tiistai 8. tammikuuta 2019

Kädet rauhassa ja ratsun tasapainon tarkistusta

Tiistaina jatkuivat Riitan tunnit tälle vuodelle. Oli aikamoinen yllätys kun ensimmäisellä tunnilla meitä olikin vain 3 oppilasta. 6 otettaisiin. Sain jatkaa Sakulla. Humma oli taas sisällä märkänä. Oletin että aiemman tunnin takia märkä mutta olikin lumisademärkä ja tämä Sakun ainoa tunti tänään.

Keli oli nollissa ja melko pian piti riisua toppaliivi pois. Kuski taisi siis huhkia, sillä yleensä maneesissa on kylmä.

Tänäänkin aloitettiin keskiympyrältä mutta nyt hepat piti pitää suht suorina ja väistättää vuorotellen molempien pohkeiden päältä pois. Nopeammaksi jaloille ja kädet rauhassa aloillaan. Saku vyöryi hetkittäin liikaa enkä huomannut. Painoi vasemmalle ohjalle. Jalalla aktivoiminen tuntui vain pahentavan. Ope auttoi muutaman kerran maasta käsin takasten aktivoinnissa. Välillä mentiin kevyttä ravia, sekä ympyrällä että isommin maneesia ympäri. Saku oli vähän säpsynä ja katsomon edessä ja kulmissa teki äkkiliirauksia sisään. Isommassa ravissa kiihtyi humman pääkoppa ja vähäkin rentous katosi. Samaa molempiin suuntiin.

Sitten jäätiin harjoitusraviin ja jatkettiin uraa pitkin volttien tekemistä. Vasemmassa kierroksessa piti mielestäni pitää tarpeettoman paljon sisäohjasta. Jalat lähellä kylkiä. Volttien lopulla liirasi sisään. Kokeile voltilla ulkojalalla aktivoimista. Vakaampi tuntuma edestä. Volteilla näytti nätiltä ja pienet temponmuutokset rupesivat auttamaan hummaa paremmin kuulolle. Kuskin vatsalihakset käyttöön.

Laukkoja tehtiin kaikki kerrallaan nostoina keskiympyrällä. Ensin Saku lähti ennakoimaan. Sitten kun yritin valmistella ja ulkopohkeella aktivoida ensin ravin eteen, niin nostot hidastuivat. Oikea kierros oli tässäkin paljon helpompi. Ravisiirtymätkin piti ratsastaa huolella ja ravissa ajatella heti väistätystä. Ihan asiallinen vasemmassakin eikä vyörynyt pahasti.

Loppuravissa malttoi hyvin ja kuunteli malttamispyyntöni. Ajattelin humman jalkojeni väliin ja kontrolloivani jokaista askelta. Annoin vähän laskea päätä eikä kiihtynyt. Ihan ok ja keveni loppua kohti vasemmalta. Kokonaisuutena ei kuitenkaan meidän parasta menoamme.

Tunnin jälkeen kyselin taas opelta. Kannattaa kuulemma hamaan tulevaisuuteen ratsastaa monipuolisesti erilaisilla hevosilla. Taitavalle ratsastajalle erilaiset hevoset ovat kuulemma vain kuin mausteita, kuitenkin niin samanlaisia keskenään. Ja jos vapaailtana miettii kannattaako lähteä punttikselle vai ratsastamaan niin kuulemma ratsastamaan. Sekä hyvältä ja taitavalta hevoselta voi oppia tunnetta miltä jokin kuuluu tuntua, mutta pelkkä sellaisen ratsastaminen ei riitä siihen että osaisi itse opettaa hevosen taitavaksi. Jotenkin noin.

Ongelmia:
alkutunnista Saku oli pitkään vahva vasemmalta
ravin kasvatuksessa kasvoivat myös Sakun henkiset kierrokset
pieniä parin askeleen säikkyjä
satula pyöri laukassa

Parannusta:
tasoittui ravivolteilla
oikea laukka oli ihan näppärää
tuli kuuma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora