torstai 10. tammikuuta 2013

Ensimmäinen ratsastustunti Lappeenrannassa


Kauaa en Lappeenrannassa ehtinyt olla kun varasin jo ensimmäisen ratsastustunninkin. Soitin maanantaina heti sen jälkeen kun olin sopinut eilisen hevostelun. Vähän hassua oli se, ettei multa puhelimessa kysytty muuta kuin päivätoive. Sennujen koulutunti luvassa, tasosta ei mitään hajua. Ensimmäinen testipaikka siis netin perusteella lupaavin, Raijan talli. Onneksi samalla suunnalla kuin eilinen testaus. Kerrankin löysin jonnekin eksymättä!

Kävin haahuilemassa tallissa mutta sieltä ei löytynyt listaa. Ohje oli että Raija kertoo ratsun, käy maneesissa kysymässä. Ihmiset neuvoivat kun kysyin mutta kukaan ei tullut tyrkyttämään apuaan vaikka taisinkin näyttää hukassa olevalta. Talli ei ollut kovin uusi (miten sen nyt kauniisti muotoilee). Maneesi oli omaan silmääni pienehkö. Nettisivuilla puhutaan tilavasta. Edellisellä tunnilla oli 6 ratsukkoa ja sieltä valkattiin mulle ratsuksi Bart. Katselin sitten edellisen tunnin loppuun. Toppahousuja oli odotellessa vähän ikävä. Maneesin sisälämpö näytti samaa kuin pihallakin: -6.

Tulkkasin ratsuni jo päällepäin ruunaksi ennen kuin sen nimi tarttui mieleen. Nettisivut vahvistivat tiedon jälkeenpäin. Päällepäin oli vähän Derin näköinen ja selästäkin niissä oli jotain samaa. Sanoisin että pikkuheppa. Mutta vähän honkkeli olemus. Nettisivujen mukaan n. 158 cm. Edellisellä tunnilla hepan jarrut näytti olevan vähän hukassa. Heti alkukäyntien jälkeen huomasin saman. Ei mennyt lujaa eikä ollut edestä raskas, ei vain halunnut hidastaa. Meidän tunnilla oli myös 6 ratsukkoa.

Ope oli kivan napakka ja ihanan tarkkanäköinen. Sain vihdoin sanomista vaeltelevista käsistäni. Volteilla ei johdeta sisään vaan sisäkäden liike menee omaa mahaa kohti. Ulko-ohja piti Bartilla pitää muuten napakkana mutta kulmissa ja volteilla myödätä riittävästi. Näillä vippaskonsteilla hepo pyörähti suht nopeasti oikeinpäin. Ja kun vielä ravin etukenostani oli sanottu ja kaikki oli periaatteessa ok niin ope kommentoi vielä että rentoudu. Kuinka ihanaa että huomasi tuollaisenkin! Ja kommentteja tuli paljon. En mennyt kierroskaupalla ohi hiljaisuuden vallitessa vaan joka kerta ohi mennessä sain kommenttia, välillä kauempanakin.

Noita alkutunnin ongelmia korjailtiin tovi. Käteni rupesivat pikkuhiljaa uskomaan että pidättäessä kädet pysyy vierekkäin, kyynärkulma säilyy ja ohjasliike on pikemminkin nostava. Vasta lopuksi tuli sanomista että rennot jalat. Uskon tuossa syynissä kehittyväni.

Tunnin aihe oli takaosakäännökset. Ennen tunnin alkua ope piti pienen johdannon ja piirsi meille kuvion paperille. L:n kohdalle B:n ja E:n  väliselle linjalle laitettiin tötsät. Käännökset tehtiin niiden ympäri. Tätä ennen mentiin pohkeenväistöä ensin käynnissä, sitten ravissa kahdella portaalla. Meni ihan ok. Sitten käännöksiä valmistelevana liikkeenä tehtiin avoa. Sain kunnian alottaa takaosakäännökset. Ekassa käännöksessä tuli sanomista että asetus puuttuu. Toka oli kuulemma vähän iso. Kovin monta ei tehty. Sitten vaihdettiin suunta, tultiin ensin muutama raviväistö ja hitunen avoja ennen kuin alotettiin takaosakäännökset. Kovin monta ei tähänkään suuntaan tehty. Vähän pienempää käyntiä toivottiin meiltä.

Sitten oli laukkojen vuoro. Ensin vähän ympyröitä päätyihin. Bart laukkasi hitusen pitkänä ja jos yritin lyhentää niin pudotti herkästi raviin. Ope huusi että pohkeet kiinni. Ei-toivottuja raveja tuli ehkä pari-kolme. Sitten mentiin pituushalkaisijalle ja peilin kohdalla piti siirtää raviin, tötsiltä nostaa toinen laukka ja tulla hetki suoraan ennen käännöstä. Ja tötsiltä päätyyn oli siis n. 6 metriä. Ravi oli aikamoista juoksemista ja uusi laukka nousi vähän myöhään. Kuviot oli kuitenkin kelvot. Tehtiin sama jokusen kerran. Äkkiä meni ahtaaksi jos (kun) kaikki ei pysyneet laukassa.

Sitten vielä hetki ravia, hepo kulki jo suht tasaisesti pyöreänä. Käyntiinkin sain pyöreän siirtymän. Ei onnistunut joka kerta tunnin aikana. Tehtiin vielä ainakin lävistäjä ravista käyntiin siirtyen. Alkutunnista meinasi sormia palella mutta minkäänlaisia välikäyntejä ei ollut. Alku- ja loppukäynnit oli suht pitkät. Tunti kesti tosiaan vain 50 minuuttia mutta oli kivan tehokas. Jo alun käyntipätkällä pääsin hommiin niin että vilu lähti.

Loppukäyntien aikana huutelin opelle että koska pääsee uudestaan, hyppäämään tekis mieli. Ens viikolla oli tarjolla maanantai, torstai ja perjantai ja päädyin maanantaihin. Hups, sillon piti pitää harrastusvapaa. Mutta ehtiihän niitä. Kisojakin ois tyrkyllä jo tammikuussa (sunnuntaisin) mutta taidan skipata vielä tässä vaiheessa (niinpä niin, myöh. huom.). Myös omien viikonloppusuunnitelmien takia.

Sain opastusta että osasin viedä hepan talliin ja purkaa kamppeet omille paikoilleen. Hommia taisi hepokin tehdä sillä hikosi loimituskosteaksi. Varusteissa erikoista olivat etupolvisuojat. En muista sellaisia koskaan ennen ratsulla nähneeni. En luultavasti osaisi niitä laittaa oikeinpäin.

Hintaa tällä lystillä oli näin irtotuntilaisena 25 e. Ei hirmu paha.

Ongelmia:
tyypilliset asentovirheeni
näissä kengissä (ei ratsastukseen tarkoitetut talvisaappaat) jalka nousee kengän sisällä
hepo oli vähän jyrä
ravista käyntiin siirtymät ei alkuun meinanneet oikein onnistua
en oikein saanut tuntumaa oikealle ohjalle

Parannusta:
ihanan monipuolinen tunti
hepo pyöristyi kivasti
mikään ei ollut kovin vaikeaa
ope osasi hienosti korjata niitäkin virheitäni, joihin ei yleensä puututa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora