torstai 3. tammikuuta 2013

Enemmän jalalla ja vähemmän kädellä


Tänään ajattelin että Valmalla ois lepopäivä. Tallille hingutti kuitenkin. Laitoin sitten tuntikyselyyn mukaan liudan toiveheppoja: Vanilja, Aarre, Pyllerö, Elli, Karkki ja Kora. Eipä osunut mikään näistä vaan Hasse. Ope kommentoi että oli jakanut hevoset jo aiemmin. Selitys hyväksytty. Hasse oli harjatessa superkiltisti, satulasta ei välittänyt. Eikä siitä että oli ongelmia saada satulavyötä kiinni. Aika niukan mittainen vyö oli. Martingaalit oli näemmä jätetty varustuksesta pois.

Pakkasta oli pari astetta ja me taas maneesissa. En laskenut ratsukoita mutta aika monta meitä oli. Ja lisäksi yksi itsenäisesti menevä. Kannukset jäi jalkaan vaikka pohdin että pitäisikö ottaa ne pois. Päivän teemana oli taas ei niin yllättäen KN:n tehtävät. Alkuverkassa Hasse kulki pää ylhäällä. Päätin että sille pitää voida tehdä jotain. Puolikkaan voltin aikana sainkin ratsun myötäämään. Käynnissä kulki jotenkin pyöreänä mutta käyntityö jäi vähän lyhyeksi. Ravissa ei sitten onnistunutkaan vaan mentiin kamelikurkena pää pystyssä.

Opelta tuli ohjeita että ratsasta enemmän jalalla ja vähemmän kädellä. Niskaakin piti saada pyöreämmäksi ja asettaa paremmin. Kovasti yritin mutta meni pikemminkin patisteluksi kuin pyytämiseksi. Välillä vähän kiirehdittiinkin. Sen sentään tajusin että jos meno ei tyydytä niin turha urputtaa vastaan (edes pään sisällä), hyödyllisempää on sisuuntua ja yrittää enemmän. Hasse säikkyi muutaman kerran jotain oven luona. Arvelen että takkia. Vähän loikki sivulle muttei pahasti. Ei ilmaantunut enää alkuverkkojen jälkeen.

Ekana tehtävänä mentiin keskihalkaisijaa kohti C:tä, C:stä vuorotellen eri suuntiin. Pitkälle sivulle kolmen ekan kirjaimen kohdalle loiva kiemura, neljännen kirjaimen kohdalle 10 metrin voltti ja viidennen kirjaimen kohdalle n. 4 askeleen käyntiin siirtymä. Hasse juoksi pää pystyssä ja ope kaipasi taas parempaa muotoa ja ohjastuntumaa. Ohjat oli kuulemma liian pitkät. Yritin kovasti mutta välillä tuntui että helpommin meni jos vain matkustelin. Ensin kuvittelin rentoutuvani mutta vasta kun rentouduin oikeasti niin ratsu rupesi kulkemaan nätimmin. Käyntisiirtymät tuli vähän viiveellä. Alkuun roimasti kirjaimen jälkeen, myöhemmin enää hitusen. Olisi pitänyt korjata vielä paremmin. Voltit oli kuitenkin suht kelvollisen muotoisia eikä Hasse mennyt liian lujaa.

Seuraavaksi mentiin laukkakuviota. Kummankin lyhyen sivun keskeltä nosto. Pääty-ympyrä ja lävistäjä (n. puolen maneesin verran). Vasemmasta laukasta siirryttiin käyntiin, oikeasta raviin lävistäjän jälkeen. Lävistäjät leikkasi toisensa. Laukat nostettiin ravista. Olin aika yllättynyt että näinkin tasokkaalla tunnilla (B-A, yksi viikon osaavimmista) meno oli aika kaoottista. Hasse nosti laukat helposti, mitä nyt kerran tai pari tuli oikea vasemman sijasta. Vasen laukkaympyrä ei ollut ihan kuvion mukainen. Välillä mentiin vähän reippaampaa laukkaa eikä laukasta käyntiin päästy kovin hyvin. Mutta mentiin ainakin vahvasti sinnepäin. Kertaalleen vaan taisi vaihtua laukka lävistäjällä. Laukasta raville siirtymä tuntui vielä työläämmältä. Pitkäksi meni. Ja kun myötäsin niin joka ikinen kerta Hasse pomppasi takaisin laukalle. Kertaalleen tosin kun Hassea ei napannut nostaa oikeaa laukkaa niin pukitti takakulmassa. Sen verran ilmavasti että horjahdin vähän kaulalle. Mutta se oli pientä monen muun riekkumiseen verrattuna. Tulipa kaksi kuskia hiekkaan asti.

Suht pitkään tehtiin tätä ja lopussa rupesi käsistäni olemaan voimat lopussa. Ope kaipasi meiltä oikean ohjan tuntumaa mutten jaksanut pitää oikein mitään ja valahdettiin kuviolta uloskin. Mutta nopeat korjausliikkeet ja uusi laukka päälle vaan. Onneksi ei ollut enää pitkälti.

Loppuraveissa Hasse halusi kaahottaa täysillä kuten arvelinkin. Otettiin sitten Hassenkin kanssa johdatus yhden ohjan pysähdykseen. Käyntiin tuli helpohkosti mutta olisi varmaan pyörinyt siinä lopputunnin. Palkitsin lopulta siitä kun lähes pysähtyi. Sitten oli ravissakin jo jarrut toiminnassa. Edelleen oli asetuksissa vikaa. Oikealle taipui koko kaula. Ja kun suoristin niin asetus katosi kokonaan. En tullut ihan tyytyväiseksi. Mutta pyöristyi hepo lopulta ravissakin. Tänään olisi pidempi ja itsenäisempi käyntiverkka ja käynti-ravisiirtymät alussa saattaneet auttaa. Mutta hepo ei juossut yhtään niin pahasti ja lujaa kuin joskus. Laukassakin oli säätövaraa. Paitsi kunnon lyhennykset ennen käyntiä jäivät aika harvoiksi.

Ongelmia:
1 pukki
aika pää pystyssä mentiin koko tunti
ei kovin täsmällistä menoa

Parannusta:
ei kaahottanut pahasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora