torstai 24. lokakuuta 2013

Tammaratsastusta ja maneesikauden avaus


Torstain tunnille pääseminen näytti moneen otteeseen tosi pahalta kun auto hajosi. Ehdin tunnin jo peruakin ja harmitella. Mutta torstaiaamuna tuli korjaamolta soitto että auto on nyt ajokunnossa. Samantien laitoin tallille viestiä että pääsenkö sittenkin tunnilleni. Ja onnistuihan se.

Listan ääressä olin spontaanin riemukas kun sain salaa toivomani Nupun. Hii! Tummanruunikko pikkuhevonen. Aika vihreä ratsastettava. Tallissa oli hyöriväisempi kuin Fossi ja vähän yritti maistellakin mua. Jonkun sortin näykkäisy siis, enempi utelias kuin pahantahtoinen. Ylettyi vaikka oli kiinni. Samoin karsinan ovesta yritti hiippailla karkuun. Hetken päästä tajusin kuinka nerokas mustekalaviritelmä siinä oli ja oven sai pysymään raollaan ilman että Nuppu sai sitä avattua. Koulusatulalla lähdettiin puomitunnille kun muita penkkejä ei ollut.

Kenttä oli lähes suurta lätäkköä. Nyt oli siis ensimmäinen maneesitunti luvassa. Kokoa hallilla on suuruusluokkaa 20 x 40. Ei ihan pikkiriikkinen mutta ei tosiaan suurikaan. Ratsukoita tunnilla oli 5 ja mahduttiin sopivasti.

Nuppu oli kivan reipas. Alkuun vähän yritti jotain hätkähdellä kun pimeästä oviaukosta kuului ääniä mutta en piitannut. Ravissa oli hetkittäin turhan kiireinen muttei yhtä kaahottava kuin Fossi pahimmillaan. Vino oli tämäkin. Takaosa pullahteli muistaakseni vasempaan. Oikeaan oli hankalampi asettaa mutta sinnikkäästi yritin.

Alkutunnista mentiin loivia kiemurauria. Lyhyellekin sivulle piti tehdä ja se teki tiukkaa jo ravissa. Paremmin sain menoa rauhotettua harjotusravissa. Laukassa laukattiin pitkien sivujen kaaret vastalaukkaa eli kaaren suhteen myötäistä. Lyhyelle sivulle piti nostaa myötälaukka mutta käytännössä en yleensä oikein ehtinyt. Pitkille sivuille tuli muutaman kerran kivoja askelia. Suoraan mentäessä Nupun laukka oli pikemminkin kammottavaa istua. Vaikka eteni reippaasti niin silti tuntui nelitahtiselta. Tehtiin kumpaankin suuntaan laukanvaihdot puomin yli. Eka vaihtui, toinen ei.

Ekana tehtävänä ratsastettiin tiukkoja käännöksiä puomien yli. Puomit oli n. 8 metrin voltin puolikkailla. Neljännes pois uralta, puomi, puoli volttia ja puomi. Mutta tarkotus ei ollut ratsastaa volttia vaan tehdä sellainen tie, että askelia puomien väliin tulisi mahdollisimman vähän. Kuulemma onnistuu jopa 2-3 askeleella. Alotettiin kunnon lapaliirauksella ja ekalla kerralla taisi tulla 8 askelta. Kun sitten rupesin ottamaan riskejä ja kääntämään myöhemmin niin muutaman kerran valuttiin ekasta puomista ulkokautta ohi. Pudoteltiin myös raville. Parhaimmillaan taidettiin kuitenkin päästä ekaan suuntaan (oikea kierros) 4 askeleella. Vasempaan kääntyi huonommin ja tultiin 5. En vaan ollut tyytyväinen omaan ratsastukseeni kun meni vähän säheltämiseksi. Nuppu taas toimi huomattavasti paremmin kun olin täsmällinen.

Loppuun tultiin vielä kentän poikki laukanvaihtoja puomin yli. Vasemmasta oikeaan ohje oli irrottaa hepo kunnolla makaamasta oikean ohjan päältä tekemällä oikealla nostava puolipidäte ennen puomia. Tuntui että itellä oli ajotus ja avut muutenkin välillä ihan hukassa ja opelle voivottelin etten osaa. Vastaus oli että harjottelemalla oppii vaikka olisin kaivannut vähän täsmällisempiä apuja että mitä pitää tehdä milloinkin. Vaan vaihtoihan se Nuppu lopulta kummatkin laukat puomilla. Alkuun monesti vaihtoi vain edestä ja takaosa tuli vähän myöhemmin omia aikojaan perästä.

Loppuravit oli taas omaan makuuni lyhyet. Parin kierroksen jälkeen piti jo siirtyä käyntiin kun tahtoisin saada ensin ratsun rennoksi ja sitten vähän venyttämään. Jatkoinkin ravailua nyt vielä hetken ja nopsaa Nuppu rauhoittuikin ja venytti. Palkitsin siitä sitten lepokäynneillä. Hepalle tuli tunnilla ihan kunnolla kuuma. Hikosi kaulansa ihan märäksi. Kuskillekin tuli kuuma kun vaatteilla olisi tarennut +10 pihasäässäkin.

Tunnin jälkeen hepan jalat piti vielä kylmätä. En muista pakastinkäyttöisten kylmäyspatjojen kanssa aiemmin värkkäilleeni. Mutta eipä tuo onneksi kovin vaivalloista ollut. Nuppukin keskittyi täysillä ruokiinsa niin sain häärätä jalkojen parissa vapaasti.

Jäi semmonen olo etten saanut ratsuun kunnolla otetta. Nuppu olisi kiva testata koulutunnilla.

Ongelmia:
kääntäminen laukassa tiukasti
tallissa vois olla kivempi

Parannusta:
tolkku ratsu
nosti laukat hyvin ja pääosin oikein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora