lauantai 21. huhtikuuta 2018

Lähes 12 tunnin päivä iltakisoissa

Lauantaina oli Aaltokankaalla iltaestekisat. Luokiksi Hempan kanssa saatiin 80 ja 90 cm, molemmissa arv. 367.1. Lähdettiin tallilta 4 ratsukon voimin ja itselleni jäi lainakärryn hankkiminen hevosten kuljetukseen. Lähempää olisi löytynyt kesärengaskärry mutta se ei passannut autojen ollessa vielä nastoissa. Haukiputaalta sitten tärppäsi.

Kisoissa oli hurjat 80 lähtöä, joten oma starttivuoro painui myöhäiselle. Lähdettiin tallilta hyvissä ajoin että kyytikaveri ehtii kävelemään 70 cm luokan radan. Lähtöä tehtiin tavalliseen tapaan kiireellä mutta kisat olivat jo mennessä puolisen tuntia myöhässä eli ihan hyvä tovi ehdittiin vain olla ennen kuin mitään tapahtui. Hepat odottelivat rauhassa kärryssä ja kolistelun myötä heinien kanssa. Lämmintä oli n. +5°C.

Hemppa otettiin ulos samalla kuin Masakin. Hummalle tehtiin häntäletti punaiselle rusetille. Ihan aiheellista tänään. Kävin ensin maasta käsin taluttelemassa maastossa. Onneksi oli kumisaappaat. Silti oikoreittini nappasi sohjoa saappaaseen ja kasteli sukan. Hemppa oli taluttaenkin fiksu mutta kulki vähän enemmän pystypäin kuin selästä. Suitset alla mutta talutin niiden päällä olevasta riimusta.

70 cm jälkimmäisen verkkaryhmän aikaan laitettiin ratsulle loput varusteet niskaan. Onneksi sain lainata yhtä kisahoitajista ja vapauduin talutushommista vielä hetkeksi. Kävin nostelemassa rataa luokkien välissä minkä ehdin.

80 cm rata.

80 cm rata oli sen verran kinkkinen että meni pitkään oppia se. Aikamoista kääntelyä. Radan kävelyn jälkeen hyppäsin ratsaille ja käveltiin Hempan kanssa pihalla ensin pitkin ohjin ja sitten vähän taivuttelin kevyesti. Kävin ovelta kurkkimassa tallikavereiden radat.

Ravaamaan pääsi vasta ryhmäverkassa. Muutaman kerran Hemppa potki seinää ja pukitteli. Hypyt menivät kuitenkin ok. Onneksi oli joka verkkaa joku omista katsomassa laidalta ja kommentoimassa. Lisää aktiivisuutta takaosaan. Hyppäsin ristikon kahdesti, pystyn kahdesti ja okserin kahdesti. Esteissä ei onneksi ollut mitään puomeja kummempaa, joten ei käyty katselemassa mitään.

Omaa vuoroa Hemppa odotteli rauhassa eikä hätkynyt aplodeistakaan. Radalla sitten laukka päälle, ympyrä katsomopäätyyn ja kunnon spurtilla liikkeelle. Eteni kyllä mutta meno taisi jäädä liian liitäväksi, sillä heti ekan linjan toinen este tuli vähän syliin ja laakahypättiin puomi alas. En tiedä yritinkö edes himmailla. Tajusin kuitenkin että meno on liian pitkää. Siitä huolimatta tehtiin seuraavalla linjalla sama juttu ja pudotettiin myös vitonen. Muut pysyivät pystyssä, joten 8 vp ekasta vaiheesta ja vältyin kakkosvaiheen kääntelyiltä.

Anne videoi 80-ratamme.


Etukäteen jännitin miten opin näin äkkiä toisen radan. Onneksi tämä oli loogisempi. 1 - 4 ja 7 - 10 oli samat kuin kasikympissä. Yksi vähän oikoreitti oli fiksusti tarjolla eli kasilta ysille kutosen sisäpuolelta.

90-rata.

Nyt verkassa Hemppa oli pitkä. Yhä vähän pomppi omiaan. Vaikka yritin mitä niin en vain saanut sitä lyhenemään. Jarrut toimivat huonosti ja varsinkin esteiden jälkeen venähti entisestään. Onneksi edelleen hypyt menivät hyvin. Hyppäsin taas koko sarjan alle eli 2+2+2. Korkeus ei tuntunut yhtään pahalta. Nyt seiskan alle tuli tynkävesimatto. Emme välittäneet.

Taas lähdin ympyrän ja kunnon eteenratsastuksen kautta liikkeelle. Nyt Hemppa oli itse paljon varovaisempi jaloistaan ja tajusin itse myös pidättää väleissä. Laukat taisivat pysyä myötäisinä. Kaikki paikat eivät olleet ihan optimeja mutta Hemppa meni yli ja kuski pysyi kyydissä. Eikä ratsu protestoinut. Kuskilla ei ollut kyllä yhtään luottoa siihen että tämä menisi yhtään edellistä paremmin. Mutta niin vaan tuli ykkösvaiheesta nollat ja jatkettiin. Ysille ei tullut ihan täydellinen tie mutta mentiin yli. Kaarteet taisivat vähän venähtää. Kymppi hypättiin vinosti kuten ajattelinkin, sen jälkeen Hemppa oli vaan menossa ihan väärille esteille. Tässäkin tuhraantui ehkä sekunti. Kuunteli kuitenkin kun käänsin keulan kohti yhtätoista. Yli. Pelottavan pieni kaarre, laukan hyytyminen ja epämääräinen suoristus. Puhtaasti yli. Sujuen eteen ja viimeinenkin puhtaasti. Vautsi! Ei mikään supernopea mutta tässä vaiheessa luokan johtoon.

Sanna videoi 90-ratamme. Videokamera kenkkuili omiaan, joten lopusta ei saa paljoa selvää.


Seuraava ratsukko meni meistä 3 sekunnilla ohi. Mutta enempiä nollia ei enää tullut, joten 5 ratsukon luokassa saatiin sininen ruusuke (ja Fazerin sininen levy). Kunniakierrokselle lähdössä Hemppa taas pukitti.

Posekuva.
©Sanna

Olisi tehnyt mieli vielä talutella ratsua mutta koska kello oli jo 22 pintaan niin lähdettiin vain asap tallia kohti. Nyt Hemppa meni ihan suorilta ekana kärryyn. Tallilta lähtiessä vähän hidasteli mutta meni kuitenkin peruuttamatta. Paluumatkalla piti käydä heppojen kanssa tankkaamassa.

Hevosten poishoito, paikkojen siivous ja vetoauton vaihto. Omien kamppeiden kasaus. Kello oli hitusta alle puolen yön kun pääsin lähtemään tallilta. Eikä päivä suinkaan ollut vielä siinä vaan kävin vielä palauttamassa lainakärryn sekä tankkaamassa vielä jälkihuuruilla kulkevan toisenkin auton.

Kotipihalla olin vähän yhden jälkeen yöllä eli lähes 12 tuntia meni tähän kisareissuun vaikka kaikki oli muka niin näppärästi lähekkäin. Suhasin Ideaparkin ohi kuudesti! Kilometrejä en lähtenyt edes laskemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora