keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Assi ja uusi kouluope

Keskiviikolle oli sovittu uuden kouluopen testaus. Eli ensimmäinen koulutunti uudessa paikassa. Assi tuli tarhasta portille vastaan (ja tarhakaveri myös). Löysin kamppeet ja riemuitsin pikkutallissa siitä, että kaikki on niin lähellä. Lämmintä oli pihalla reilu +10°C ja tänään ratsastin maneesissa t-paidassa.

Maneesi pölisi taas hieman, huomasi lähinnä siitä jos joku muu laukkasi. Aluksi ja lopuksi paikalla oli 2 hevosta, suurimman osan ajasta saatiin olla keskenämme. Assi oli opelle jo valmiiksi tuttu.

Ope lähti ihan perusasioista liikkeelle. Ei hölkötelty Assia liikkeelle vaan alkukäyntien jälkeen jatkettiin käynnissä puolipitkin ohjin. Tarkoitus oli vain taivuttaa sisälle ja olla muuten melko rauhassa tekemättä ylimääräisiä. Assi oli vähän unessa eikä oikein edennyt käynnissä. Molempiin suuntiin sama juttu. Kuskin perusongelmat tulivat nopeasti esiin. Kyynärpäät leijailivat irti ja jalat nousivat. Välillä tuli ohje kääntää sisäjalkaa vähän auki ja tavallaan enemmän irti hevosesta

Otettiin vielä ravissa samaa ennen kuin sain ensimmäisen hengähdystaukoni. Olisin voinut ottaa sen hieman aiemminkin. Ravissa vauhtia oli paljon enemmän.

Sitten ohjat lyhennettiin ja tehtiin ympyröillä rauhallista ja odottavaa ravia. Ei saanut jäädä pitämään. Siirtymiä käyntiin ja takaisin raviin. Eikä käynnissäkään saanut antaa juoksennella. Yllättävän haastavaa ja Assinkin mielestä työlästä. Pudotteli jokusen kerran käyntiin. Parani kuitenkin ja rupesi olemaan tasapainoisempaa. Toiseen päätyyn ei meinattu ravissa päästä lähellekään.

Laukat otettiin taas lepohetkien jälkeen. Yllättävän hyvin nosti käynnistä. Ensin vähän ympäriinsä, sitten ympyrällä. Ei lähdetty lyhentämään ja tuntui vähän pitkulalta.

Lopuksi tehtiin vielä vähän voltteja ja avoja. Yhä Assilla meinasi olla kiire. Avot varsinkin vasemmassa kierroksessa jäivät helposti vain kahdelle uralle. Piti muistaa siis myös törkkiä ulkojalalla pois uralta. Ei ihan tasaisimmasta päästä vaan mutkittelua. Kuitenkin myös hyviä pätkiä. Mörkökulmaa kohti meni aina huonommin.

Loppuraveissa päästiin vihdoin kaikkiin kulmiin. Yhä piti vähän toppuutella. Assi oli vaikea saada malttamaan jos ei kuunnellut istuntaa ja ohjasta ottamalla nykäisi pään ylös. Vähän pidemmällä ohjalla pysyi hetkittäin kivasti matalana, sitten lähti kiihdyttelemään.

Oli tämä kuskille aavistuksen rankkaa. Silti Assi hikosi (satulan alta lähinnä), minä en. Ei mitään erityisen loisteliasta vaan suoritettiin aika perustasollamme. Tykkäsin kuitenkin kun ope vaati asiat kunnolla läpi. Käynnissä kun Assi ei kuunnellut pohjetta niin sitten pyydettiin pari kertaa raviin asti. Laukkoja ei tänään pudotellut pois. Ope sanoi ettei aio temputtaa temputtamisen takia. Tässä oli meille ihan sopivasti tekemistä.

Ope oli menoomme tyytyväinen ja mielissään siitä, miten innokkaasti Assi eteni. Viimeksi Assin nähdessään humma oli kuulemma ollut hitaampi.

Ongelmia:
maneesi pölisi yhä vähän
käteni eivät osanneet olla ihan tasaiset
kyynärpäät halusivat leijailla irti
kuskin jalat nousivat välillä
Assilla oli kiire
takakulma aiheutti karttelua
alkuun oli käynnissä taas hidas
kuskin yskä

Parannusta:
alkutahmeuden jälkeen oli reipas
ei pudotellut laukkoja pois
laukat nousivat yllättävän asiallisesti käynnistä
tallissa kaikki oli ihanan lähellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora