sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Kiemura Kingi ja tasaista laukkaa

Sunnuntai-iltapäivälle onnistuin saamaan paikan Vihtiin estetunnille. Keli oli niukasti pakkasella ja aavistuksen räntäinen. Matkaan meni taas n. 40 minuuttia. Tunnista maksoin 39 euroa (ratsastajalle, jota menin tuuraamaan). Ratsukoita oli 4 ja minulle oli jaettu Kingi.

Karsinasta löytyi läsipäinen rautias ruuna. Näytti pieneltä mutta nettisivujen mukaan 162 cm. Hieman epäluuloisen oloinen, joten ihan mieluusti varustin kiinni sidottuna. Etusiin pintelit. Lopulta löysin karsinan seinästä toisenkin narun eli humman sai karsinassa kahdelta puolelta kiinni. Näppärää. Arvasin ihan oikein että satuloidessa heittäytyi lohikäärmeeksi. Louskutteli hampaitaan kohti muttei ylettynyt. Eikä onneksi tehnyt mitään sen kummempaa.

Tuntikaveri vinkkasi että ratsain hidas, joten raippa mukaan. Turvaliivi oli yhä pakollinen varuste.

Maneesissa sain humman pitkin ohjin käynnissä ihan asiallisesti liikkeelle. Tuntui takaosasta aika kankealta. Vaan alkuverkat tehtiinkin taas ihan uusilla metodeilla. Pohkeet irti ja eteen mentiin vain maiskuttamalla ja/tai raipalla. Osasin itse vähän huonosti eikä meno ainakaan parantunut. Eteni kuitenkin ja päästiin raviinkin. Lopulta sai keventää normaalisti.

Käynnissä rullasi pikemminkin tyhjäksi, ravissa ja laukassa meni ennemmin vähän turpa pitkällä. Enkä oikein osannut taivutella tätäkään. Kulmia mentiin suorin vartaloin. Kevyessä ravissa piti skarpata ettei satula läpsynyt takapuoleeni.

Ensin tultiin ravipuomeja tasaisella ravilla. Keskelle puomeja, tuli kommentti. En taas yhtään huomannut ettenkö olisi tullut keskelle. Sitten nostettiin toiselle pitkälle sivulle laukkaa. Käsky oli pysyä uran sisäpuolella. Siitäkin tuli sanomista mutten tajunnut että miksi.

Sitten tultiin miniestettä ensin pystynä, sitten okserina. Pitkällä lähestymisellä ja tarkoitus oli pitää laukka samana ennen ja pitkälle jälkeen esteen. Vaikea paikka tulee kuulemma n. 40 metriä esteen jälkeen kun humma ajattelee että tämä oli tässä. Me saatiin hyvää palautetta ja huomasin että Kingi katsoi jalkansa sangen hyvin itse. Myöhemmin ope vahvisti tämän eli jos hepalle antaa täyden päätäntävallan niin se sovittaa askeleensa itse kaikille esteille hyvin. Kommentit oli lähinnä lähestyessä ettei ainakaan yhtään lujempaa.

Sitten tultiin kaarevia linjoja. Pystyltä pystylle 8 laukkaa, 2 kierrosta putkeen. Seuraavalla kierroksella toisessa laukassa pystyltä okserille 8 laukkaa. Lopulta yhdistettiin tehtävät ja hypättiin 5 esteen rata. Esteet "nousivat" eli välit lyhenivät. Tosin korkeus oli edelleen aika miniä. Ihan max 70 cm. Taidettiin aloittaa tunti jostain 40 sentistä. Okserille taidettiin jäädä nyt muutamaa senttiä kauemmas ja vikalla pystyllä päätökseni askelmäärästä jäi aika loppuun ja viimeiset askeleet olivat pienempiä. Mitään ei kuitenkaan pudotettu ja laukat olivat myötäisiä. Okserin jälkeen taisi tulla kommentti että käsiä pitäisi rentouttaa. En tietenkään osannut lennosta tehdä mitään.

Humma heräsi liikkeelle ja lopputunnista oman vuoron koittaessa lähti näppärästi laukkaan. Lopuksi jo melkein turhankin säpäkästi. Tuli sellainen olo kuin kesällä jos ötökät kiusaavat hevosia.

Loppuverkassa yritti ensin vähän kiirehtiä mutta tasoittui. Ei siltikään ollut kovin taipuisa. Tänään meno tunnilla tuntui omaan makuuni vähän liikaa tätiesteiltä. Ope taisi olla eri kuin viimeksi eikä Kingi ollut läheskään yhtä huippu kuin Balleriina. Vaikka kuulemma olikin nyt vähäiseksi jääneen ulkoilun takia tavallista energisempi. (Minä kun luulin että osasin ratsastaa.)

Ongelmia:
luihu karsinassa
esteet olivat pieniä

Parannusta:
kaikesta helposti yli
humma katsoi paikkoja myös itse
eteni kelvollisesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora