tiistai 14. tammikuuta 2020

Vatsalihakset!

Tiistaina satoi vettä kun menin tallille. Päänsärkykin iski vähän ennen tallireissua. Pelkäsin miten selviän tunnista, varsinkin kun osallistujia oli vain 3. Ratsukseni sain taas Sakun ja hiestä päätellen humma oli käynyt jo hommissa.

Alkukäynneissä oma olo oli melko kamala. Onneksi ratsastukseen keskittyminen auttoi. Pitkin ohjin piti herätellä omia vatsalihaksia. Näin se onnistui kun keskityttiin vain siihen.

Aloitettiin tekemällä käynnistä pysähdyksiä. Sujui yllättävän hyvin. Toki tänäänkin tuli kommentteja että Sakulla hitaammin. Nyt sain vähän vaikutettua.

Seuraavaksi tehtiin samaa kuin viimeksi eli takaosan väistöä (uraa pitkin) ja etuosakäännös. Sekä sama toiseen suuntaan. Minä kuulemma kenotin molempiin suuntiin väistäessä takaviistoon. Yritin korjata. Sekä piti hidastaa. Seinä jarrutti Sakua paremmin kuin minä. Yritin siksi olla vähän irti seinästä. Lopulta kaikki pysäytettiin ja ope kertoi vatsalihasten käytöstä. Tämä oli avartavaa ja vatsalihaksia käyttämällä Sakun jarrut löytyivät! Oikeasti väisti rauhassa ja kääntyi etuosakäännökset askel kerrallaan tasapainossa.

Jatkettiin keskiympyrälle. Tehtiin sisään asettamista ja takaosan väistöä ulos käynnissä ja kevyessä ravissa. Vatsalihakset käytössä Saku ei kiihdytellyt. Muistelin Airan oppeja ja hetkittäin tuntui etukenoiselta. Välillä olinkin etukenossa. Väistöissä kallistelin kuulemma taas omiin suuntiini ja piti kysyä opelta useamman kerran tarkennusta että mihin suuntaan olen vinossa. Koska itse kuvittelin tietysti olevani suorana. Eikä ohje "istu suorassa" siihen auttanut.

Tehtiin myös ravivoltteja pitkälle sivulle sekä avoja pitkää sivua pitkin ja kertaalleen pituushalkaisijalla. Saku pysyi tänään suht hyvin uralla katsomon edessä mutta molempia katsomon puolen kulmia vähän kartteli ja kiihtyi. Vasemmassa kierroksessa enemmän.

Keskiympyrällä mentiin myös harjoitusravia. Jossain välissä kuskin piti ajatella polvikulmia tms. Vaikka pyysin selitystä niin en silti ymmärtänyt mitä ajattelemista niissä on. Pohkeet lähelle hevosta kuitenkin. Saku kiihdytteli katsomon kohdalla ja juuri sen kohdan ope aina katsoi.

Lopputunnista siirrettiin takaosaa ympyrän keskelle. Yhä kuski taisi kallistella omiaan. Enemmän taivutusta, myös sisäpohje käyttöön. En muista tehtiinkö samaa ravissakin.

Jossain vaiheessa lopputuntia tehtiin vielä molemmista suunnista 6-kaariset kiemuraurat. Vasta toiselle lähtiessä tajusin että kaaret ovat (halkaisijaltaan) noin 10-metrisiä tai vähän päälle. Saku kartteli seiniä, kaatui ja kiihdytteli. Ope sanoi ettei ongelmia pidä ratkaista lisäämällä vauhtia. Hummalle se olisi pitänyt  kertoa. Kuskilla meni keskittyminen reitteihin (mentiin ekana), joten vatsalihakset ja rauhallinen rentous kärsivät.

Otettiin laukat keskiympyrällä. Ensin oikea. Kun siinä muistin vatsalihakset ja sain kiedottua jalat ratsun ympärille niin laukka ryhdistyi kummasti. Kuski pääsi hangonkeksivaiheeseen ja siirtymä raviin oli makea! Varmaan 10 hienoimman joukossa koko elämäni aikana. Muoto, ryhti ja tasapaino säilyivät siirtymän läpi ja ravikin oli heti hallussa.

Vasen laukka alkoi Sakun tyyliin kaatuen lapa edellä sisään. Pidin oikean ohjan tarpeeksi napakkana joten pysyttiin kuitenkin reitillä. Pari ympyrällistä meni ihmetellessä. Sitten muistin vatsalihakset ja pohkeet tuntumalle. Muutos oli huima! Tasapaino löytyi ja raiteet löytyivät, sisään kaatuminen loppui. Pystyin asettamaan ja tekemään pidätteitä. Siirtyminen ei ollut yhtä hieno tähän suuntaan muttei vyöryvä.

Loppuraveissa Saku oli suht asiallinen ja tasainen. Open mielestä meni tässä paremmin kuin omasta.

Ongelmia:
kuskilla särki pää
kuski kallisteli omiin suuntiinsa
Saku kartteli katsomopuolen kulmia
kertaalleen kiihdyttelyn lomassa pääsi vahingossa käsky opelle että älä katso
6-kaarisella kartteli seiniäkin
vasen laukka alkoi kaahotuksena sisään

Parannusta:
kuskin vatsalihakset löytyivät ja Saku tuli kuulolle
etuosakäännökset paranivat huimasti
avot olivat asialliset
oikea laukka oli hieno
siirtyminen oikeasta laukasta raviin meni top kymppiin
vasen laukka tuli haltuun
loppuravista tuli kehuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora