perjantai 17. marraskuuta 2017

Älä myötää!

Jossain mielenhäiriössä menin sopimaan estetunnin Assin kanssa perjantaiaamuksi klo 07. Yllättävän vähän pahalta tämä sitten tuntui. Vettä satoi mennessä ja moottoritiellä oli lähes ruuhkaa. Riemuitsin maneesista!

Ratsu löytyi yllättäen jo pihalta ja noutoreissulla oikea kenkäni imaisi itsensä täyteen vettä. Tavarat löytyivät lopulta ja kun muutamaa minuuttia vaille tasaa vihdoin mentiin maneesiin niin ope oli siellä jo kasaamassa esteitä. Ovipäädyssä kavaletti ja keskilinjalla peräpäätä kohti jumppa: maapuomi, ristikko ja okseri.

Verkassa piti keskittyä siihen ettei ratsu kuskaa minua jo käynnissä. Paino pois reisiltä jalustimille ja tuki saappaiden väliin. Käsiä ylemmäs eikä ratsun etupainoisuuteen saa mennä mukaan. Ravissa ja laukassa samat sävelet. Eteni ok mutta himmaili yhä tarpeilleen. Laukat nousivat mutinoitta. Taisin nostaa ravista.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin maapuomin yli ravissa. Kuviona ellipsimäinen ympyrä. Ihan ok. Tien kanssa piti olla tarkkana. Ongelmia oli enemmän kuskin ns. väärinohjauksessa kuin ratsun ohjautuvuudessa. Molempiin kierroksiin näin, sitten laukassa. Yhä sangen tasaisesti ja näin paikat kivasti. Sekä ympyrän kaarta muuttamalla tein hienosäädön. Tämän osasin tänään yllättävän hyvin. Vasen kierros onnistui oikeaa paremmin. Toki olisin voinut olla vielä paremmin aina puomin keskellä.

Sitten pikkukavalettina. Vasen kierros ensin ja paikat olivat ehkä yhtä roikaisua lukuunottamatta aika hyvällä alueella ja meno tasaista. Oikeassa sitten alkuun oli suuria ongelmia ja loikittiin kaukaa, tultiin väärässä laukassa alas, valuttiin väärään suuntaan ja humma kiihtyi hypyn jälkeen. Useampi huonompi kierros. Sitten rupesin saamaan juonesta kiinni että kaareni ns. yläpiste tuli liian myöhään. Kun ratsastin sen tavallaan jo kavaletin eteen niin saatiin paljon paljon kauniimpia suorituksia.

Sitten tultiin jumppaa. Lyhyen sivun kautta ja käännös ennen kavalettia. Okserin jälkeen piti jatkaa suoraan mutta matkan varrella oli sen verran ongelmia että suoruus jätettiin syrjään. Saa kuulemma itse valita että tähtääkö puomille, ristikolle vai okserille. Itselleni tämä oli ihan uusi asia. Aina on käsketty tähdätä maapuomille eli ensimmäiseksi vastaan tulevalle osalle. Luontaisesti ristikko oli itselleni helpoin valinta.

Ekalla kerralla askel osui puomille ja ristikolle oikein hyvin mutten huomannut että laukka oli hidastunut kaarteessa. Assi juoksi siinä vaiheessa pystynä olleesta okserista oikealta ohi. Toisella yrityksellä tuli yhä kiemuraa mutta nyt sain ratsastettua viimeisestäkin esteestä yli. Kuski sai huutia liiasta ja välillä myös liian aikaisesta myötäämisestä. Käsky kävi etten saa myödätä yhtään. Kuulemma 130-esteille asti myötäämisekseni riittää hyppyyn mukaan meno.

Tuntui aluksi todella väärältä mutta ratsu ei ottanut nokkiinsa. Pikemminkin kantoi nokkansa paremmin. Ja omat retkahdukseni okserihypyissä tasoittuivat vähemmiksi. Ei edelleenkään siisteintä menoa mutta tultiin suht tasaisesti, suht suoraan ja Assi loikki esteet varmasti yli. Linjalla piti ottaa aina käyntiin ja vaihtaa suuntaa. Loppua kohti Assi kuumahti eli rupesi laukkaamaan enemmän paikallaan. Erityisen ryhdikästä Assista ei tässäkään tullut. Pikemminkin tarvitsin lisää pohjetta eteenratsastukseen.

Kertaalleen vähän rynnättiin linjalle ja tuli ahdasta. Välillä okserin jälkeen tuli pientä kiemuraa. Laskeutumislaukkoja en miettinyt yhtään. Laukasta käyntiin oli vähän venymistä kättä vasten mutta yleisesti alassiirtymämme eivät tänään olleet niin rojahtavia. Vikalla kierroksella okseri oli jotain 75 - 80 sentin nurkilla. Ihan riittävästi meille tänään.

Loppuraveissa Assilla meinasi taas olla vähän kiire. Satulavyötä löysätessäni yritti taas näykkäistä ja nappasi hihasta kiinni. Lopuksi tehtiin vielä hieman talutusharjoituksia, koska tamma meinasi hiihdellä edelleni.

Saatiin omistajalta lupa toistaiseksi hypätä säännöllisesti viikottain että hommaan tulisi jotain rutiinia. Jee!

Ongelmia:
tammalla oli huonompi päivä ja yritti näykätä pari kertaa
muutamat väärät laukat
yksi liiasta hidastumisesta tullut kielto
kavaletti taisi pudota muutaman kerran
yhä pysähtyi tarpeilleen

Parannusta:
parani loppua kohti
heppa ei puuskuttanut pahasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora