torstai 30. marraskuuta 2017

Tarjouksen perässä kokeilemassa Onnenpotkua

Internet tarjosi black friday -tarjouksena tutustumistunnin ratsastuskoulu Onnenpotkuun Klaukkalaan. Ei mennyt monta hetkeä kun olin jo houkutellut entiset tallikaverini mukaan ja tutustumistunti oli sovittu. 30 euroa, koulutunti. Opeksi Ira.

Menomatka tallille oli loppupätkästä aika karu. En muista aiemmin ajaneeni yhtä huonokuntoisella tiellä kuin mitä loppumatkasta oli tarjolla. Tallit olivat kuitenkin avarat ja hevostoiveita oli kuunneltu hyvin. Pelkäsin että päädytään 7 hengen ryhmään mutta meitä olikin lopulta 5.

Ratsukseni sain ruunikon pv-tamma Dominan. Nettisivujen perusteella veikkasin oikein. Tosin esittelytekstissä luki vain "herkkä ja kuvankaunis tamma". Tamma oli kunnon talvikarvassa ja aika pörröinen. Sen lisäksi aika hoikassa kunnossa ja perusteluiksi sain jotain vatsaongelmia. Hoitaessa oli vähän hyöriväinen mutta ihan kiltti.

Ratsastamaan päästiin maneesiin. Viidelle ratsukolle ihan sopivan kokoinen. Hieman pientä koulurataa isompi. Ei peilejä.

Alkuun käyntiä ja hevosen tunnustelua. Minulla tämä meni vähän jalustimien kanssa säätämiseksi. Taas tunsin itseni töppöjalaksi kun piti laittaa kierteet koulusatulassa. Juuri se yksi viimeinen reikä puuttui. Käynnissä tamma oli aavistuksen hidas. Kuuliainen kuitenkin. Tehtiin itsenäisesti etuosakäännöksiä. Vasenta pohjetta kuunteli ihan ok, oikeaa paljon huonommin.

Ravissa hölkättiin loivia kiemuroita KN:n tapaan ja lopulta toisen sisään tehtiin voltti uralle. Vielä tässä vaiheessa ei juuri kommentteja opelta saatu. Jalat alas ja reippaampaa ravia. Tamma kuunteli pyyntöjä nätisti mutta oikealle taipuminen oli hitaampaa ja työläämpää. Ravi piti herätellä liikkeelle. Käynnistyi vähän hitaasti tai istuntani jarrutti.

Matkan varrella ope kyseli jotain knoppitietoja ratsastuksesta. Osasin vastata kaikkiin. Pysähdyksen hyvä pituus on 4 sekuntia ja mitäköhän muuta oli.

Pienen välihuilin jälkeen jäätiin lopputunniksi ympyrälle. Siirtymiä käynnin ja ravin välillä, vähintään kaksi kierroksessa. Hetken päästä myös vähän raviväistöä ja lopulta laukannosto väistön jälkeen. Sekä ravi- että laukkapätkät jäivät siis aika lyhyiksi. Tamma toimi kivasti, paitsi oikean pohkeen väistö oli yhä työläähköä. Laukat nousivat näppärästi. Nämä siis molempiin suuntiin. Vasen kierros tuntui paljon helpommalta.

Nyt ohjeita tuli jo vähän laajemmin. Mm. että laukannostossa (vasen kierros) pitäisi höllätä paremmin sisältä. Tätä en osannut toteuttaa. Seuraavassa nostossa myötäsin sisältä enkä saanutkaan laukkaa. Päädyin ajamaan laukalle ja tamma juoksi pää ulkona. Ei näin. Tarkentavia lisäapukommentteja ei tähän asiaan enää tullut ja parin hankalan yrityksen jälkeen palasin tekemään nostot kuten aiemminkin.

Loppuraveissa ravi olikin jo kivan reipasta. Ope muistutteli tekemään puolipidätteet ennen kulmia. Eikä humma hätkähtänyt mitään vaikka pari kaveria teki välillä omia liikkeitään.

Ihan hauska heppa, ei tosin erityisen säpäkkä. Open kanssa oltiin samoilla linjoilla korjauksista ja tehtävät olivat monipuolisia. Miinuksena välillä oli aavistuksen yksitoikkoista ja taidettiin saada aika kiltti aloitus. Minulta voisi vaatia paljon enemmänkin. Samalla pääsisi lopettamaan vielä pykälää parempiin suorituksiin.

Tallikaverit taisivat taas tykätä enemmän kuin minä. Vähän etäällä mutta miksikäs ei tuollakin voisi käydä toistekin. Normaali irtotuntihinta 45 e olisi tuosta ollut mielestäni kyllä liikaa.

Ongelmia:
humma oli enemmän kiinni vasemmassa ohjassa
kuunteli oikeaa pohjetta huonommin
välillä vauhdissa epätasaisuutta, luultavasti istunnastani johtuen

Parannusta:
kivan tasainen
toimi asiallisesti
ei ollut yhtään säikky
kaveritkin tykkäsivät ratsuistaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora