lauantai 26. tammikuuta 2019

Kaverimaasto ja koulutunnilla vastalaukkoja

Lauantaina oli taas pakkasta lähemmäs parikymmentä astetta. Vihdoin pääsin tallikaverin ja Hilimansa kanssa maastoon. Ei olla taidettu koskaan ennen käydä keskenämme. Minä tietysti Hempalla. Maasto alkuverkaksi ja siitä sitten suoraan koulutunnille.

Hemppa käveli maastoon oikein fiksusti kun oli kaveri perässä. Alkumatkasta pelloilta kävi kamala viima ja naama tykkäsi vähän huonoa. Vasemman käden sormiakin meinasi vähän palella. Suuntana perinteinen Tiitonsaaren lenkki.

Hangaksentiellä otettiin ravia. En jaksanut taistella Hempalta nenää alas. Kulki kyllä poikkeuksellisen suorana. Silti oikea ohja tyhjempänä. Hilima tuli välillä aika hännässä ja sai Hempan ottamaan välillä pari reippaampaa askelta. Kontin ohi mentiin laukassa ja tavalliseen tapaan Hemppa vähän tuijotteli ja hidasteli siinä. Ensin konttia, sitten vaanivaa puskaa.

Käytiin laukkaamassa viimeinen pätkä autiotalon ohi. Oli fiksusti mutta tuntui vähän etumatalalta. Takaisin tultiin ravilla ja vältin poukkoilut.

Käyntipätkä metsässä meni kaverin kanssa todella nopeasti. Suorilla otettiin sitten laukat. Hempan ensimmäinen laukkavauhti oli sen verran rauhallinen että suokki oli yhä lähellä. Uhosin karistavani ja piti vähän lisätä vauhtia. Välissä ravia kaarteisiin ja toinen laukkapätkä mentiin Hempan vauhtia. Ensin vähän spurttasi, sitten himmasi hitaaseen laukkaan. Reissun huiput Hempalle 41,3 km/h. Suokille 31,1 km/h. Sitten käyntipätkä ja tiellä ravia. Vaihdettiin järjestystä ja Hemppa toimi jopa vähän tasaisemmin takana. Ihan parhaimmillaan ei ollut. Pelto käynnissä ja siinä mentiin ohjat tuntumalla.

Maastoilukaverilla oli ratsastusappi mukana. Mahtavuutta!

Olin sangen täsmällisesti kentällä koulutunnin alkaessa. Käveltiin hetki pitkin ohjin ja sitten rupesin ratsastamaan tuntumalla avuille. Odotin paljon parempaa mutta oli taas todella pahasti kiinni vasemmassa ohjassa. Eikä halunnut taipua vasemmalle. Kulki näennäisen tasaisena mutta pää nousi heti jos vaadin jotain. Ratsukoita tunnilla oli 5.

Alkutunnin yritin nätisti, jossain vaiheessa oli pakko vähän tulistua jotta sain reaktioita. Käynnissä ja ravissa tehtiin ensin askeleenpidennystä pitkille sivuille. Pidensi, mutta muoto ja tahti häilyivät samalla. Lopulta ope kaipasi pidennykseen matalampaa ja lyhyiden sivujen kokoamiseen korkeampaa muotoa. Siihen oli vielä pitkä matka

Kuvittelin että laukat olivat alkuverkkaa mutta lopulta niiden parissa meni lopputunti. Ensin vain nostoja pitkille sivuille. Sitten toinen pitkä sivu vastalaukassa. Hemppa nosti pyydetyt laukat ja rullasi kelvosti mutta nenä ylhäällä. Meille sitten ehdotettiin että jäätäisiin kokonaan vastalaukkaan ja tehtäisiin siinä myös ympyröitä. Tämä oli ihan hyvä keino Hempalla. Ensin vasen laukka ja siinä sai lopulta jopa vähän taipumaan ympyröillä oikealle. Vasemmalle taipui huonommin.

Oikea laukka alkoi huonommin ja pudotti pari kertaa pois. Napautin tynkäraipallani oikealle lavalle kevyesti. Hemppa pukitti. Napautin uudestaan, toinen pukki. Napautin kolmannen kerran ja taas pukki. Neljännestä napautuksesta ei enää pukittanut. Hassusti en säikkynyt näistä yhtään. Onneksi ei ollut ketään lähistöllä. Ekalla kerralla taisi potkaista takana ollutta estetolppaa. Jokusen kerran tämänkin jälkeen laukka taisi pudota mutta ei tullut enempää erimielisyyksiä. Yhä oli enemmän kiinni vasemmassa ohjassa.

Lopuksi vielä vasen laukka myötälaukkana. Syvempään muotoon, kaipasi ope. Onnistui vain sisäohjasta pitämällä. Yritin olla pitämättä (kuten koko tunnin) mutta oli heti kääntämässä turpaa ulos kun otin ulkotukea ja löysäsin sisältä.

Loppuraveissa rupesi tuntumaan paremmalta. Harmi vain että ne olivat aika pikaisesti ohi. Mutta kovin pahasti en tänään vetänyt, sillä sormet eivät jäätyneet missään vaiheessa.

Loppukäynnit saatin käydä pellon kautta. Talutettu poni lähti kannoille. Annoin Hempan taas päättää reitin ja tänään lähtikin autotietä pitkin. Paahtoi kaikista risteyksistä ohi. Pysähtyi ja palasi lopulta peltoreitille. Halusi kiertää tarhatkin ja otti pienen hankipätkän. Kun ehdotin lisää hankea niin palasi auratulle reitille. Yhteensä 1,6 km tuli Hempan loppukäynneistä.

Yhteensä olin selässä hitusen päälle 2 tuntia, 18,4 km.

Ongelmia:
maastossa oli kamala viima pelloilla
Hemppa oli vasemmassa ohjassa kiinni
vasen lapa kallisteli vasemmalle
pukitti raipasta

Parannusta:
alkuun oli suorempi
kiltisti maastossa (ei pukkeja)
vastalaukat sujuivat suht siististi
sormia ei palellut tunnilla yhtään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora