja. Tuntui vähän etuoikeutetulta mennä tasaisella ponilla. Mutta sain kyllä aikamoista piiskausta opelta. Ei paljon lepohetkiä saatu, yksi lyhyehkö lepokäynti. Poni oli kivan reipas ja raville päästiinkin helposti. Ravista käyntiin ja seis oli vähän työläämpiä, vähän meinasi vyöryä. Ja tarkkana sai olla että päästiin kulmiin. Laukat nousi pääosin väärin kumpaankin suuntaan. Mahdoinkohan istua kierossa? Kulmassa nostaminen auttoi asiaa. Mutta suorilla nousi lähes joka kerta väärä. Meinasi vähän ennakoidakin. Tehtävää vähän vaikeutettiin ja mun olisi pitänyt tehdä laukkavoltteja. Muutaman tein mutta niillä oli aika hutera olo. Epämukavaksi asti ja piti tarrailla harjaan. Päätyihin tehtiin raviympyrät. Laukan jälkeen ravi meinasi olla alkuun juoksemista. Pikkuhiljaa poni rupesi pyöristymäänkin. Alkuun vain ympyröillä, myöhemmin ravissa muuallakin.

Ravia jo pyöreämpänä.



Kun muut huilasi käynnissä niin saatiin sillä aikaa oma privatehtävä. Laukkakahdeksikkoa ravin kautta vaihtaen. Kuulosti aika pahalta mutta selviydyttiin yllättävän hyvin. Toinen suunta oli hankalampi, toinen meni helpommin. Olikohan oikealle hankalampi, en muista enää. Mutta nyt taisi laukat nousta oikein joka kerta.

Tunti oli aika tiivis ja tuntui todella siltä että sain opetusta ja tekemistä koko rahan edestä. Eikä tosiaan yhtään haitannut kuskien tasoerot. Pyllerö oli tosi kiva tapaus. Poni ja tamma niin mitä muuta voi odottaa. Mutta pikkuisen jästipää. Menisin mieluusti sillä uudestaankin.

Ongelmia:
väärät laukat
laukkavolteilla kuski oli huterasti

Parannusta:
meno tasottui hienosti loppua kohti
poni ei maneesissa juoninut mitään omia muuveja

Kuski näyttää istuvan vinossa
vasen hartia alempana.



Lepokäynti.

Jyrille kiitos kuvista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora