keskiviikko 12. elokuuta 2020

Komentelua eteen puomikoulutunnilla

Keskiviikkona tuli viesti tallikaverilta että voisinko mennä jo tuntia aiemmalle tunnille. Samat koulutehtävät kaikilla. Se sopi ja näin tehtiin.

Ratsukseni sain Flooran ja tämä oli sille päivän kolmas tunti. Kävin kysymässä kuolainten vaihdosta ja ohje oli katsoa seinältä jotkut sopivat. Korvaava kolmipala löytyikin helposti mutta gagin mukana suitsista lähtivät myös poskihihnat. Onneksi oli apukädet paikalla ja kaiveltiin sitten poskihihnat Eemelin kangista. Mutta ne eivät mahtuneetkaan Flooran suitsiin. Improvisoin ja laitoin ne leukahihnan remmeihin. Jonka jälkeen puuttui leukahihna. Eemelin kangista napattiin sekin ja sullomalla sen sai poskihihnojen remmeihin. Ei ehkä ihan kisakelpoinen suitsitus.

Satula napattiin kentältä Laibalta. Jalustimet tuli onneksi toimituksena tallista. Samalla tulivat apukädet satulointiin. Satula laitettiin riittävän taakse mutta silti se hivuttautui tunnin aikana edemmäs.

Ratsukoita tunnilla oli 8 ja oltiin kentällä. Lämmintä olikin vain n. +16°C ja minulla pelkkä lyhythihainen mukana. Selvisin silti. Ratsailla oli sopivan lämmin.

Kentällä oli liuta puomeja auttamassa kouluratsastuksessa. Suoralla linjalla 2 + 2 ja toisessa päässä kaarella 3.

Alkuverkat taas tavalliseen tapaan itsenäisesti. Tänään oli tavallista ruuhkaisampaa ja laukkaan tuli useampi keskeytys kun reitti meni tukkoon. Onneksi tänään Floora ei pudotellut laukkoja pois pelkästä kääntämisestä. Yritin herätellä mutta taisi jäädä vähän vaisuksi.

Mentiin koko tunti samalla kuviolla. Harjoitusravia muualla. Open eteen 2 + 2 puomien väliin muutaman askeleen käyntisiirtymä. Ennen ja jälkeen näitä "pääty-ympyrät", joilla väistätettiin sisätakajalkaa ulos ja ajateltiin asetus pikemminkin rahtu ulos. Toiseen päähän (ison kentän keskelle) sitten ympyrä kolmen puomin yli. Matkan varrella oli kavalettipalikoita ohjaamassa reitille.

Ensin oikea kierros, joka oli meille tänäänkin helpompi. Floora eteni nahkeasti ja tunsin itseni eläinrääkkääjäksi kun jouduin käyttämään raippaa niin paljon. Kuskille tuli ehdottomasti eniten sanomista että ympyrän ulkopuolen kättä pitää siirtää ulos takaosaa väistäessä. Molempiin suuntiin sama juttu. Rennot hartiat ja jotakin että ei saa unohtua vetämään tms. Floora kulki yllättävän kauniissa muodossa mutta se ei riitä vaan pitäisi myös edetä.

Käyntisiirtymistä ruvettiin nostamaan laukkaa. Ensin vain pätkä laukkaa ja myöhemmin ensin ympyrä ja takaosan väistätys, sitten myös kaarevat puomit laukassa. Jos en avustanut puomeille raipalla niin pudotti raviin. Raipan kanssa taas mentiin laukassa aina. Itse nostot jäivät todella löysiksi ilman raipan apua. Pohdin opelle ääneen että miten selviän aidoissa raipatta. Vastasi että yleensä liikkuu radalla paremmin. Käski myös laittaa pidemmät kannukset, etten olisi ihan aseeton.

Kun tosissani halusin niin sain yhden vähän reippaamman ravipätkän. Mutta samanlaista imua eteen kuin maanantaina ennen väistöjä ei tänään löytynyt. Lopputunnista rupesin hätistelemään laukassa eteen ja kertaalleen sain pukinkin irti. Silti vaikutus säilyi hyvä jos puoli kierrosta. Laukassakaan ei irronnut samanlaisia spurtteja kuin maanantaina. Vaikka en omasta mielestäni mitenkään erityisen kiltisti ratsastanut vaan komensin kunnolla.

Loppuraveissa oli vähän parempi muttei vieläkään kunnolla reipas saati lennokas. Päivän paras plussa oli kovasti kohentunut työskentelymuoto. Josta hieman yllättäen sain vielä tallissa kehuja yleisöltä.

Vaikka meno oli enimmäkseen löysää niin humma oli kaulasta tunnin jälkeen ihan hiessä. Kuulin myös kommentteja että ilman satulaa tai karvasatulalla liikkuu hienosti. Ja että kaikenlaista on kokeiltu. Eli osa jumittamisesta lienee ihan satulan syytä. Tässä valossa tuntuu vielä kurjemmalta komentaa sitä eteen.

Taidetaan ottaa kisoihin tavoitteeksi pysyä toivotussa askellajissa. Kaikki sen yli on vain plussaa.

Ongelmia:
kuolaintenvaihtohässäkkä
Floora ei liikkunut omasta halustaan eteen
yksi pukki kun komensin kovasti
satula valui eteen
taluttaessa jumitteli ja pestessä ei meinannut pysynyt aloillaan

Parannusta:
muoto ja ratsun itsensä kanto olivat kuulemma hyviä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora