lauantai 18. tammikuuta 2020

Uutta kotiestevalkkua etsimässä

Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen sain vihdoin sovittua hyppytreenit Mäkelään. Koska iltapäivällä oli aluevalmennuksen kuivatreenit niin estehyppelöt piti aloittaa aamulla niin aikaisin kun onnistui eli ysiltä. Oma kello soi siis pian kuuden jälkeen aamulla. Lopulta tallin junnu lähti Unalla mukaan. Lupasivat hoitaa myös Hempan takaisin tallille eli oma aikatauluni pelastui tällä.

Ollaan käyty tuolla kerran aiemminkin treeneissä, kaksi vuotta sitten. Ope taisi muistaa tästä jotain.

Hemppa oli aavistuksen jännittynyt maneesissa. Kasat olivat löysiä eikä oikein mennyt jalasta eteen. Oli yhä vähän vino mutta onneksi ratsastin eilen! Käynti ja ravi olivat suht asiallisia. Laukkaan asti ei omissa verkkailuissamme ehditty.

Ope kysyi aluksi tavoitteita. Vastasin että jonakin päivänä tahtoisin hypätä 120-ratoja. En ehkä Hempalla enkä ihan lähivuosina mutta kuitenkin. Ja että korjattaisiin kaikki virheet alusta alkaen pois.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin ravissa väistöjä. Lisäksi päädyssä maapuomeja kaarella. Hemppa väisti hitaasti eikä tarpeeksi jyrkästi. Yritin yhdellä kierroksella keventää mutta käskettiin istua alas. Taisin jäädä pusertamaan liikaa kun ei väistänyt. Kuskilla oli kiire suorittaa äkkiä. Parani onneksi vähän toistoilla. Sama homma molempiin suuntiin. Hemppa olisi voinut olla rennompi. Yhä oli hyvin tyhjä oikealle ohjalle.

Laukassa tultiin loiva kiemura eli vastalaukkakaarre. Päädyssä kavaletit kaarevalla uralla ja toisella pitkällä sivulla sai spurtata vähän eteen. Ensin toki vain laukattiin vähän ympäriinsä. Ope ehdotti minulle kevyttä istuntaa. Minä kaipasin rentoa laukkaa mutta sitä ei ollut tänään valikoimissa. Hemppa oli edelleen tyhjä oikealle ohjalle ja yritin parantaa tilannetta ilman että jään vetämään vasemmasta tai että kaula menee mutkalle. Jo siinä olisi ollut riittävästi tekemistä.

Vastalaukkakaarteet menivät vastalaukassa kuten pitikin. Asetusta kaaren suuntaan. Kavaletit ok. Mutta ei ollut rentoa eikä ketterää. Sisäpohkeen ympäri ja keskeltä puomeja. Kuvittelen että mentiin melko keskeltä. Molemmat suunnat olivat yhtä kankeita.

Seuraavaksi tultiin klassista 3 puomin linjaa 17 metrin väleillä. 5, 6 ja 4 laukalla. Aina sama määrä molempiin väleihin. Ei ihan priima mutta suht tasaista. Kerran vai pari laukka vaihtui vääräksi ja välillä paikat tulivat vähän juureen. Video kavaltaa enemmän stipluja kuin selkään huomasin. Ekaan suuntaan eli vasempaan ei ekalla kerralla ylletty neljällä. Me saatiin lupa neljällä mennä päädyssä kavalettien ohi. Hemppa yritti imeytyä sinne silti. Toisella yrityksellä sujui paremmin. Jälkimmäinen oikea kierros taisi riittää toivotulla kolmella kierroksella: 5, 6 ja 4. Venyi niin hyvin että neljään piti vähän pidättää. Ope kaipasi rennompia käsiä.

Puomeja nostettiin irti maasta ja tultiin kääntelytehtävä. Lähinnä kavalettikorkeudella. Kummasti matkan varrella meinasin silti unohtaa minne ollaan menossa. Ensimmäinen kierros oli kamalaa haparointia ja saatiin sakkokierros heti perään. Vähän parempi. Rennommat kädet. Näihin sisältyi hypyt x-esteen kapeista reunoista (sakaroista). Vain aavistus epäröintiä.

Aika rupesi loppumaan ja me saatiin seuraavalle kierrokselle lyhyempi tehtävä. Ope kysyi mitä tuumaan jumpasta. Pysty-okseri-pysty 1 laukan väleillä näytti noin 80 cm korkeudessa ja hirmu pitkällä okserilla kylmiltään pahalta.

Tultiin siis suora linja 5 + 5 askeleella, kaarevat kavaletit perään, x-este keskeltä ja jumppa. Alku ok. X-esteelle kiemurreltiin sisään, Hemppa empi ja loikkasi niin etten pysynyt mukana. Keikuin kyydissä miten sattuu ja Hemppa oli lähdössä väärään suuntaan. Sakkona heti uudestaan. Vähemmän kiemurtelua muttei muuten juurikaan paremmin. Video paljastaa että vedin todella rumasti suusta. Ihme ettei Hemppa suuttunut! Yhä kuski olisi saattanut myös tipahtaa.

Jatkettiin. Ympyrä päähän ja tilanne haltuun. Pidä rento laukka. Silti askel ei osunut sisään jumpalle, rupesin tuijottelemaan esteitä ja Hemppa kapusi ensimmäisestä yli. Vauhti nyypähti ja kielsi okserille. En ollut itsekään menossa yli. Hemppa oli lähdössä oikealle ja taas pysäytin sen rumasti. Arvelen että laukka saattoi alunperin olla jo liian lyhyttä tehtävälle. Olisin mieluusti aloittanut 30 cm matalampana ja paljon lyhyemmällä okserilla. Nyt purettiin viimeinen este pois ja okseri pudotettiin pystyksi. Sitten päästiin yli mutten osannut istua hypyissä kauniisti. Okseri tuli takaisin ja yhä olin hypyissä jäljessä ja alastulossa vähemmän kauniisti. Hemppa ei silti suuttunut. Valuttiin linjalla vielä seinää kohti, sitäkään ei ehditty korjaamaan.

Olisin mieluusti tullut tehtävän vielä kaikkien kolmen esteen kanssa mutta aika oli ummessa ja minulla jo kiire seuraavaan paikkaan. Ehdittiin kuitenkin jutella vielä vähän loppuun. Ope kysyi oliko liian helppoa tai vaikeaa. Vastasin että sopivan haastavaa. Jatketaan mieluusti harjoituksia. Suositteli tulemaan yksärille jotta ehdimme paneutua meidän ongelmiimme ja minun pelkoihini kaikessa rauhassa. Vaikka vähän kauhistelinkin pitkää okseria ja huonoja x-hyppyjä (ja kroppa taisi siksi jäykistyä) niin tuntui siltä että ongelmaa vähän liioiteltiin.

Se kuulosti vähän pahalta kun ope kysyi lopuksi että olenko aloittanut ratsastuksen vasta nyt aikuisena. Vastasin että en vaan lähemmäs 30 vuotta on kohta kasassa. (25 vuotta lienee lähempänä totuutta.) Silti taso siellä 90 cm kieppeillä. (Tämän perusteella voisi kyllä kuvitella että 60 cm!) Kotiläksyksi tuli mennä ilman jalustimia ja jos pystyy niin ilman satulaa. Vastasin että pahinta siinä on Hempan säkä. Sekä kannattaisi laukata ympäriinsä kavalettien yli kierrostolkulla kevyessä istunnassa ilman että takapuoli koskee ollenkaan satulaan. Nyt kun olen ongelmissa kun tasapainoni perustuu satulaan ja jalkkareihin. Saattoi sanoa ohjistakin jotain. Jotenkin noin siis.

Alustavasti kyselin seuraavaa treeniä kahden viikon päähän. Ensi viikonloppuna kun ollaan taas aluevalkoissa.

Tämän päivän kiva juttu oli että Hemppa ei nykinyt pahasti. Itselleni en sitten annakaan kovin hyviä pisteitä. Mutta parempi näin päin että itse on huono. Vaikkei se tietysti kivalta tunnu. Mutta siksihän tässä treenataan.

Ongelmia:
Hemppa oli vino enkä saanut oikeaan ohjaan tuntumaa
jäin liikaa kiinni ja liian jäykäksi, kädet olisi pitänyt saada nopeammin rennoiksi
kääntötehtävä oli meille hankala
vääriä laukkoja
x-este tuotti ongelmia ja kuski keikkui kyydissä
kielto jumpan okserille
jumpalla valuttiin vasemmalle kohti seinää
kuski alisuoritti eikä osannut istua hypyissä mukana
kuskin tasapaino oli lähtenyt lomalle
Hemppa jännäkakkaili

Parannusta:
ravissa tuli jotenkuten kahdelle ohjalle
laukansäätely onnistui suht hyvin
kuski pysyi kyydissä

Hanski videoi tuntiamme. Teki mieli jättää osa pätkistä pois mutta tässä ne nyt ovat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora