keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Tehokkaampaa työskentelyä

Eilisen jälkeen oli kiva päästä jatkamaan harjoituksia näin pian. Saku omilta jäljiltäni. Tällä kertaa 2 ratsukkoa. Pihalla lisää lunta (58 cm, enemmän kuin Rovaniemellä ja Joensuussa), muutama aste pakkasta.


Saku tunnin jälkeen pihalla. Tässähän näyttää ihan sutjakalta.


Tänään hoitaessa Saku oli vähän pahantuulinen. Yritti vähän äkäillä. Ja oli poikkeuksellisen likainen. Häntäkin täynnä olkia. Huppu jätettiin pois varustuksesta ja toimi ihan hyvin ilmankin. Vain alkutunnista tuijotteli (tuijoteltiin) vähän ponioven kohdalta maneesiin tullutta lunta.

Tänäänkin ohjelma oli sama kuin eilen. Kamalat suorituspaineet! Aloitin kertomalla opelle että eilen jäin pohtimaan sitä miten saisin aktiivisuuden Sakuun alusta asti paremmaksi. Vastasi siihen hyvin ja loogisesti. Jotain aktiivisemmasta ja määrätietoisemmasta vaikuttamisesta ehkä. Unohdin jo.

Tänään yritin pitää ohjat kunnolla kädessä alusta asti. Välillä tunsin sitten meneväni ohjien mukana etukenoon. Yritin tunnustella ja vaatia reaktioita. Ympyrällä olin välillä vähän hukassa kun piti ajatella takaosan väistätystä ulos että pitikö se tehdä avoasennossa vai suoremmalla hevosella. Ulkolavan hallinta oli vähän epämääräistä. Varsinkin oikeassa kierroksessa. Mutta oikea kierros oli taas helpompi eikä Saku ollut tänään pahasti kiinni vasemmassa ohjassa tai tyhjä oikealta.

Tuntui että tänään tehtiin hommia aika hartaudella käynnissä ja ravissa. Ei mitään superhohdokasta mutta vahvasti oikeaan suuntaan. Ope kaipasi alkutunnista parempaa aktiivisuutta ja toi lopulta minulle raipan käteen. Odotin että Saku pomppaa kuuhun mutta sietikin raippaa ihan hyvin. En tosin tainnut koskea sillä koko tunnin aikana kertaakaan hevoseen, pelkkä takajalan osoittaminen riitti.

Nyt vasta tajusin kuinka ihania omat raippani ovat. Tuota piti puristaa että pysyi kädessä ja siitä tuli käsi kipeäksi.

Eiliseen tapaan yritin keskittyä myös ulkopohkeeseen, täsmällisiin reaktioihin ja nyt myös niihin rauhallisiin käsiin. Eläviäkin käsiä mietin.

Saku ei tänään pahemmin tuijotellut omiaan. Alkutunnin jälkeen päästiin lumikohdastakin hyvin ohi. Kuviot olivat samaa. Nyt tosin pääty-ympyrä toisessa päädyssä. Siitä pitkää sivua suoraan ja toisesta päästä lävistäjä takaisin.

Välikäynneissä Saku venytti päätä alas ja tohotti käyntiä puhisten ja kovalla kiireellä.

Laukka otettiin vasta ihan lopputunnista. Vähän paremmin hallussa mutta yhä sain siirreltyä jalkoja siinä vähän nahkeasti. Katsomon sivulta yritti jokusen kerran poistua vähän sisemmäs. Ehkä tein paniikkiratkaisuja (en huomannut yhtään), sillä laukassa tuli useammin sanomista ettei tarvitse ottaa niin kovasti. Eikä holtittomuus kauhistuttanut. Ajattelin vain että tilanne on parempi mikäli en päästä kovin holtittomaksi. Lävistäjillä tuli ravirikkoja ja vaihtoja. Jokusen kerran tajusin kääntää hankalassa paikassa voltin ja näistä ratkaisuista tuli kehuja.

Meillä loppui aika kesken ja laukkatehtävän keskellä rupesi olemaan jo seuraavan ryhmän aika tulla maneesiin. Siihen oli sitten lopetettava. Mutta taas ravi parani kun otettiin laukat mukaan. Vähän loppuhölkkää ja käynnit. Kokonaisuutena tuntui tänään omasta mielestäni hankalammalta kuin eilen. Open mielestä meni kuitenkin paremmin. Kuskille tämä oli työläämpää.

Tunnin lopuksi totesin että yksi tavoitteeni on olla niin taitava ratsastaja että saisin ratsastaa ilmaiseksi. Open inhorealistinen vastaus: "siihen on vielä matkaa". (Vähän sisuunnuin ja sovin illalla heppojen liikutusta Einolaan.)

Tallissa Saku on monesti vähän häslä tunnin jälkeen. Nyt tuntui uuvahtaneelta ja vain möllötti. Sille ei tullutkaan tänään enempää hommia, joten nakkasin sen pihalle. Kerrankin oli kamera taskussa, joten vähän todistusaineistoa.


Saku pihalla edestä.



Saku sivulta. Hanki lyhentää jalkoja ja aiheuttaa tankkivaikutelmaa.




Ongelmia:
oli välillä etukenoinen olo (opekin sanoi)
lainaraippa oli epäergonominen
tuntui siltä että värkkäsin kamalasti
vaihtoi laukkoja lävistäjien loppuun, ainakin ristilaukalle

Parannusta:
sain kädet pidettyä paremmin aloillaan
en tuijotellut niskaa
satula pyöri vähemmän (sain kiristettyä vain puoliksi)
Saku reagoi pyyntöihini hyvin
open mukaan meni paremmin kuin eilen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora