sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Loikkia ja nuupahtamista maastoesteillä

Sunnuntaina oli luvassa tämän kesän ihanuus Hempalla, sillä saatiin lupa lähteä Alakylään Kiiminkien hevosystävien maastoestetreeneihin. Siitä olikin pitkä aika kun olin siellä viimeksi loikkinut Nowan hevosilla (syyskuussa 2010). Porukkaa tuli 4 kpl eli yksi ryhmällinen. Ope oli Ylirannalta tuttu, treenikavereista kaksi kolmesta myös. Keli oli aurinkoinen mutta yhä vähän tuulinen n. +12°C. Poolo ja turvaliivi oli hyvä varustus.

Varustettiin Hemppa vasta pelipaikalla. Harjauksen viimeistely, suojat joka jalkaan ja teipillä kiinni. Martingaali. Kuskille turvaliivi (tietysti) ja GoPro. Laitoin tänään kummemmin miettimättä kannuksetkin.

Ensin käytiin raviskan keskellä kävelemässä ja samalla vähän ohimennen katseltiin esteitä. Hemppa oli vähän takapinkeä. Yleensä on vieraissa paikoissa paljon rennommin. Mentiin ehkä 100 metriä suokkien perässä. Pohja oli pehmeää ja paikoin lätäköillä. Ei kuitenkaan mistään arveluttava tai liukas.

Sitten vähän ravailtiin ympäriinsä ja Hemppa rupesi rauhoittumaan. Ei mennyt paahtovauhtia. Laukat käytiin tekemässä yksitellen väylällä. Hemppa aloitti oman loikkimisensa siinä ja pukitti kun vaihdettiin suuntaa takaisin. Pysyin kyydissä.

Verkkahypyt loikattiin kunnon miniesteelle. Se oli alkuun ainoa turvallisen kokoiselta näyttänyt. Yliastuttava. Ongelmitta ja loikitta yli. Toiseen suuntaan hypättiin se ja renkaat perään. Totesin että kääk, renkaat jäivät näyttämättä. Vaaleanpunainen mini helposti yli ja renkaille lähestyttiin ihan ok. Mutta ponnistuksessa Hemppa nykäisikin itsensä pitkäksi ja jäi tuijottamaan estettä. Tyssäsi eteen ja pysyin yhä vakaasti kyydissä. En raipannut. En tainnut käyttää raippaa koko treenien aikana. Uudella lähestymisellä yli.

Ei taidettu tulla enempiä alle ja lähdettiin jo tässä vaiheessa banketille. Luvassa ylös- ja alashyppyjä. Kääk taas! Näytti mielestäni isolta, 3 rungon verran korkeutta. Oikeasti siis varmaan max 60 cm. Muistelin että Ylirannalla oli pienempi mutta ope väitti vastaan.

Ylös Hemppa hyppäsi oikein tolkusti. Ekalla kerralla taisin tönkkökauhujäykkäillä ja laukka lyheni ja lyheni. Aika juuresta ylös mutta helppo hyppy. Uudestaan ja yksi askel pois, käski ope. Meni paremmin. Piti pyytää sujuvampaa laukkaa alle.


Ylös banketille.
©Anna


Alashyppy tultiin ensin ravissa. Harjoitusravissa. Jalat alas ja katse kuusenlatvoihin. Päästä ohjia alashypyssä pidemmiksi. Pohdin että mistä pidän kiinni. Martingaalin rintaremmin harjan yli menevään osaan taisin päätyä. Yritin myös päästää ohjia muttei se oikein sujunut. Hemppa taisi vähän loikata alhaalla mutta pysyin kyydissä.

Sitten laukassa. Taas sujuva hyppy alas, kuski kauhusta kankeana ja tarrasi kiinni. Pidin kuulemma liikaa ohjista ja siksi nyppäsin suusta. Sakkokierros. Ei tainnut tällä parantua. Pohdin etten pitäisi kiinni mutten uskaltanut olla pitämättä. Alhaalla vauhti hyytyi ja Hemppa pomppi paikoillaan. Pysyin kuitenkin kyydissä. Alashyppyjännitys ei oikein helpottanut mutta kuolemanpelko (hah) lähti kun vaihdettiin muihin tehtäviin.

Helppo hyppy risuesteelle. ©Anna

Loikattiin takakaaren esteet yksittäin tai pätkissä. Rengaseste sujuvasti. Toiseen suuntaan rengasesteelle tuli kielto. Sangen samanlainen kuin edellinenkin kielto. Risueste meni sujuvasti, myös tehtävään sisällytetty ylöshyppy.

Risueste meni joka kerta sujuvasti. ©Anna


Sitten tultiin väliesteet. Portti ekasta suunnasta ok. Toisesta tyssäys kun vauhti loppui. Se oli kuulemma päivän isoin, n. 80 cm. Ei näyttänyt pahalta. Vaaleanpunaiselle kolmiollekin tuli kielto. Vesi taisi olla liian lähellä takana. Toiseen suuntaan hypättiin se lätäkön jälkeen. Nyt ratsastin kunnon laukkaa alle ja kun Hemppa rupesi empimään niin totesin ettei kielletä. Eikä kielletty! Taidettiin silti tulla se uudestaan että päästiin sujuvammin yli. Eikä sen jälkeen tullut enää kieltoja. Eikä tainnut tulla loikkiakaan.

Kolmio. Tähän suuntaan en antanut kieltää.
©Anna

©Anna

Hyppyjärjestyksessä oltiin yleensä tokana. Mutta ekana ja vikana sujui myös hyvin. Yksin jääminen ei haitannut Hemppaa. Vauhtia ei ollut yhtään liikaa missään vaiheessa.

Vesiesteessä oli roimasti vettä. Lähes mahaan asti. Ravilla sisään. Kun rupesi syvenemään niin Hemppa äkkijarrutti. Vähän epäröiden sitten käynnissä mutta mentiin. Tultiinkohan se ehkä kolmesti.

Lopuksi tultiin veden perästä tukit. Vihdoinkin helppoja ja maanvärisiä esteitä! Ekalla kerralla vähän hitaasti ja viidellä väli jäi pitkäksi. Sakkokierros ja nyt piti pidättää että mahduttiin viiteen. Luulin että se olisi viidellä sujuva mutta suokki tuli helposti neljällä.

Tukkien linja veden jälkeen viidellä laukalla.
©Anna


Viimeisenä tultiin vielä arkku eli pikkuboksi. Näytti isolta mutta kuulemma n. 60 cm. Se oli aika märässä kohdassa. Tultiin viimeisinä ja vauhti vähän hyytyi. Mutta todella pienen tuntuisella hypyllä yli.

Arkku päivän viimeisenä esteenä.
©Anna


Loppuravit käytiin hölkkäämässä raviradalla. Ihanan tasainen pohja. Yhä Hemppa tuntui vähän väsähtäneeltä. Kun sitten loikkasin alas selästä niin rupesi hamuilemaan ruohotupsuja. Hempan käytöstapoja pitäisi parantaa siltä osin ettei saa hinkata päätään ihmisiin.

Meni ihan mukavasti. Vasta loppua kohti muistin nauttia enkä ollut enää kovin kauhuissani. Ei tietysti kovin mieltä ylentävää että tuli niin monta kieltoa. Siltä kantilta meni huonommin kuin aiemmin. Toisaalta pysyin vakaasti kyydissä. Ehkä eniten arvelutti kuitenkin ratsun vähän hyytynyt olemus. En tiedä olisiko reipas verkkalaukka herättänyt. Onko viime päivinä ollut liian rankkaa ohjelmaa vai haittasiko kengättömyys?

Tavalliseen tapaansa Hemppa lastautui sukkana mennen tullen. Lähtiessä lastasin yksin eikä siinä mennyt kuin hujaus. Nelisenkymmentä minuuttia autoilua suuntaansa. Houkuteltiin jo liittymään Kiiminkien hevosystäviin, jolloin valmennusreissuista saa alennusta ja itsekseen saa käydä ilmaiseksi loppuikänsä.

Kiitos reissun mahdollistamisesta Tallinmäelle. Apukäsistä ja videoinnista Annelle. Jaanalle järjestelyistä. Annalle valokuvista. Opelle ja muulle ryhmälle siitä että tämä järjestyi!

Ongelmia:
noin 4 kieltoa
pukitteli jonkin verran
alashypyistä ei tullut kovin tyylikkäitä
loppua kohti vähän nuupahti

Parannusta:
pysyin kielloissa ja pukeissa vakaasti kyydissä
alashypyt Hemppa meni empimättä ja pysyin kyydissä vaikka loikki
toisella yrityksellä mentiin aina yli eikä kieltänyt kahdesti samalle esteelle
vesi ei ollut ongelma
lastaus ja muu käytös 10

Kooste päivän hypyistä GoPro & Annen kuvaamat videot:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora