lauantai 18. lokakuuta 2014

Leiripaikkapohdintaa Ruovedellä

Lauantaina ajeltiin Tampereen kavereiden kanssa Ruovedelle testaamaan Ruoveden ratsutallia. Taka-ajatuksena löytää poppoollemme hyvä kesäleiripaikka tulevalle kesälle. Mukaan saatiin Mallun tallilta tuttu paikallisopas. Mentiin siis kolmen hengen 1,5 tunnin koulutunnille. Ratsutoiveena mulle oli säpäkkä tamma, joten sain ruunikon Blancan. Korkeutta mutulla vähän päälle 165 cm. Hoidettaessa kiltti, ei välittänyt musta. Kuulemma entinen 140-luokkien hyppääjä, joka hyppää myös maapuomit 80-senttisinä esteinä.

Minä ja Blanca loppukäynneillä ulkona.
©Emilia

Pakkasta oli mennessä -7,5°C, mentiin maneesiin. Opena oli Tuukka. Mentiin alkuun ihan perusratsastusta. Kolmen vartin alkuverkat, joiden aikana meinasi jo kunto loppua. Alotettiin toki ihan rauhassa käynnissä. Ensin suoraan ja voltteja. Ravissa voltteja ja pääty-ympyröitä. Alkuun sai mennä ihan rauhallisesti. Vähän meinasi häiritä hepan lähes veltto olemus. Olisi kaivannut paljon enemmän pohkeita kuin mitä oli antaa. Raippaa ei suositeltu mukaan eikä kannuksia. Alkuun open ohjeet oli aika yleisiä ja kertoili paikasta, hevosista ja itsestään. Oli niin paljon äänessä etten saanut puheenvuoroa jos en jotain tehtävästä tajunnut. Verkkalaukat mentiin ympyröillä useampi minuutti suuntaansa. Laukka oli ehdottomasti Blancan helpoin askellaji. Korjaukset onnistui pienillä liikkeillä ja löytyi kivasti säätelyvaraa. Ravissa oli pidempi ja vähän raskas edestä, käynnissä hyytyi lopputuntia kohti. Alkuun löytyi onneksi energistä käyntiäkin.

Alkuverkan raveissa rupesi tulemaan vähän ohjausta että pitää asettaa ja taivuttaa huolellisemmin että tamma tulisi pyöreämpään muotoon. Elävä sisäkäsi taisi myös olla vinkkinä. Itse olisin lähtenyt työstämään tätä lisäpohkeilla. Mutta sisuunnuin kuitenkin ratsastamaan vähän enemmän eteen. Parani hetkittäin.

Välikäyntien jälkeen ravi oli keveämpää ja energisempää. Edelleen sai käyttää jalkoja että pysyi hyvänä. Pitkät pätkät harjotusravia. Suoristuksia ja siirtymiä. Toiselle sivulle voltteja. Ravista käyntiin tuli istunnalla hyvin mutta takaisin raville ei meinannut joka kerta siirtyä. Pahimmillaan sai komentaa ihan tomerasti. Pysyttiin kuitenkin hyvin suoralla linjalla. Tahdikkaasta ravista tuli myös kehuja. Itse rupesin hyytymään loppua kohti ja väsymys huononsi omia suorituksia. Välillä otin sitten muutaman käyntiaskeleen väliin hengähtääkseni (muka tasottamaan välimatkoja muihin).

Toiseen suuntaan tehtiin linjalla laukannostoja. Laukat nousi ihanan helposti ja oikein. Vaan tässä meinasi valahtaa kohti uraa. Heti kakkosyrityksestä osasin olla valmiina estämään uralle luisumista. Päädyssä meinasi heittäytyä sitten jo toiseen suuntaan. Sain hyvin korjattua näitä. Käskettiin laukkaamaan myös vähän paremmin eteen. Tokavikalla kierroksella tuli kommenttia vielä
ratsun suoruudesta. Mikäköhän jalka se olikaan, joka livisti omalle uralleen. Vikalla kierroksella osasin korjata myös tämän. Sain hyvät kehut tästäkin.

Toinen pihakuva tunnin jälkeen.
©Emilia

Loppuverkassa ratsastettiin ravia vielä vähän eteen. Olisin kaivannut helpommin irtoavampaa ja letkeämpää menoa mutta saatiin eroja aikaan ja ratsu pysyi edestä tasaisena. Oma istunta rupesi kellahtelemaan takaviistoon. Jotenkin tuntui että tamma eteni paremmin kun takakenotin. Senkin osasin mielestäni korjata ainakin hetkellisesti pois kun huomautettiin.

Tunti oli kivan rankahko. Opelta tuli myös hyvää palutetta. Istun kuulemma tasapainoisesti. Silti jäi vähän sellainen olo että olisin voinut antaa paljon enemmänkin jos olisi vaadittu. Istunnasta ei tainnut tulla takakenotuksen lisäksi muuta palautetta. Blanca oli mulle sopiva ratsu. Esteillä kuulemma kuumuu. Tunnin jälkeen ope paljasti että tätä ennen oli ollut 5 päivää vain laitumella. Eipä todellakaan ollut kerännyt pöllövirtaa. Mielestäni oli hieman turhan löysä. Pari senttiä matalampi ja hieman sirompi niin sitten olisi mulle sopivampi. Toki olisi kiva että hepo olisi edes vähän kiinnostunut minustakin. Oli kyllä 37,50 euron arvoinen tunti. Lähden mukaan jos mennään toistekin.

Leiripaikaksi olisi vähän haastava rajallisen leirivalikoiman takia. Hintakin hieman suolainen 500e. Plussaa maastoesteistä ja uittomahdollisuuksista.

Ongelmia:
tamma olisi voinut olla reippaampi
lopputunnista kuski rupesi valumaan takakenoon
vaikka oli rankahkoa niin multa olisi silti voinut vaatia vielä enemmän
käynti hyytyi loppua kohti
käynnistä raville ei päästy aina kovin helposti
Blanca ei erityisemmin ollut kiinnostunut kuskistaan

Parannusta:
luontaisesti tahdikas hevonen
helposti säädeltävä laukka
laukat nousi helposti
idyllinen ympäristö

Emilia myös videoi meitä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora