lauantai 5. tammikuuta 2013

Koulukisojen kaksi luokkaa Valmalla: huonosti ja hyvin


Tämän vuoden kisakausi alkoi koulukisoilla. Onneksi osallistumismäärä oli rajattu kahteen (eikä yhteen) luokkaan per ratsastaja niin pääsin menemään Valmalla sekä helpon C:n että B:n. Eli C-merkin kouluohjelman ja KN Specialin. Pakkasta oli rapsakat -20. Aiemmin päivällä Valma oli kuulemma estetunnilla jättänyt kuskinsa kyydistä. Kaikki muistivat tästä mainita. Liian hyvissä ajoin en ollut mutta onneksi ei ollut kiire. Letitin ihan supernopeasti (2 alinta sykeröä sitten avautuivatkin useampaan otteeseen). Tämän jälkeen piti vielä mennä katselemaan muiden suorituksia. Tästä johtuen oma verkka ennen C:tä jäi sittenkin vähän lyhyeksi. Tosin kutsussakin sanottiin että max 20 minuuttia.

Verkassa Valma oli ihan ok. Alkuun meinasin pitää toppahousut jalassa mutta en pystynyt kunnolla liikuttamaan jalkojani niissä niin äkkiä alas kyydistä ja kisahoususilleen. Hitusen reipas hepo oli mutta kuunteli. Eikä säikkynyt verkassa muita. Juuri ennen omaa vuoroa sormia paleli. Oltiin muistaakseni luokan vikoja (tai ainakin lähes) lähtövuorossa.

Radalla kävi taas tyypilliset eli hepo jännittyi ihan hiiteen. Meni vielä huonommin kuin aiemmin. Pysähdykset meni pisteistä ohi ja muutenkin juostiin hirvimoodissa. Laukannostot lähti oikein ampuen. Minä kun kuvittelin että C:ssä meillä voisi olla jotain mahdollisuuksia sijoituksiinkin. Pah! Kommentti yleisöstäkin oli että mitä tapahtui kun Valma ei ole koskaan ennen mennyt mulla noin huonosti. Joku kollektiivinen jännittyminen meillä siis.

Pahalta näyttää mutta tässä he C:n kisasuoritus. Anne kuvasi.

Prosentteja tuli 54,400 % eli huonommin kuin kahdesta edellisestä he B:stä. Mutta huonompaa oli menokin. Tuomari oli sama. Alakerrassa oli yksi vitonen, muuten viispuolosta. Tiivistettynä: "näyttävä mutta jännittynyt ratsu, tee puolipidätteitä istunnalla". Yläkerran numerot oli lopputervehdyksen 4,5:stä ravin askeleen pidennyksen kuuteen ja puoleen. Video on aika kaameaa katsottavaa.

Luokkien välissä en tainnut tulla alas ratsailta. KN:ssä lähtövuoron piti olla alkupäässä mutta lähtöjärjestys muuttui lennosta enkä ollut oikein kärryillä että monentenako menen. Verkassa Valma oli taas hyvä. En juuri laukannut. Muistin taas sen että jos hepo menee liian lujaa niin pohkeet paremmin kiinni. Ennen omaa vuoroa otin pari laukannostoa.

Kun mentiin kiertämään rataa niin aloitin heti samantien työskentelyn. Valma oli paljon rauhallisempi. Ei juossut alta ja jo suorituksen aikana loivilla kiemuroilla rupesin tuntemaan voitonriemua että tästä tulee jotain. Vasen laukka nousi I:ssä vähän hassusti mutta nousi kuitenkin. Huonoimmat pisteet tuli laukasta käyntiin siirtymästä, joka meillä jäi näitä kisoja varten treenaamatta. Lävistäjälle kääntäessä Valma innostui ja kiihdytti. Eipä siinä ollut hirveästi mitään tehtävissä. Laukka vaihtui vääräksi kun rupesin jarruttelemaan eli laukkalävistäjästä nelonen. Jarrutus meni muutenkin pitkäksi. Vasta kulmassa oltiin käynnissä. Käyntiinsiirtymästä saatiin 3,5. Lopputervehdykseen mennessä Valma rentoutui vähän liiaksikin ja painui kuolaimen alle. Tuomari oli kuitenkin tyytyväinen ja antoi siitä seiskan. Eipä ole mulle kovin monta seiskaa B:stä tullut. Kuski taas oli huolissaan että onko käynti lopputervehdykseen tarpeeksi aktiivista.

Anne oli superhoitaja ja videoi tämänkin.

Tämä meni selvästi paremmin, prosentteja tuli 58,000 eli meidän uusi ennätys. Tällä tuloksella voi vissiin jo väittää olevansa helpon B:n tasolla. Alakerran numerot oli nousseet keskimäärin kutosiksi. 6 pistettä enemmän niin oltaisiin päästy palkinnoille. Laukan kun saisi pysymään lävistäjällä oikein ja käyntiinsiirtymästä kelvollisen niin ei puuttuisi enää paljoa. Tuomarin kommentit: "Mukavia pätkiä! Pyri istumaan suorempana, syvemmälle satulaan. Säilytä tasaisempi tuntua & maltillinen tahti."

Kuvittelin tosiaan että KN meni hyvin mutta kriittinen silmäni on sitä mieltä ettei videolla tämäkään kovin kummoiselta näytä. Inhottavan epätasaista. Mutta olen hirmu onnellinen että sain mennä kaksi luokkaa. Pelkästä C:stä ei ois jäänyt kuin paha mieli. Pitäisi vaan opetella ratsastamaan hyvin jo siihen ekaan luokkaan. Miten sen oman jäykistelyn saisi pois heti alkuunsa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora