sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Ihana hevonen mutta väärällä tunnilla

Sunnuntaille ei järjestynyt esteyksäriä eikä -kaksaria Ypäjälle vaikka sellaisen olisin kaikista mieluimmin ottanut. Kaksariin verrattuna säästin 5 e ja menin sitten suosituksen mukaisesti junnujen estetunnille vaikka olin vähän skeptinen. Tehtäviä voi kuulemma eriyttää. 6 ratsukkoa tunnille.

Leirin loppupalaveri jäi estetunnin takia itseltäni vähän kesken kun kiidin hevosenlaittoon. Hopoti paljasti jo etukäteen että hyppään Divalla. Aamulla humma oli koulutunnillamme mutten ehtinyt paljoa seurata.

Estetunti oli samassa Vanhassa maneesissa kuin leirituntimme. Varttia vaille lähtö. Karsinassa tamma oli oikein symppis. Kaarrossa rauhallinen. Matkalla näkyi peuroja mutta hepat eivät välittäneet niistä. Vähän jännittyi loppumatkasta tarhojen kohdalla muttei tuntunut sinkoilevalta.

Maneesissa verkattiin melko alkeisjatkotyyliin. Ensin käynnissä uraa pitkin ja voltteja. Sitten kaikki ympyrälle ja siinä ravia. Ope käski laittaa käsiäni alemmas enkä tajunnut että miksi. Useamman kerran. Laukat tehtiin samaan tapaan kuin välillä Mallulla eli järjestäydyttiin käynnissä osastoon ja ensimmäinen laukkasi aina viimeisen kiinni. Divan isosta laukasta oli varoitettu etukäteen mutta tuli se silti vähän yllätyksenä. Se todellakin oli isoa! Onneksi jarrut löytyivät. Mutta pidätin ihan tosissani. Ehkä tämän olisi voinut tehdä vähän hellemminkin. Harmi ettei ollut hirveästi aikaa harjoitella. Ensin oikea kierros, tultiinkohan kaksi laukkapätkää ympyrällä. Vasemmassa kierroksessa laukattiin vuorotellen koko uraa pitkin samalla tavalla muut kiinni. Alkuverkan kommentteja oli myös että jalat alas ja kädet lähemmäs toisiaan. Nämä allekirjoitin.

Sitten järjestäydyttiin seinälle seisomaan osastoon ja yksi kerrallaan tultiin ravilähestymisellä miniristikolle. Edessä ponnistuspuomi. Ensin keventäen, joku 10 metriä ennen estettä tuli ohje istua alas. Suoralla linjalla seis ennen seinää. Meidän vuoromme oli viimeisenä. Diva oli innokas. Hyppyyn asti malttoi, sitten piti taas ottaa aika iso pidäte että sain seis. En muista ihan varmaksi että tultiinko tämä kerran vai kahdesti.

Seuraavalla kerralla tultiin seuraavalta pitkältä sivulta toinen este perään ja sen jälkeen seis. Edeltävä ratsukko sai omia sakkokuvioitaan ja ehdin unohtaa pysähdyksen. Diva meni jälkimmäisen jälkeen aika haipakkaa ja tein päätyyn ympyrän. Saatiin kakkoselle sakkohyppy ja nyt sitten pysähdys. Pysähdyksestä ope käski kääntää seinän kautta ympäri.

Odotellessa tein välillä käyntivoltteja enkä pysynyt ihan aloillani. Ei kielletty mutta kuvittelin vähän paheksuntaa. Diva odotti omaa vuoroaan ihanan rauhassa vaikka kaveri lähti edeltä laukkaan.

Viimeisellä kierroksella tultiin lävistäjällä kolmas este perään. Korkeutta max 50 cm. Kysyin että voisiko nostaa mutta ei onnistunut. Kun kuulemma aurinkokin paistaa niin hankalasti silmään. Alkutunnista menin sanomaan että kakkosesteelle lähestyminen voi olla hevosille hankala kun aurinko vilkkuu juuri esteelle tullessa silmään. Tunnin aikana nähtiin siihen yksi kielto mutta se ei tainnut johtua auringosta.

Viimeisellä kerralla Diva ravasi oikein kauniisti ja rauhassa ensimmäiselle ristikolle asti. Oikein yllätyin. Välissä oli taas väärä laukka mutta vaihtui lennossa. Loput oikein siististi ja aavistuksen lennokkaasti. Sitten loppuverkka. Alkuun yritti kipitellä mutta malttoi kun en antanut kiirehtiä.

Ope antoi jokaiselle loppupalautteet erikseen. Puhetta tuli paljon mutten saanut siitä oikein mitään irti. Kun kysyin käsien laskemisen kommenteista niin en siihenkään saanut tyydyttävää vastausta. Ympäripyöreitä kommentteja että jos hevonen on matalammassa muodossa niin käsiäkin pitää laskea. Oltaisiin mieluummin vaikka peilin edessä katsottu ja väännetty vähän rautalankaa. Tunnin aikana kuvittelen nähneeni peileistä aina vain suoran linjan kyynärpäästä kuolainrenkaaseen. Siitä käskettiin laskea käsiä alemmas.

Käveltiin vähän pidemmän maastolenkin kautta takaisin tallille. Diva oli oikein rauhallinen ja tasainen. Vaikka etujoukot kiisivät edeltä ja hitaammat jäivät kauemmas taa niin ei haitannut. Oikein kiva hevonen!

Muuten tunti ei todellakaan täyttänyt odotuksiani vaan oli juuri sitä mitä pelkäsinkin. Estekorkeus oli lähempänä kavaletteja ja hyppyjen määrä jäi noin seitsemään. Osastossa odottelua. Kaukana väitetystä he B -tasosta. En tahdo maksaa tällaisista tunneista. Mieluummin maksan enemmän ja otan vastinetta rahoilleni. Laitoin tästä myös palautetta hevosopistolle.

Ongelmia:
tunsin olevani väärässä paikassa
laukka oli välillä vähän hankalasti säädeltävissä
kiihtyi hetkittäin

Parannusta:
ihanan tolkku
hyppäsi empimättä
jarrutkin löytyivät
paluumaastossa oli oikein rauhallinen

Merja kuvasi tuntiamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora