keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kurailua Nurmijärvellä


Keskiviikkona oli vuorossa Luhtajoen ratsutilan testaus. Etukäteen vähän huoletti, sillä koko aamun ja päivän satoi aika reippaasti ja hötönet kertoi ettei tallilla ole maneesia ja paikat saattaa olla mutaisia.

Matkaan meni lähes puolisen tuntia enkä ajanut harhaan vaikka olinkin siitä välillä ihan varma. Reilu 30 km suuntaansa. Tallilla olin eksyksissä, sillä pihalla oli jos jonkinlaista tönöä. Onneksi paikalle sattui muutama avulias, jotka opastivat ensin alatalliin hevoslistan luo ja sitten alakentän laidalle kun selvisi että ratsuni Cale oli jo hommissa estetunnilla. Tuntomerkeiksi sain että n. 165 cm korkea, ruskea ja tähti päässä. Näillä tiedoilla tunnistinkin ratsuni.

Kenttä oli sangen märkä. Käynnissä olevan estetunnin menoa ei näyttänyt hidastavan. Mutta eipä tuo liukkaalta näyttänyt vaikka oli isojakin lammikoita. Edellinen tunti hyppäsi kivan paljon ja pitivät vähän yliaikaa. Ratsaille pääsin vasta 5 yli ja vartin yli alotettiin hommat. Ope mainitsi myös että uudessa järjestelmässä on jotain häikkää ja siksi tunnilla on nyt poikkeuksellisesti 7 ratsukkoa. Netissä tosiaan mainostavat pienryhmiä ja max 6 ratsukon ryhmiä.

Alkuun mentiin käynnissä. Koko tunti tehtiin kolmikaarista, keskilinjaa ylitettäessä pysähdyttiin. Ope ei juurikaan taustatietoja kysellyt, esitteli kuitenkin itsensä. Ei ollut paikan omistaja mutta toinen ht.netissä hyväksi mainostettu ope. Samaan aikaan oli tosiaan toinen tunti (ponitunti?) toisella kentällä. Heposta antoi ope ohjeita että oikea kierros on hankalampi ja yritä saada ensin vasemman ohjan tuelle ennen asettamista. Sisäpohkeen ympäri siis. Huomasin jo pitkin ohjin kävellessä että hepo vähän valui sisään oikeaa pohjetta vasten.

Sitten sama ravissa. Tunnustan että olin vähän omissa ajatuksissani enkä kuunnellut tehtävänantoja vieläkään niin hyvin kuin olisi pitänyt. Aina kun ylitettiin keskilinja niin käyntisiirtymä. 4 askelta käyntiä. Hepo oli aika herkkis mutta sillä oli myös kamala ravi istua alas. Harjotusravissa siis hytkyin hallitsemattomasti, yritin pidättää vetämällä, hepo nosti päänsä ylös ja höykytti vielä pahemmin. Ope käski nojata enemmän taakse ja ajatella pidätteitä enemmän istunnalla. Mainitsi myös että Cale paljastaa heti jos ottaa liikaa kädellä ja nostaa siitä päänsä ylös. Huomasin tämän mutta olin aika aseeton. En osannut pidättää istunnalla kun poukkoilin kyydissä. Sitten rupesi jo jalatkin nousemaan.

Tähän lisättiin vielä laukannostot A:sta. Pitkä sivu laukkaa. Laukat nousi mutta kertaalleen vaihtoi keskellä pitkää sivua vasemmaksi. Ravisiirtymät ei olleet kovin laadukkaita. Väistämissäännöt unohdin myös kuunnella. Ravin aikana kiemuralla ollutta väistettiin mutten sisäistänyt että miten tilanne muuttui kun vastaantulija laukkasi. Kolmikaarisellakin käskettiin käydä uralla asti.

Tovi lepokäyntejä ja sitten kolmikaarista toiseen suuntaan. Cale rupesi vähän kuumumaan ja ravin istuttavuus huononi entisestään, samoin siirtymät alas. Onneksi joukkoon mahtui jokunen siedettäväkin suoritus. Nyt ruvettiin tulemaan 3-kaarista eka ja vika kaari laukassa, keskimmäinen ravissa. Siirtymät ei olleet kovin ihania ja hepo rupesi ennakoimaan. Lopuksi tultiin vielä kaikki kaaret laukassa, ravin kautta vaihtaen. Meidän ravipätkät oli aika hätäisiä ja jälkimmäiseen suoristukseen ei monesti ehtinyt ravia ollenkaan kun hepo jo oli vaihtanut laukan lennosta. Vasen oli siis hepalle mieluisampi tai sitten heiluin kyydissä siihen suuntaan.

Ei saatu lopettaa onnistuneeseen suoritukseen. Loppuravit oli aika lyhkäset ja hepo meni aika lujaa. Ope käski antaa venyttää kun ite olisin halunnut vähän pidätellä. Loppukäynnit alotettiin 5 vaille, joten tehokas opetusaika jäi alle 40 minuutin. Hinta tästä riemusta oli 34,50 e.

Ope oli pätevä ja kivan kipakka. Kysyi vielä loppukommentit Calesta mutta ei ollut monologiolo, joten sanoin vaan että ihan jees ja en osannut istua ravissa. Vastasikohan siihen että hevonen on herkkä. Ja se siitä. Jonkinlaiset kehut tai edes jonkun positiivisen asian etsiminen tunnista ois ollut kiva. Nyt loppuajatuksekseni jäi nimittäin että meni ihan päin honkia ja rupesi keljuttamaan. Tallissa sama mieliala jatkui kun joka ikisestä asiasta jouduin erikseen kysymään vaikka mainitsin että olen ekaa kertaa paikalla.

Kyselin että olisikohan mahdollista päästä hyppäämään. Estetunnit on kuulemma vaan vakikävijöille ja sangen täynnä. Mutta kokeilutunnista kannattaa kysellä tallin numerosta. Eipä tämäkään kovin lupaavalta vaikuta hyppyhalujeni suhteen. Taitaa tallien testaaminen jatkua. Haussa kiva harrastelupaikka kivoilla hevosilla, jossa saisi läpi talven hypätä säännöllisesti. Mieluusti joka viikko mutta vähintään kerran kuussa. Ratsastamassa kävisin mieluusti pari kertaa viikossa. Ja mieluusti max 25 km:n päässä.

Ongelmia:
satoi vettä
kaukana
tein pidätteet liikaa kädellä kun en osannut istua ravissa
laukasta raviin siirtymiset
ravista käyntiin siirtymät
jalat rupesi jännittymään ja nousemaan
välillä meni muiden väistelyksi
en antanut ihan parastani
tunnista jäi keljutus

Parannusta:
ei ainakaan kenttä pölissyt

Nettisivujen esittelyteksti:
Dream of Caletto
"Cale on 2003 syntynyt pv-ruuna. sk 167cm. Sillä on kisattu 110cm ratoja. Cale on erittäin pidetty opetushevonen herkkyytensä ja kiltteudensä vuoksi. Kaunis ruuna on kisannut oppilaiden kanssa heB ja 90cm ratoja sijoittuen. Ko He A , re 110cm."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora