keskiviikko 10. lokakuuta 2018

TahmAssi

Keskiviikkona oli tämän viikon hyppypäivä Assin kanssa. Nyt oli hämärää jo tallille mennessä. Tallissa humma vaikutti oikein hyväntuuliselta. Maneesissa tarpeettoman rauhalliselta. Edellinen tunti oli vielä menossa, joten aloitin kaikessa rauhassa. Ope kasasi esteitä. Alkuun tuntui vähän ahtaalta ja vasta ihan loppumetreillä jäätiin keskenämme maneesiin.

Assi mateli käynnissä, sitten ravissa. Yritin huijata antamalla tässä välissä hetkeksi pitkät ohjat. Ei auttanut. Raviin sai patistella ja jumitteli ennen kun päästiin laukkaan. Onneksi laukoissa heräsi. Pyörittelin ensin uraa pitkin myötälaukassa ja parit ympyrät, sitten lävistäjän kautta vastalaukkaan. Vasen vastalaukkana toimi hyvin. Oikeaa vaihtoi oven päässä lennossa pois tai ristille. Toisessa päässä pysyi hyvin. Suorilla irtosi ihan mukavasti eteen.

Ope oli sitä mieltä että vastalaukan voisi jättää verkasta pois, sillä sitä pitäisi tehdä vertyneellä hevosella kootummin. En allekirjoita mukisematta.

Tehtävät aloitettiin puomilinjalla. Puomeja oli päädyissä ravipuomit ja keskellä käyntipuomit. Ravipuomien päälle tehtiin voltti eli tuli kaksi ylitystä. Assi ei kuunnellut yhtään vaan hääräsi omiaan. Hidasteli tai juoksi alta. Onneksi parani pikkuhiljaa. Ope oli aika vaativaisella tuulella enkä osannut toteuttaa kaikkia toiveita. Käsiä edemmäs ja lähemmäs suuta. Tuntui että kädet loppuvat kesken. Hepan keula piti pitää ylhäällä ja vahtia ettei juokse alta. Tiivis tuntuma suuhun, sai kuulemma tuntua painetta. Minä pohdin että jos toteutan open toiveet niin Assi hermostuu ja sitten ei toimi mikään. Onneksi toistot auttoivat. Käyntipuomien ylitys oli kuitenkin yhä vähän velttoa ja ravisiirtymä kuin sukkulan lähtö.

Esteitä tultiin linjan päädyistä ensin yksitellen soikiolla ja ympyrällä kavaletti perään. Useampi kierros. Oikeassa kierroksessa ensin. Pysty oli kavaletin kanssa samoissa korkeuksissa jos sitäkään. Piti sujua vähän tasaisemmin eteen. Vasen kierros tehtiin takapäädyssä. Hypyn jälkeen Assi kavahti sivulle ja pudotin toisen jalustimeni. Parkkipaikalta taisi kuulua jotain ääniä. Seuraavalla kierroksella sama juttu eikä humma halunnut mennä päätyyn asti. Kun parkkipaikka tyhjeni niin Assi rupesi taas käyttäytymään normaalisti.

Tultiin vielä okserikin yksikseen ellipsillä molemmista suunnista. Ensimmäisellä ylityksellä vietti hypyssä todella vahvasti sivuun. Muualla sai herätellä eteen että tultiin esteelle hyvin. Korkeutta ei ollut paljoa mutta pituutta varmaan saman verran.

Tultiin vielä oikeassa kierroksessa okseri ja pysty ennen kuin päästiin hyppäämään kaikki esteet putkeen. Ope sanoi välit mutta ehdin unohtaa. Ehkä 13 tai 14 metriä? Ensin vähän ahdas 4. Seuraavalla kerralla jäädyin täysin ja odotin kolmea. Tuli vielä ahtaampi 4. Sain sitten kunnon pohjustusohjeet ennen koko linjaa. Nyt ei tullut jäätymiä ja halutut 4 ja 4 tulivat ihan hyvin. Vasemmassa kierroksessa oli ahtaampaa ja jälkimmäiseen väliin piti pidättää tosissaan. Oikea kierros oli tasaisempi. Vasemmassa tultiin paremmin suoraan. Oikeassa lopetettiin muistaakseni joka kerta väärään laukkaan.

Lopulta esteitä vähän nostettiin (alle 80 cm kuitenkin) ja tultiin 3 ja 3. Vihdoin otettiin ensin vasen kierros, tähän asti aloitettiin aina oikealla. Aika vaihtelevia suorituksia. Odotin neljättä mutta Assi roikaisi kaukaa kolmeen. Ohjat putosivat ja tuli kiemuraa, Assi oli menossa ohi. Sain kuitenkin ohjattua vielä viimeisellekin esteelle. Kun tultiin reippaammin sisään niin meni ihan sujuvasti. Oikeassa kierroksessa laukka nousi vihdoin nätisti. Ensimmäisellä kerralla humma ei ihan edennyt ja piti ratsastaa väleissä eteen. Sen jälkeen yritettiin tulla sujuvammin mutta ekalle tuli aina lähelle, eka väli jäi pitkäksi, loikkasi okserin kaukaa ja meni aika kiitoa toisen välin. Ja yhä väärässä laukassa alas. Pari toistokertaa eivät tuoneet parannusta. Oltaisiin tarvittu jotain konkreettisempaa alkukaarteen avuksi. Tai enkä maalinjaa kauemmas esteestä? Nyt lopulta jätettiin siihen ja todettiin että ihan hyvä kuitenkin.

Käyntipätkän jälkeen loppuraveissa meinasi taas kiitää. Mutta kun sain haltuun, pidin raameissa, kevensin pienesti tahdin ja vahdin jokaisen askeleen niin tuli sangen hyväksi molempiin suuntiin. Eikä tullut kovin paljon lipeämisiä puolin ja toisin. Päästin käyntiin ennen kuin lähti kiihtymään.

Ongelmia:
alkuun oli hidas
laukannostot
rikkoi vastalaukat alkuverkassa pois
kakkajumi
säikkyi peilipäädyssä pari kertaa
vääriä laukkoja linjan jälkeen (oikeassa vasen)
piti lyhentää ohjia ja siirtää käsiä eteenpäin, oli hankalaa

Parannusta:
heräsi liikkeelle
lähti rohkeasti hyppyihin kauempaakin
ei kieltoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora