tiistai 6. elokuuta 2013

HRK testissä


Hyvinkäälle muutosta ehti kulua lähes viikko ennen kuin ehdin ratsaille. Itse ratsastustaukoa ei onneksi ehtinyt juuri tulla Oulussa vietetyn viikonlopun takia. Ratsastustestipaikaksi numero 1 valikoitui lähin talli eli Hyvinkään ratsastuskeskus. Hintaa irtotunnilla suolaiset 40 euroa. Mennessä olin hukassa ensin matkalla, sitten parkkipaikalla enkä talliakaan löytänyt. Onneksi kentän laidalta löytyi avulias opastaja. Talli ei päällepäin ollut kovin mairittelevan näkönen (nettisivuilla ei ole tallirakennuksesta kuvaa). Tallissa selvisi että ratsuni on sh-ruuna Välkky. Hepo oli onneksi jo harjattu. Suositeltiin varustamaan sidottuna. Hieman oli hapannaama mutta vähemmän kuin vaikkapa eräs lohikäärme. Karsinan ovessa oli "käyttöohjeet": pitkä raippa tunnille. Kannuksia ei kuulemma käytetä. Osa ratsuista asuu ulkokarsinoissa.

Ratsukoita tunnilla oli 5. Tallista lähdettiin n. 10 minuuttia ennen tunnin alkua kävelemään kentälle. Sinne tulee parin minuutin matka, joitain satoja metrejä arvelen. Keli oli lämmin mutta kenttä ei pölissyt pahasti. Ihanan isosta kentästä tunnin käyttöön oli rajattu noin neljännes. Mutta ratsastusalamme oli silti arviolta 20 x 65 metriä. Maneesissa käytössä on kuulemma 20 x 40 metriä talvisin.

Open kanssa jutusteltiin vähän alkuun ja kyseli aiemmista opettajistani. Poni-Haan väkeä tiesi. Tunnin puuhat alotettiin käynnissä. Ensin pitkin ohjin haettiin käynti aktiiviseksi. On kuulemma ihan heräteltävä tapaus, jos ei reagoi niin rohkeasti raippaa vaan. Käynnissä mentiin väistöjä. Väisti ihan ok, ite olisin halunnut puskea vähän turhan kiireiseksi ja jyrkäksi. Ja kierros toisensa jälkeen ope sanoi että väistävä jalka ei niin taakse. Jalkani oli eri mieltä.

Ravissa ratsastettiin pariin otteeseen itsenäiseen suuntaan. Pääty-ympyröille oli määrätty suunnat mutta muuten sai mennä vapaasti. Ei siinä kauheasti mielikuvitusta käytetty. Pääty-ympyröitä ja suunnanvaihtoja joko lävistäjillä tai radan poikki. Välillä sai hoputella hepan energiaa eteenpäin. Vasempaan kierrokseen ulkolapa karkasi enkä saanut asetettua sisään. Ope totesi että ensin pitää saada lapa haltuun ennen kun voi asettaa. Tottahan tuo on. Toinen kierros rupesi jotenkin sujumaan. Kummassakin kierroksessa tosin tuntui vähän kaatuvan sisään. Ja mulla kuulemma yläkroppa kääntyi liikaa sisään. Tämä oli ihan uutta. Yleensä tulee kommenttia päinvastaisesta.

Sitten tehtiin laukannostoja käynnistä omaan tahtiin. Kuvio oli aika vapaa ja aikamoista häröilyä se sitten olikin. Ope suositteli ottamaan väistöä alle. Sain henkilökohtaisen asennonkorjaustuokion. Oikein kiva että tuli kädestä pitäen näyttämään. Mutta kuskia kuumotti että muut ehtii treenata nostoja sillä aikaa ja se jää iteltä välistä. Pitäisi nojata enempi taakse, ajatella ratsastushousun paikat piiloon. Tai siis hyvinkääläisittäin "ridapökien" vai mitenköhän se sanoi. Kädet ei saa tippua alas ja reisiä pitää nostaa. Välkky nosti laukat ihan kelvosti mutta itse laukan ratsastaminen oli hankalaa. Parin askeleen jälkeen meno venähti etupainoiseksi ja rupesi hyytymään. Sai kovistella eteen ihan tosissaan ja silti meno oli pitkää ja laadutonta. Onneksi ehdittiin kuitenkin yrittää useamman kerran kumpaankin suuntaan. Laukalta ravilletulot oli myös aika kamalia.

Loppuverkassa oikea kierros oli ravissa jo siedettävää. Vasen oli edelleen hankalahko. Nyt poikkeuksellisesti tunnustan että ihan koko tuntia en ratsastanut kauniisti ja eleettömästi vaan hetkittäin mukana oli vähän turhaa tempomista edestä. Tästä ope ei kuitenkaan sanonut mitään.

Ratsastustunnin pituus täällä on 50 minuuttia mutta nyt oltiin tunti ratsailla kun käveltiin vielä takas tallille. Tunnin jälkeen hepan selän pesu ja hepat vietiin laitumelle.

Tunnin jälkeen sovin tulevani perjantaina alkuiltapäivästä testaamaan estetuntia. Arvon vielä vakiratsastuspaikkaa. Estetunnit on vaan vakikävijöille mutta tuo aika huolettaa.

Ongelmia:
ötökät häiritsi
kädet kipeytyi vaikkei raskas ollutkaan
hepo ei ollut tarpeeksi aktiivinen mun mielestäni
väistävä pohje valui aina liian taakse
ei ihan hinta-laatusuhde mielestäni kohdannut

Parannusta:
väisti ok
laukat nousi suht hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora