keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Testaamassa Hubs


Päädyin hyvien puheiden perusteella testaamaan myös Hubertuksen tallia. Juttujen perusteella ajattelin että Raijan talli on vähän kuin Ponipiha (nykyään), Hubertus vastaisi Äimiskää/Oulunsaloa ja Kiwigo Virpitalleja. Hubertuksen tilat olivatkin tilavat ja siistit. Maneesin yläkerrassa lämmin kahvio ja tallista pääsi suoraan maneesiin.

Kävin heti maneesista kysymässä opastusta. Neuvominen oli niin tehokasta että sain lähes lapset laittamaan ratsuni valmiiksi. Yritin kyllä vakuutella että pärjään. Listassa luki että Lakana. Katsoin että iso kimo mutta tarkempi syynäys paljasti tiikerinkirjavaksi. Säkä n. 170 cm, syntynyt 1999, ruuna. Kuulemma karsinassa saattaa vähän hyöriä ja joskus näykkiä ja jalkojen nostaminen on työlästä. Laitoin kiinni ja jalat nosti ensin patistellen mutta neljännen tarjosi jo itse. Kehuminen kannattaa aina. Vinkkiä tuli että saattaa hyöriä kaarrossa, joten kannattaa säätää jalustimet tallissa valmiiksi. Saattaa laukasta pudotella raville.

Kaarrossa seisoi aloillaan kuin tatti sekä ennen että jälkeen tunnin. Mutta laukkaamisvaikeudet havaitsin kyllä itsekin. Normaalisti tunteja pitävä Kati oli kipeä ja meitä sijaisti Minna. Oikea kierros oli alkuun aika kamala. Hepo oli pitkä ja löysä. Kulki mutkalla eikä asettunut. Kumpaankaan suuntaan ei sisäjalkani oikein tarkottanut ratsulle mitään. Vasemmalle ohjalle oli hankala saada tuntumaa. Ope suositteli alkuun pidempää työskentelymuotoa mutta vastasin etten tässä vaiheessa saa vielä vaikutettua ratsun muotoon.

Mentiin verkkana siirtymiä, seis, käynti, ravi ja vähän volttailtiin. Maneesi oli ihan kelpo iso muttei Aaltiksen kokoa. Mentiin verkkalaukkana vasenta laukkaa. Voi kammotus sitäkin. Nousi huonosti, tiputteli raville, nosti pari väärääkin. Sai oikeasti jatkuvasti muistuttaa pohkeilla että pysy laukassa. Onneksi rupesi sitten laukka pysymäänkin. Mutta mitään työskentelyä siinä en päässyt tekemään.

Sitten mentiin kolmikaarista vasemmassa kierroksessa. Kertaalleen käynnissä ja suoristuksissa pysähdykset. Sitten ravissa käyntisiirtymillä. Melko pitkään mentiin ravissa. Asetus oikealle oli edelleen hukassa. Hepo venkoili vastaan. Pitkällä sivulla tein temponmuutoksia. Ne toimi kuitenkin ihan ok. Kiemurat menin perusistunnassa.

Tämän jälkeen sama mutta eka ja vika kaarre laukassa. Laukka nousi suht täsmällisesti pyynnöstä eikä edes hirmu pahasti valahtanut eteen. Ensimmäinen puolikas oli kuitenkin melko tahditonta. Raviin päästiin myös yllättävän täsmällisesti. Siinä kyllä vähän juoksi alta. Yritin edelleen asettaa oikealle. Jälkimmäistä nostoa vähän intoili. Kerran nousi väärä kun en ehtinyt suoristaa. Kommentit oli samoja, jalat rennoiksi alas ja kyynärpäästä suora linja kuolaimeen. Kyynärpäät lähelle vartaloa.

Lopuksi testattiin kolmikaarisella vielä laukasta käyntiin siirtymät. Tehtiin vain muutama kun meille riitti. Sitten hetken lepokäynti (tunnin toinen) ja oikeassa laukassa pääty-ympyrä ja siitä kaarella käyntiinsiirtymä. Ekalla kerralla ei meinattu taas pysyä laukassakaan. Levähdettiin laukasta pitkän ravin jälkeen vasta käyntiin. Pyysin että saisin toisessa päässä ottaa muutaman laukannoston. Alkuperäinen ohje oli että siellä voi työskennellä ravissa. Nostot oli yllättävän säpäköitä ja nyt pääsin jo ratsastamaan laukkaa. Jälkimmäinen yritys tehtävällä siirtyä käyntiin ei sekään ollut priima mutta ope sanoi että selvä siirtymä raviin ja siitä käyntiin. Ekalla yhteisellä kerralla ei voi ihan mahdottomia kuulemma vaatiakaan.

Lopuksi tuli mulle ohje vielä ravata kahdeksikkoa. Sen tein mieluusti. Vasen oli helppo mutta oikealle tarvi noin 3 kierrosta että hepo pyöristyi. Suunnan vaihto vasemmalle ei turpaa nostanut. Yritin vähän saada takasiakin töihin. Ihanaa ei ollut vieläkään mutta hepo oli kuitenkin suht kuuliainen. Kun hetken talutin niin huomasin siinä että meinaa jyrätä päälle. Kuutisen kertaa tehtiin kontrollipysäytyksiä ennen kuin rupesi toimimaan. Ennen tuntia huomasin jo tallissa saman ettei kovin herkästi väistä pyynnöstä.

Ei suosikkiratsuni. Tuli vähän Kari ja Merlot mieleen. Ratsukoita tunnilla oli 5.

Ongelmia:
hepo oli tosi jäykkä
vasemmalle ohjalle en meinannut saada tuntumaa
kumpaankaan suuntaan ei kuunnellut sisäpohjetta
asetus oikealle löytyi tosi työläästi
ei meinannut pysyä laukassa

Parannusta:
meno koheni loppua kohti siedettäväksi
liikkui pohkeista eteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora