lauantai 4. marraskuuta 2017

Opetuksessa herkkistammalla

Lauantaina menin toisen kerran kokeilemaan Hyvinkään vuokrakokelastammaa. Hummalla oli kengitys vielä menossa eikä ollut erityisen yhteistyöhalukkaalla tuulella. Kuulemma epätavallista. Varustusohje oli laittaa suitset ensin päähän. Pelkäsin että siinä hyöriessään jää ohjista kiinni oven reunaan. Ihan näin ei käynyt vaan saikin nykäistyä turpahihnansa poikki. Vaikka yritin vahtia. Mutta riskit oli olemassa. Ei kuitenkaan hyörinyt ylitseni.

Sama häsläily jatkui kun menin selkään. Matka kentälle tepasteltiin osin ravissa kun heppa ei olisi malttanut pysyä käynnissä. Kentällä sama homma jatkui. Oli hyvin haastavaa kiristää satulavyötä ja säätää jalustimia kun hepo salakavalasti kiihdytti raviin. En siis ehtinyt verkkailla alle ennen open tuloa. Mutta oltiin kuitenkin kävelty.

Open kanssa ei suinkaan aloitettu heti hommilla vaan turistiin taustatiedot ja tavoitteet selville. Ratsu oli opelle jo ennalta tuttu. Siitä sitten pikkuhiljaa kevyeen raviin. Alkuun ympyrät päätyihin, sitten voltit. Satula tuntui valuvan vuoroin puolelle ja toiselle ja lopulta kenotti niin paljon että häiritsi ratsastusta. Olihan se vyö löysällä. Nyt tamma oli rauhoittunut sen verran että malttoi seistä kiristyksen ajan aloillaan. Helpotti kummasti. Ympyröillä tuli sanomista etten saa kääntää päätäni esteratsastustyyliin (pyörii kuin pöllöllä) ja että pääni jäykistyy vasemmalle.

Tehtiin pääty-ympyrän pienennystä ja suurennusta. Kuski sai paljon hyviä ohjeita hartialinjasta, käsistä ja jaloista. Ratsun takasia piti vahtia ettei liiraa liikaa sisälle ja tule kulmaa ulkolapaan.

Tehtiin myös käyntiväistöt keskilinjalta uralle ja sitten sama ravissa. Sain parannettua tätäkin suoremmaksi ohjeilla ja olin tyytyväinen itseeni. Raviväistöstä suoraan laukannosto. Ekalla kerralla ei noussut. Aloitettiin heti vaikealla vasemmalla. Unohdin tehdä puolipidätteen, kaikki muu oli kuulemma kunnossa. Otettiin väistö uudestaan ja nyt laukka nousi nätisti. Vautsi! Eikä ollut heti pudottamassa sitä pois vaan päästiinkö kenttä ympäri ja pari kierrosta pääty-ympyrällä ennen kuin putosi pois.

Toinen nosto otettiin ympyrällä ravista. Nousi taas nätisti ja rullasi ok mutta yhä ehti pudottaa pois ennen kuin pyysin. Kolmas nosto otettiin käynnistä. Taas nousi heti ensimmäisestä pyynnöstä. Ja nyt humma ei pudottanut sitä pois vaan sain itse siirrettyä raviin. Tosin aika töks lähes seis. Itse laukassa ohjeiksi tuli käyttää vatsalihaksia ja kallistua jopa vähän eteenpäin. Jalat rennoiksi. Ensimmäinen raville pudotus tuli siitä kun jännitin vahingossa pakaroitani. Mutta aikamoinen työvoitto oli saada vasen laukka nousemaan näin hyvin! En ole sittenkään ihan toivoton!

Toinen kierros tehtiin samoin eli raviväistö alle ja siitä nosto. Nousi hyvin mutta rullasi paljon nahkeammin. Ei pudottanut pois muttei oikein edennytkään. Yksi laukka tähän suuntaan riitti ja sitten otettiin loppuverkat. Heti tuntui että lähti menemään huonompaan suuntaan kun ohjeet loppuivat. Yhä vauhti meinasi välillä hiipua. Kommentoi ope sen verran että saan kuljetettua ratsua kivasti ja että sovimme toisillemme. Itse olin riemuissani siitä että tajusin pyytää open paikalle!

Loppukäynnit käytiin sitten vielä omistajan vanavedessä pihan ympäri. Ei mitään kummallista.

Tallissa oli kaveri ensin paikalla kun palattiin tunnin jälkeen. Humma oli yhä vähän hyörivä. Mutta kun kaveri yhtäkkiä katosi pihalle niin meinasin jäädä hevosen ja seinän väliin kun kunnon hyrräys alkoi. En tiedä kuinka pahalta näytti mutta omistaja tuli hoitamaan kavioiden putsauksen loppuun. Eikä haitannut yhtään kun humma yhä pörräsi ympäri karsinaa.

Lopulta päädyin kuitenkin sanomaan ei. Tämän päivän karsinakäytös toi listaani yhden miinuksen lisää. Vaikkei kuulemma yleensä ole ihan tällainen. Ei tämä mikään ihan selkeä päätös ollut. Tottahan se oli että tämän kanssa oppisin ratsastamaan. Hevonen oli ihan ok ja kivan lähellä. Opesta tykkäsin.

Ongelmia:
ei ollut sellainen olo että liikkui jalasta eteen
yhä oli hieman epätasainen
välillä ei keskittynyt hommiin vaan huuteli kaverille
satoi hetkittäin vettä vaikkei pitänyt
kuskin istuntavirheet

Parannusta:
vasen laukka nousi
liikkui ihan nätisti suurimman osan ajasta
kenttä oli hyvässä kunnossa ja meitä varten lanattu

Miinukset:
ei maneesia
hyrrä hoitaessa
vähän liikaa kaverin perään

Plussat:
kiltti hevonen
melko lyhyt tallimatka
opettaja sai homman pelaamaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora