maanantai 17. heinäkuuta 2017

Estekaksarilla hankaluuksia

Maanantaina pääsin iltapäivästä Aaltikselle estekaksarille muinaisen perjantaiopeni silmien alle. Arvasin heppajaon oikein ja sain Akvan. Esteitä kentälle tuli n. 30 metrin kaarella pysty ja okseri sekä keskemmälle toiseen päähän kaksi pystyä.

En oikein ehtinyt saada tammaa käynnissä avuille kun lähdettiin jo raville. Ehkä käyntiä olisi voinut mennä vielä vähän pidempäänkin. Suht pian ruvettiin tulemaan isolla ympyrällä 3 maapuomin linjoja tolppien välistä. Ekat meni ok mutta toisille Akva kielsi. Sain hepan pysäytettyä kulmittain eteen ja ope käski siitä vain yli vaikka käynnissä.

Tultiin näitä puomeja kaarella ja väliin tehtiin voltti. Ei ollut oikein näppituntumaa sopivasta ravista. Pääosin tultiin liian lujaa ja kopisteltiin. Pidätteet eivät menneet kunnolla läpi tai tein ne hutiloiden. Välillä taas pudotti käyntiin asti. Käännöksissä oli vähän luikero. Ohjaspituudesta tuli sanomista.

Ennen laukkoja nostettiin jalustimet ylös. Vähän jännitti. Ei kuitenkaan tehnyt mitään tyhmyyksiä ja ohjauskin toimi jotenkuten. Puomeista tuli pikkukasoja ja keilattiin niitä huolella. Pidätteitä. Vasta kun itse keskityin paikkoihin ja ope antoi henkistä tukea niin ponnistuspaikat rupesivat osumaan. Samalla keilaaminen loppui. Helppoa ei todellakaan ollut. Välillä pudoteltiin raville, jumiteltiin ja ohjauskin välillä vähän vuosi. Saatiin silti voltitkin käännettyä. Kukkahattuani ahdisti näin vaikeat tehtävät. Ope kommentoi että koulutettu hevonen, kyllä sen pitää kääntyä. Lopputunti mentiin raipan kanssa.

Heti ensimmäinen hyppy oli lähemmäs 70 cm korkealle ristikko-okserille. Välissä oli kuulemma täytteitäkin mutten kiinnittänyt niihin huomiota. Osuttiin. Kaarella saattoi olla väärää laukkaa mutta pystystäkin päästiin yli. Askelmäärät oli lähinnä kymppiä. Kun yritin yhdeksään niin tuli kamala roikaisu. Kerran juostiin oikeassa kierroksessa okserista vasemmalta ohi. Open kommentin mukaan ihan kuskin moka. Hyvä lähestyminen mutten ratsastanut loppuun asti. Jotain myös pudotettiin.

Lopuksi tultiin 5 esteen pikkurata kahdesti. Molemmilla ratsukoilla oli omat ongelmansa. Ykkösestä päästiin joka kerta yli. Laukan korjaus. Kakkoselle teki mieli kääntää paljon aiemmin. Eka lähestyminen oli turhan hapuileva ja Akva päätti taas loppumetreillä juosta vasemmalta ohi (vaikka oltiin vasemmassa laukassa). Kuulemma nostin oikeaa kättäni. Oikeasti ei mitään hajua että mitä tein siinä tilanteessa. Selvästi jotain vääriä ja toimimattomia asioita. Toisella yrityksellä tultiin kunnolla suoraan (vaikka tuntui että tamma heitti perää oikealle) ja päästiin yli. Kaarre pystylle ok. Jossain välissä väärää laukkaa. Okseri ok ja vika eli eka taas yli.

Toisella kierroksella osuttiin esteille ja väärät laukat taisivat vähentyä. Eka korjaantui nopeasti ja kaarre pystyltä okserille päästiin toivotusti yhdeksällä. Sujuvaa menoa. Vähän silti hirvitti että juokseeko vauhdin kasvaessa ohi. Ei juossut.

Ope kysyi että mitä opin tänään. Vastasin että pitämään pohkeet kiinni ja hevosen suorana. Ja että kiellossa ulkokäden nostaminen ei auta. Olin siinä vaiheessa itse aika lukossa enkä keksinyt mitään järkevää vastausta. Vähän ahdisti tämä vaatimustaso hepalle ja tamman hetkittäinen patistelu. Osa ongelmista johtui varmasti omista epäselvistä pyynnöistäni ja ratsun kokemattomuudesta. Ei tullut hirveästi pään taputtelua. Tykkään kyllä että vaaditaan mutta kulttuuriero tavalliseen hyvähyväilyyn oli sen verran iso että kuskia hetkittäin ahdisti. Lisää tällaista!

Ei mennyt kovin tyylillä mutta kaikesta selvittiin. Tehtävätkin oli meille aika vaikeita. Estekorkeus oli max 70 cm. Toisaalta helpommalla hepalla olisi saattanut mennä tylsäksi.

Ongelmia:
pään viskominen
kiemurtelu
3 kieltoa
pudotukset
jumittelut

Parannusta:
hyppäsi ok
pysyin kyydissä myös ilman jalustimia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora